Baggrund
Læsetid: 2 min.

Nazisterne erklærede Kirchner ’entartet’ – forkert og fremmed. Hvad kunne han ellers have været?

Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938) var hovedmanden i den ekspressionistiske kunstnergruppe Die Brücke, og den mest ekstreme. I sin ekstreme individualitet var han på mange måder typisk
Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938) var hovedmanden i den ekspressionistiske kunstnergruppe Die Brücke, og den mest ekstreme. I sin ekstreme individualitet var han på mange måder typisk
Kultur
29. juli 2017

De kommer alle vegne på en gang. På russisk i Moskva og Petersburg, på fransk i Paris, på italiensk i Rom og på tysk i Berlin. De hedder futurister, fauvister, ekspressionister. De har alting tilfælles. En interesse først og fremmest for det såkaldt primitive. For det, de anså for at være forstadierne, begyndelserne til det, der var dem.

Vilde træsnit fra den tidlige middelalder, folkedybets billedverdener og andre kulturers magiske og kultiske, shamanistiske visualiseringer af åndelige kræfter, hentet fra etnografiske museer. Masker især.

Mest ekspressive er de i Tyskland. Der var to grupper af dem. Den ene, Der Blaue Reiter, arbejdede analytisk med de nye, fremmede impulser, som de forsøgte at arbejde ind i det billedsprog, de i forvejen som moderne mennesker arbejdede med. Det samme gjorde man i Frankrig, Rusland og Italien.

Men i den anden tyske ekspressionistgruppe, Die Brücke, ville man ligesom finde ind til det, der var den vilde ånd eller sjæl, man ville kaste al kultur over bord og søge en helt ny begyndelse.

I en forvrængning, en narkotisering, en forvridning af alt det, der sås som værende kæntret, forkert og forfalsket.

Og det var der meget, der var. Hvad man i Frankrig kaldte ’la belle époque’, den skønne tid, var forbi. Verden var faldet fra hinanden i usammenhængende fragmenter. Krigen hang i luften, og den kom til at overfalde hele denne tidlige avantgardegeneration med al sin gru og meningsløshed.

I Der Blaue Reiter arbejdede Wassily Kandinsky, Paul Klee, Gabriele Münter, Franz Marc, August Macke og andre sammen. De teoretiske hoveder i gruppen var Kandinsky og Klee. Nogle døde i krigen, andre fortsatte i Bauhaus, til nazisterne satte en stopper for løjerne.

I Die Brücke samledes Ernst Ludwig Kirchner, Karl Schmidt-Rottluff, Erich Heckel, Emil Nolde, Max Pechstein og Otto Mueller.

Kirchner (født 1880) var hovedmanden, og den mest ekstreme. Han blev slynget længst ud, da kernen af bevægelige kunstatomer sprængtes over individuelle modsætninger, som det nødvendigvis måtte ske med så optændte væsener.

I sin ekstreme individualitet er Kirchner på mange måder typisk. Han brød sammen i krigen, hvor han måske så sine narkotiserede syner af livet på de nye storbyers gader, hærget af kapitalismens grådige begær efter mere, blive til virkelighed i en anden version, som den uudholdelige bagside af det, hans billeder ville vende ud imod en kommende verden. Det var ikke muligt for ham længere at være afrikaner, han var bundet til den verden, der var hans.

Trods sin narkomani, trods sin maniske selvoptagethed, der fik ham til at opfinde en kunstskribent, han gav navnet Louis de Marsalle, og som udelukkende skulle beskæftige sig med Ernst Ludwig Kirchner, trods sig selv kort sagt klarede han sig igennem den triste efterkrigstid med dens voksende autoritære pres, indtil nazisterne i 1937 erklærede ham ’entartet’ og beslaglagde 639 af hans værker i offentlige samlinger. 32 af dem var med på den berygtede udstilling.

Året efter skød han sig. Entartet – udartet, vanartet, ude af kunsten, forkert og fremmed. Hvad kunne han ellers have været?

Serie

Deutschstunde – vi giver jer Tyskland tilbage

Information tilbyder den definitive indføring i tysk kultur. Vi præsenterer de vigtigste filosoffer, digtere, romanforfattere, kunstnere, komponister og filminstruktører. Læs med og bliv dannet i tysk kultur.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her