Læsetid: 1 min.

Gid det var mig: Morten Søndergaard

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, vedkommende ville ønske, at han eller hun havde skrevet – og forklarer hvorfor
12. august 2017

Gid det var mig, der havde skrevet listen over dyr i essayet »John Wilkins’ analytiske sprog«. Ifølge Jorge Luis Borges opdelen er kinesisk encyklopædi dyrene således:

»(a) tilhører kejseren

(b) de balsamerede

(c) de dresserede

(d) pattegrise

(e) havfruer

(f) fabeldyr

(g) løse hunde

(h) dem som er inkluderet i denne klassifikation

(i) dem der skælver som om de var gale

(j) dem som findes i store mængder

(k) dem som er malet med en ganske fin kamelhårspensel

(l) etcetera

(m) dem som lige har slået vasen itu

(n) dem som på afstand ligner fluer«

Fra ’Andre undersøgelser’ (1952) af Jorge Luis Borges oversat af Morten Søndergaard

Begrundelse:

Det var latteren under læsningen af Borges’ liste, der fik den franske filosof Michel Foucault til at skrive bogen Ordene og tingene. En latter som rystede alle fortroligheder i tanken.

Listen er vild og foruroligende, og den får os i et glimt til at forstå, at verden kan vise sig at være fundamentalt anderledes skruet sammen, end vi tror. Det angår vores tillid til sproget, det angår forholdet mellem ordene og tingene. Det angår det umenneskelige i sproget – ved tilmed at handle om dyr! Den blotlægger noget, som gør os utrygge.

Listen er ganske kort, og alligevel ryster den vores verden. For hvad og hvem skulle kunne rumme denne liste? Hvor skulle elementerne på listen kunne mødes? Det er umuligt at forestille sig, og vi bliver sendt tilbage til os selv og vores eksistens.

Borges var listens mester, men også mester i at vende op og ned på den måde, vi bygger verdner på. Det er ikke let at bryde ud af tankemønstre, som vi ikke engang aner, vi er låst fast i, men det sker lige her i Borges fantastiske liste.

Serie

Gid det var mig

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? I serien 'Gid det var mig' fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor.

Seneste artikler

 • Gid det var mig: Lars Husum

  13. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver danske forfattere hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Inge Pedersen

  6. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Sebastian Bune

  30. december 2017
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, vedkommende ville ønske, at han eller hun selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu