Læsetid: 7 min.

De, som har alt – og derfor alt at miste – har vist sig at være den stærkeste politiske kraft i europæisk politik

Den bulgarske samfundsforsker Ivan Krastev har skrevet en fremragende, polemisk analyse af, hvorfor flygtningekrisen afslører en ødelæggende krise for hele det europæiske projekt
Det europæiske projekt bygger på beskyttelse af mindretal, men den definerende politiske bevægelse i Europa er beskyttelsen af flertallet mod mindretal, mener den bulgarske samfundsforsker Ivan Krastev

Det europæiske projekt bygger på beskyttelse af mindretal, men den definerende politiske bevægelse i Europa er beskyttelsen af flertallet mod mindretal, mener den bulgarske samfundsforsker Ivan Krastev

Sigrid Nygaard

22. august 2017

Der er ifølge den bulgarske samfundsforsker Ivan Krastev to typer europæere: De, der har oplevet stærke regimer gå i opløsning indefra, og de, der ikke har. Østeuropæerne oplevede selv kommunismens kollaps, mens vesteuropæerne så det udefra uden at forstå, at det ikke kun var en befrielse fra undertrykkelse. Det var også den traumatiske oplevelse af, at en verden gik under.

»Det er den erfaring, som definerer den kolossalt store forskel mellem Budapest og Paris i forståelsen af den aktuelle europæiske krise,« skriver Ivan Krastev i sin nye bog, After Europe:

»Østeuropæerne fortolker tingenes tilstand opslugt af ængstelse, ja, endda rædsel, mens vesteuropæerne insisterer på at tro, at det hele nok skal gå fint.«

Der er ellers optimisme i Europa igen, opbakningen til unionen er stigende, EU-flaget er nærmest blevet en progressiv fane, og Brexit gør meget mere ondt i Storbritanien end i Bruxelles.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels-Simon Larsen
  • ingemaje lange
  • David Zennaro
  • Benno Hansen
Niels-Simon Larsen, ingemaje lange, David Zennaro og Benno Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Intet menneskeligt holder som bekendt for evigt - så før eller siden opløses EU selvfølgelig.
Det er straks vanskeligere at forudse, hvad der så måtte ske.

Men hvis det måtte være nu, at opløsningen sætter ind, så kan jeg godt ane en fremtid, hvor Euro-zonen - eller dele af den - smider dødvægt og fortsætter alene. Det kan være, at Ivan Krastev for eftertiden vil fremstå som den store profet.

Michael Kongstad Nielsen

Unger indtryk af Ivan Krastevs udmærkede tanker, har jeg følgende 'vilde' forslag:

De 6 oprindelige deltagere af EEC (Romtraktaten) + de øvrige gamle kolonimagter, Spanien og Portugal, tager hovedparten af alle de flygtninge, der får asyl i Europa.

Østeuropa, Balkan og Baltikum kan nøjes med 10% af af den samlede mængde. Til gengæld lukkes der i 10 år for arbejdskraftens frie bevægelighed.

Sverige slipper helt - da de har nok i forvejen.

David Zennaro

Nu er Danmark jo også en gammel kolonimagt, så mon ikke også der skulle kvoteres nogle flygtninge her?

Michael Kongstad Nielsen

Jo, David, lad os bare snuppe en håndfuld. og med lidt god vilje kan der også drysses lidt ud over Østrig, Irland, Cypern og Malta, Men vi småstater batter jo ikke rigtig noget.

Jeg begriber ikke denne del af sætningen:

"Den første bølge af afkolonialisering handlede om at realisere det europæiske ideal om selvstyre..."

...og har nok misfortolket et eller andet, men

selvstyre, autonomi, myndighed, uafhængighed, frihed er sgu ikke et europæisk ideal, men et universelt menneskeligt et af slagsen. Folk har til alle tider agiteret og kæmpet mod undertrykkelse og illegitime ledere, hvad enten det foregik med en individualistisk eller kollektivistisk baseret ideologi. Kun et eurocentrisk snæversyn bringer sig selv op på en sådan misforstået piedestal.

Utroligt interesant, og jeg som troede at den "første verdens" opløsning ville komme fra den økonomiske frigørelse af "tredie verdens" økonomier. En fremtid hvor dem i syd kan slå sig på låret af grin over alle de selvretfærdige reguleringer de rige lande bilder sig ind de kan etablere og forblive "første" lande. En fremtid hvor det store økonomiske frihandelsområde er syd-syd og hvor markederne i nord langsomt kolapset. Så vil "flygtningestrømmen" til Europa være en anekdote i historien. Den er en konsekvens, ikke en årsag til andet end forvirring og politisk spil for galleriet. En dårlig undskyldning for hvad der reelt er ved at ske.