Læsetid: 4 min.

Høflighed er en glimrende herskerteknik. Man kan slippe af sted med meget mere, når man taler pænt

Radio24syvs sommerprogram ’Meet the Selsings’ rejser spørgsmålet, om høflighed og uhæderlighed nødvendigvis udelukker hinanden
I ’Meet the Selsings’ møder Selsing-ægteparret ideologiske venner og fjender til en timelang snak om forskellige politiske emner, der i deres optik stort set kan koges ned til, at det vestlige borgerskabs idealer og det nationale fællesskab er udfordret. Det skal der gøres noget ved, mener de (der konsekvent taler i vi-form).

I ’Meet the Selsings’ møder Selsing-ægteparret ideologiske venner og fjender til en timelang snak om forskellige politiske emner, der i deres optik stort set kan koges ned til, at det vestlige borgerskabs idealer og det nationale fællesskab er udfordret. Det skal der gøres noget ved, mener de (der konsekvent taler i vi-form).

Radio24syv

11. august 2017

Hvis man gerne vil have ret, er det en god idé at være høflig. Det er nemmere at få ørenlyd, hvis man holder stemmeføringen nogenlunde behersket og beskyldningerne på et minimum, end hvis man råber. Hvis man råber, drukner ordene let i volumen, og samtalen udarter sig til en stillingskrig, hvor det i sig selv er vigtigt at holde på sit.

Ved at være respektfuld og anerkendende i sit ordvalg og tonefald kan man lokke folk op fra deres skyttegrave og prøve at omvende dem til sit eget synspunkt. Man kan slippe af sted med meget mere, når man taler pænt og ordentligt. Det styrker også ens egen selvrespekt at bevare kontrollen, og selvrespekt har man jo brug for, når man skal belære andre om, hvordan verden hænger sammen.

Høflighed er kort sagt en glimrende herskerteknik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Niels Nielsen
  • Henrik Brøndum
  • Eva Schwanenflügel
Ejvind Larsen, Niels Nielsen, Henrik Brøndum og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Sel(v)s(v)ingerne ER decideret forfærdelige. Intet argument, hvor høfligt det end præsenteres, kan rokke ved deres selvtilfredse hvilen i egen semi-religiøs to-enighed om altid at have ret i egne antagelser. Troen flytter bjerge på så mange planer i egen meta-optik, at alternative fakta blegner til sammenligning. De er helt inde i hovedet på Trump, og ved hvad han mener eller ej, på trods af det han udtaler. Det samme gælder deres gæster i studiet. Stråmænd? Det er da noget gammeldaws noget, man i sin tid brugte på markerne i de gode, gamle dage.
Vi alene vide, er deres motto. Spørgsmålet er egentlig, hvad i alverden intelligente folk får ud af at deltage i deres vækkelseskorstog?

Niels Nielsen, Annemette Due, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Margit Tang og Christina Hauer Jerløw anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Det lyder så ualmindeligt rædselsfuldt, at man vel ved "selvhør" bliver nødt til at stifte bekendtskab med de to der.

Randi Christiansen

Det lyder egentlig som om, det er forholdsvis nemt for en begavet debattør at afsløre, når og hvis selsingerne taber sutten, dvs mister respekten for deres gæster, manipulerer samtalen til egen fordel og tilmed mister den logiske tråd i deres argumentation. Men eet af problemerne ved den slags debatprogrammer er jo, at man altid kunne bruge mere tid til at nuancere pointerne. Og hvis man så ikke som programmets vært formår at holde fokus i både egne og gæsters indlæg, bliver projektet uforløst og frustrerende. Jeg har ikke hørt nok til de to's radioudskejelser, men ideen med at invitere både meningsfæller og dem, de er uenige med, er jo altid et godt koncept. En opgave, som jeg kan forstå, at de kun delvist har løst.

Karsten Aaen, Trond Meiring, Niels Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Følger Metz bladets linie ved at tage afstand til "Gammel Dansk"? Det er vel det samme som at sende morgenbitterkonsumenterne lige i favnen på konkurrenten "Nordsøolie" - og dermed legitimere den fossile industri?

Niels Nielsen

"...det borgerskabsnedbrydende potentiale i Josefine Klougarts aparte tegnsætning..." - LOL

Anekdote:

En nyansat mellemleder spørger høfligt en menig ansat: "Gider du lige..." et eller andet. Arbejderen besvarer høfligt spørgsmålet: "Nej, det gider jeg ikke!"

Og så er fanden løs, den høflige forespørgsel var nemlig ikke en høflig forespørgsel, men en tjenstlig ordre, så sagen slutter ikke før mellemleder, arbejder, direktør og tillidsrepræsentant bliver enige om, at tillidsmanden tager en kammeratlig snak med arbejderen om moderne ledelsesstil, mens direktøren tager en faderlig snak med mellemlederen om hvornår en sag er en bagatel, og hvornår det er noget, der kræver direktørens involvering. Sagen endte uden anmærkninger for medarbejderen, jeg ved ikke hvad der skete med mellemlederen.

Det morede vi os meget over den vinter.

Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Henrik Brøndum, Trond Meiring og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

'Gider du lige ... ' til en underordnet medarbejder .... er det egl særlig høfligt? Det er nærmest sådan lidt snobben nedad, nedladende fraternisering etc., hvilket mellemlederen afslører, i og med han ikke er i stand til adekvat at modtage sin kollegas respons. Det er også modigt af den underordnede at følge fristelsen til at svare adekvat på en overordnets lidt hjælpeløse kommunikation.

Det hellige almindelige arbejdsmarked - og vor frue bevar os vel - er stressende ad helvede til.

Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels Nielsen

Ja, hvor er Jan Weis blevet af? Jeg savner også hans herremandskynisme!

Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Trond Meiring

Måske kunne vor frue Grethe Preisler prøve på at lokke unge Weiss ud ifra buskadset ved nudiststranden, eller hvor nu han har gemt sig henne.

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, jeg har også spekuleret på, hvor Jan Weis slog sine folder, i dette for hvort land så alvorlige tider?
Håber han ferierer i perfekt indolence :-)

Randi Christiansen

Måske kan han ikke så godt tåle at blive mobbet, hvis nogen synes, han bliver vidtløftig ... ?

peter henning

Selsings argumenter og måde at arbejde på - var da så primitiv at de afslørede sig selv. peter henning helsingør fredsvagt i snart 16 år