Nyhed
Læsetid: 4 min.

Enhedslisten foreslår skattefradrag til skabende kunstnere

Som en del af en større kulturpakke foreslår Enhedslisten, at kunstnere tildeles et skattefradrag, der sikrer, at de første 100.000 indtjente kroner på salg af kunstværker er skattefrie
Enhedslisten vil give skabende kunstnere et skattefradrag for at sikre kunstnerne tid til at skabe kunst. »Det er en ordning, der bygger på, at vi har nogle folk, som rent faktisk producerer kunst og også kunst, der kan sælges, men bare ikke så meget, at de kan koncentrere sig om at skabe mere kunst,« siger Søren Søndergaard.

Enhedslisten vil give skabende kunstnere et skattefradrag for at sikre kunstnerne tid til at skabe kunst. »Det er en ordning, der bygger på, at vi har nogle folk, som rent faktisk producerer kunst og også kunst, der kan sælges, men bare ikke så meget, at de kan koncentrere sig om at skabe mere kunst,« siger Søren Søndergaard.

Jens Dresling

Kultur
26. august 2017

Enhedslisten kalder det et frihedsbrev: Et skattefradrag, der skal sikre kunstnerne tid til at skabe kunst. De første 100.000 kroner af en kunstners indtægt skal være skattefrie, hedder det i et beslutningsforslag, partiet vil præsentere for Folketinget.

»Det er målrettet skabende kunstnere, der med dette fradrag får mulighed for at bruge mere af deres tid på at producere den kunst, de åbenlyst kan komme af med, men hvor de i dag må tage andet arbejde for at få tingene til at hænge sammen,« siger kulturordfører Søren Søndergaard.

I beslutningsforslaget henviser Enhedslisten blandt andet til en rapport fra CBS fra 2016 om forfatteres levevilkår, der viste, at 39 pct. af forfatterne definerer deres økonomi som værende afhængig af arbejde, der ikke er relateret til deres forfattergerning.

Enhedslisten ønsker med fradraget at sikre den skabende kunst. Det er altså indtjeningen ved salg af unikke kunstværker, der skal kunne trækkes fra op til de første 100.000 kr.

»Det er jo ikke en ordning, hvor folk kan få fradrag for at sidde derhjemme og bare male et eller andet på væggen. Det er en ordning, der bygger på, at vi har nogle folk, som rent faktisk producerer kunst og også kunst, der kan sælges, men bare ikke så meget, at de kan koncentrere sig om at skabe mere kunst,« siger Søren Søndergaard.

Unikke kunstværker

Målgruppen er alle skabende kunstnere lige fra billedhuggere over dramatikere og manuskriptforfattere til komponister og mange flere.

For at blive omfattet af fradragsordningen skal man enten have færdiggjort en kunstnerisk uddannelse, have fået optaget værker på anerkendte udstillingssteder eller have udgivet eller have kontrakt på udgivelse af et unikt kunstværk, lyder det i Enhedslistens beslutningsforslag. Udgiften forventes at være 200 millioner, som hentes fra »det økonomiske råderum«.

Beslutningsforslaget er en del af en større kulturpakke, som Enhedslisten lancerer i forbindelse med Folketingets åbning.

Information gennemgik i juni partiernes kulturpolitik og konstaterede, at Enhedslisten var stort set fraværende i debatten. Dengang lagde Søren Søndergaard sig fladt ned:

»Enhver kritik, der siger, at venstrefløjen er for dårlig til at føre kulturpolitik, og at den gør for lidt, er pr. definition rigtig.«

Det skal efterårets kulturpakke være med til at råde bod på.

»Vi skal løbende genopfinde samfundet og den måde, det er indrettet på, og derfor er det helt afgørende, at vi støtter den skabende kunst. Ikke fordi den kan finde en løsning, men fordi den kan bidrage til, at vi tænker nyt,« siger Søren Søndergaard.

Ud over fradraget vil Enhedslistens kulturpakke indeholde et forslag om et kulturservicefradrag i stil med det såkaldte håndværkerfradrag, så man eksempelvis kan bestille musik til festen og trække det fra i skat. Et forslag om videreuddannelsesmuligheder for kunstnere, så man som musiker for eksempel kan uddanne sig til musikskolelærer. Samt et forslag om at sikre borgere adgang til kunst- og kulturtilbud på institutioner som eksempelvis fængsler, plejehjem, behandlingssteder og hospitaler.

