Læsetid: 5 min.

Gallerierne er blevet til slagmarker

Kan en hvid kunstner tillade sig at male et ikon for sort smerte? Må avantgardegallerier slå sig ned i arbejderkvarterer? Et stigende antal protester rammer kunstens verden
Adskillige aktivister tog afstand fra, at Dana Schutz som hvid kunstner lavede kunst om sort smerte og i foråret fremviste den på Whitney Biennial på The Whitney Museum of American Art i New York. Schutz blev opfordret til at destruere værket, som hedder ’Open Casket’ og forestiller 15-årige Emmett Till – en sort dreng, der blev myrdet ved en racistisk lynchning i 1955.

Adskillige aktivister tog afstand fra, at Dana Schutz som hvid kunstner lavede kunst om sort smerte og i foråret fremviste den på Whitney Biennial på The Whitney Museum of American Art i New York. Schutz blev opfordret til at destruere værket, som hedder ’Open Casket’ og forestiller 15-årige Emmett Till – en sort dreng, der blev myrdet ved en racistisk lynchning i 1955.

Natan Dvir

8. august 2017

New York-kunstneren Dana Schutz udløste i foråret forargelse, da hun udstillede sit værk »Open Casket«, der forestiller 15-årige Emmett Till – en sort dreng, der blev myrdet ved en racistisk lynchning i 1955. Det brutale mord indskrev sig i amerikansk historie som en af de begivenheder, der blev ansatsen til borgerrettighedsbevægelsen.

Adskillige aktivister tog afstand fra, at Schutz som hvid kunstner lavede kunst om sort smerte og fremviste den på Whitney Biennial. Schutz blev opfordret til at destruere værket, mens nogle kritikere iscenesatte protester imod hendes værk iklædt t-shirts, hvorpå der stod ’Black Death Spectacle’.

Nu er striden blusset op igen i forbindelse med en kommende Schutz-udstilling på Institute of Contemporary Art i Boston. En gruppe lokale aktivister har skrevet et åbent brev, hvori de beskylder museet for at slå plat på hele affæren – og for at bakke op om en »voldelig artefakt«.

»Træk venligst den udstilling tilbage«, skriver gruppen i brevet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det er et klart eksempel på, at undervisningen i kunstforståelse og afkodningen af betydningsbærende tegn er for dårlig - hvis ikke totalt fraværende. Aktivisterne bekæmper deres allierede blandt kunstnerne, det er ret sørgeligt.

Søren Kristensen

Siden fotografiets ankomst har der været noget altmodisch over maling på lærred. Men der var en periode i første halvdel af forrige århundrede, hvor de håndværksmæssige kvaliteter i maleriet endnu hang ved. Siden er det gået stærkt ned ad bakke og jeg personligt har svært ved at lade mig fascinere af nutidens maleri, for ikke at sige billedkunst i det hele taget. Men jeg er så også ret teknisk interesseret og det kan jo ødelægge enhver oplevelse.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg kommer af og til på Sophienholm i Kgs. Lyngby. Der får man moderne billedkunst for pengene så det basker. I foråret så jeg en Corner-udstilling helt fortryllende. Og så har de et klenodie - et gammelt loft fra et sommerhus, som COBRA- malerne havde lånt, og som tak og betaling malede, I ved, dem med Asger Jorn. Loftet trænger nu til en gang restaurering. Malingen har tabt kraften.

https://kunsten.nu/artguide/venue/sophienholm/

Christian De Thurah

Det er tankevækkende, som man i "progressive" kredse dyrker en slags paradoksal åndelig apartheid. Man hævder på den ene side, at racer er en konstruktion, mens man på den anden side raser over, at nogen transcenderer raceskellene. Mest forargeligt er det selvfølgelig, når hvide (som selvfølgelig ikke er nogen race, for racer findes jo ikke, men alligevel...) "approprierer" kulturelementer fra andre racer (som selvfølgelig heller ikke eksisterer). Knapt så slemt synes det dog at være, når ikke-hvide, ikke-europæere "approprierer" europæiske kulturelementer, som Armanihabitter og Mercedesbiler.