Ingen særbehandles

Umiddelbart er der dog ikke megen opbakning at hente hos de andre partier i Folketinget. Hverken DF, S eller V kan se ideen med et fradrag målrettet skabende kunstnere.

»Hvis vi skal ligebehandle alle borgere, så må der også være ens skatteregler. Hvis man vil beskæftige sig med kunst, har man mulighed for at søge ind på en kunstnerisk uddannelse, som er gratis, hvor man tilmed modtager SU, hvorefter man som alle andre borgere i dette land må forsøge at forsørge sig selv. Kan man ikke det, må man finde et andet job, indtil man kan,« siger Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen.

Socialdemokraternes Mogens Jensen mener ikke tiden er til at give skattelettelser: »Vores udgangspunkt er, at vi i stedet prioriterer det råderum, der er, til nogle klare velfærdsforbedringer,« siger han.

Glidebane

Hos Venstre kalder kulturordfører Britt Bager Enhedslistens forslag en glidebane: »For hvorfor kun give kunstnere det fradrag, hvorfor ikke alle mulige andre, for eksempel en start up på havemøbler?«

– Fordi vi har brug for kunsten til at inspirere og vække til eftertanke, lyder argumentet?

»Det har vi også, men der kan man jo søge Statens Kunstfond om penge. Den har en halv milliard om året, som den deler ud,« siger Britt Bager.

Enhedslisten vil imidlertid gerne undgå det, som Søren Søndergaard kalder kunstfondens »smagsdommeri«:

»Vores forslag tilgodeser dem, der ikke nødvendigvis er velansete på parnasset, men som ikke desto mindre er i stand til at afsætte deres kunst, bare ikke nok til at kunne leve af det,« siger Søren Søndergaard.

– Er det ikke et principielt problem at forskelsbehandle via skatten og dermed favorisere én særlig faggruppe over alle andre?

»Det er jo en joke, at den kritik skal komme fra DF og Venstre, der netop har fået vedtaget i Folketinget, at hvis man har vundet en medalje ved OL, så skal man kunne skattefritages. Der er masser af den slags undtagelser i skattesystemet, og dem kan man principielt godt have noget imod, men vores forslag tager udgangspunkt i, hvordan systemet allerede er,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Sørensen

Det lyder lidet som enhedslisten vil styrke eliten... dem der allerede er godt igang.
Hvis jeg skulle komme med et socialistisk forslag så skulle det være at styrke tilegnelsen af kunstneriske håndværk i skolen, så flere fik mulighed for at spille med i det kunstneriske.

Holger Madsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Det er målrettet skabende kunstnere, der med dette fradrag får mulighed for at bruge mere af deres tid på at producere den kunst, de åbenlyst kan komme af med...

Hmm... står der ikke at...

- Kunstnere der "åbenlyst" kan sælge deres kunst, skal have skattelettelser, så de får mere tid til at producere - og tjene mere.

- Kunstnere der ikke kan sælge deres kunst, skal fortsat betale skat til fællesskabet, af de penge som de "åbenlyst" ikke tjener, så får de nemlig mindre tid til at skabe kunst.

Tak til Enhedslisten, der med dette gennemtænkte og realistiske forslag, skærer maskulint igennem alt fnidder om hvad der er god kunst. Salgbarheden af kunsten, bør helt klart være det vi skal bedømme kunstnere efter fremover.

Sådan bekæmper vi de idiotiske kunstneriske eksperimenter, som ingen kan se nogen mening med alligevel. Samtidig giver vi bedre forhold til de der forstår hvad folket vil ha', og som ikke tøver med at producere det.

En dybfølt tak til EL, der endnu engang bringer lys over land, med deres kunstneriske perspektiver.

Da du læste, og tænkte 'kunst'. Tænkte du så også 'havemøbler'? Dem af hvidt plast. Der gisper under vægten af dit diabetisk karkasse. Men skulle 'kunst', være alt hvad du kan slippe afsted med(warhold). Så er jeg med på ideen. Jegselv er rimelig unik. Derfor, har jeg fornærmet nogen herved kan det vel også trækkes fra i skat. https://youtu.be/P4sANPkk3ys

Søren Kristensen

Enhedslistens svar på borgerløn. Og man forstår dem på en måde godt, men kun på en måde. For vist er det hårdt at være vidne til at en hær af kunstnere, som kun lige mangler det sidste i at være rigtig succesfulde, skal henslæbe livet som sosu-assistenter, taxichauffører og hvem ved hvad, som følge af en restriktiv arbejdsmarkedspolitik, når der kun skal et skattefradrag til før de kunne frisættes til at berige os med endnu mere af den middelmådighed der i øvrigt præger kunsten i disse tider. Men det er nu og har altid været kunstens lod, i modsætning til fx. idrættens, at stå på egne ben og heldigvis for det. Selvstændighed er en del af den pakke der hedder kunstnerisk frihed og skattelettelser bør være noget socialister giver til de fattige. Venstrefløjen har som sædvanligt ikke fattet hvad kunst er og hvordan man omgås den og her er en ledetråd: PH sagde engang noget om at der slet ikke findes dårlig smag. Der finde kun god smag og den er som regel dårlig. Hvis PH har ret, falder derfor argumentet for at støtte netop den gode smag, dvs. de kunstnere, som trods alt kan sælge lidt, men bare ikke nok til at leve af det. Hvilket så også forklarer hvorfor De Radikale allerede tager afstand. Sådan hænger det hele så smukt sammen.

Kim Houmøller

Kunst? Forslaget er galskab. Er der en konkurrence i gang på Christiansborg om de tåbeligste skatteforslag. Ingen tager fat om ubeskattede milliarder og skat og momssvindel. Fedtspillere alle til hobe!

Jens Falkenberg, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen og Nils Frier anbefalede denne kommentar
Michael Ryberg

Det er min optik hverken det dårligste eller bedste forslag der er set. Hvis jeg skulle se på det fra en kunstners perspektiv, så må det være frustrerende ikke at kunne fokusere 100 procent på sit interessefelt. Egentlig har jeg aldrig helt forstået det med at god kunst kun kan opstå. når en kunstner hengiver sig til sit hverv uden tanke på at sælge. Det er en alt for simpel betragtning. Kunstnere skal også leve og hvem har lyst til at arbejde med noget man ikke brænder for for at få lov til at gøre det man egentlig gerne. Når det så er sagt, er der nok fem-ti forslag der burde være mere presserende end dette. De sidste 16 år, har dog set så meget lort ført igennem lovkværnen, at dette forslag er et af de bedre. Jeg aner dog ikke, om et fradrag af den størrelse kan frigøre kunstnerne

Anne-Marie Paul

Hvad med at give bedre muligheder for kunstnere og forfattere, der ikke lever op til mainstream - når du først kan sælge din kunst - så er problemet der jo lige som ikke mere. Se dog hellere på den livslange støtte til godt etablerede kunstnere.....

Hasse Poulsen

Det er en rigtig god ide!!!

Man kan selvfølgelig se på om ikke sådan et fradrag skal gælde alle, der kan være god grund til at støtte små forretninger, landbrug af enhver slags.

Ole Rasmussen

Som folkepensionist vil jeg lave en lerkrukke og sætte den til salg for 100.000. Så bliver pensionen skattefri.

Flemming Berger og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Prisværdigt forslag.
Kunst er det der må ud, det der må skabes . Hvornår det skabte så er kunst eller ovenikøbet unik kunst er når vi fanges af værket stopper op og reflekterer over det vi oplever og sætter det bevidst
eller ubevidst i relation til noget i sin egen verden. Nogle opsøger disse øjeblikke mens andre sjosker gennem livet upåvirket. Men en kultur uden kunst er uden udvikling af gensidig forståelse, empati.
En kultur hvor vi bliver gode til nogle færdigheder, og kan tjene en masse penge på dem.
Lad os hellere åbne for kunsten ved at styrke undervisning og formidling allerede i folkeskolen.
Lad os åbne vore museer igen og indføre lave entreer osv
Lad os give flere kunstnere flere færdigheder så de dygtiggør sig for bedre at fremme den gensidige forståelse.
Lad os give et fradrag til alle de der tjener mere end 750.000 kr. hver gang de læser en skønlitterær bog eller besøger et kunstmuseum om formiddagen, hvor man kommer for kunsten og ikke for at blive set.

Thomas Andersen

Fem point til enhedslisten for at tage kampen op med regeringen om at komme med det mest tåbelige forslag på skatteområdet. Og selv om der er tåbeligheder nok i regeringens kommende oplæg slår dette forslag da dem alle med stor margin!

Kunstneren som ønsker at arbejde lidt mere og tjene lidt mere på sit arbejde skal forgyldes i uset grad. Mens lægen som tager en ekstra operation skal straffes yderligere!

Herligt -

vi arbejder gratis for dig et stykke tid mod at du til gengæld køber et kunstværk ( pris 100.000 kr) af os,

du trækker de 100.000 kr fra på driftsregnskabet (udsmykning af kantine) og vi slipper for at betale skat af de 100.000,

skønt forslag ????????

Jeg synes faktisk som udgangspunkt det er et glimrende forslag. Om end at jeg nok vil foreslå et par justeringer i forhold til forslaget, fx at det også skal gælde royalties og indtægter ved at optræde.

Og ja tak, meget gerne et skattefradrag for dem der gerne vil hyre levende musik i stil med håndværkerfradraget.

Nike Forsander Lorentsen

Forslaget fra Enhedsliste eksisterer vel sådan set redan. Bedre vor vel at de forskellige bydele i Kbh oprettede atelier som er til at betale for dem som vil arbejde med kunst, ung som gammel. Det med talent det har vel da de fleste med stor forskellighed. Van Gogh solgte et maleri (til sin bror) i sin maler karriere og Gauguin var kontorarbejder og begynte at male senere i sit liv. Så nok må man måske vente på berømmelsen til hinsides.... Men at arbejde med det man elsker at gøre er vel det bedste som kan ske.

Flemming Berger

Det bliver stadig sværere at skelne Enhedslisten fra de andre borgerlige partier.

Steffen Gliese

Bestræbelsen burde vel hellere være, at alle har adgang til - i det mindste engang i mellem - at få et job, de kan bestride, sådan som det var under 80ernes borgerlige regeringer.

Lene Andersen

Hvad skal kunstnerne i Danmark leve af, hvis vi skal have dansk literatur, film, billedkunst etc., som tager udgangspunkt i dansk tradition og sprog, og som har samme høje standard som i større sprogområder, hvor markedet er større?

En bog, som sælger 2.000 kopier, bliver betragtet som en succes i Danmark. Den har måske taget 1 år at skrive, og for det får forfatteren ((2.000 x 299,- = 600.000) x 0,80 = 480.000,-) x 0.65 = 312.000,-) x 0,92 = 287.000,-) - 60.000,- = 227.000,-) x 0,50 = 113.500 ,- kr. før skat.

0,80 er omsætningen efter moms
0,65 er omsætningen fratrukket de 35%, som boghandlerne får
0,92 er salget efter at distributøren har fået 8%
60.000 er prisen for tryk af 2000 bøger
tilbage er 227.000 til deling mellem forlaget og forfatteren - nogle forlag deler 50/50 mellem forfatter og forlag, andre har andre aftaler.

Hvor mange her på tråden har prøvet af leve af at være udøvende kunstner?

Johnny Winther Ronnenberg og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

*Sprutter kaffe på tastaturet*
Over hundred tusinde for én roman? I wish.

Det er kun udvalgte genrer der kan trække de salgstal. En standard kontrakt på en roman giver forfatteren 15% af salgprisen. Før moms. YA bøger står som regel i 200,-, så regnestykket ser således ud:
Salgspris: 200,-
Før moms: 160,-
15% af 160,- = 24,- pr solgt bog.

Så HVIS en titel sælger 2000 eksemplarer, så går 48.000,- til forfatteren. Efter et års arbejde.

Jeg har 15 romaner på markedet og ingen af dem har solgt 2000 eksemplarer. Sådan er markedet nu engang.