Baggrund
Læsetid: 4 min.

Til Kulturmødet på Mors kan man bare lade sig lokke af det, man tænder på

Det virker, som om alle kender nogen på det femte Kulturmøde på Mors. ’Det er det, kultur kan,’ siger Sengül Deniz fra Ishøj
Kulturmødet 2017 lader til at være det hidtil mest velbesøgte, vurderer idémand Evanthore Vestergaard.

Kulturmødet 2017 lader til at være det hidtil mest velbesøgte, vurderer idémand Evanthore Vestergaard.

Martin Lehmann

Kultur
26. august 2017

En gruppe unge kryber sammen i en teltbod på Kulturpladsen. De lytter intenst til lyden af rapperen Kasper Spez. Han står med sin brune hat på og rapper ned i mikrofonen med sine stærke ord – og han er ikke bleg for at indflette Tom Kristensens »Jeg har længtes mod skibskatastrofer og mod hærværk og pludselig død …«

Sådan kommer en klassiker til live på Kulturmødet på Mors i 2017. Det interessante er imidlertid, at teltet ikke er en del af programmets stærke fokus på »dannelse« og »kunst i skolen«. Næ, teltet tilhører såmænd Ældre Sagen. Der sidder godt nok også en ældre kvinde bagest i teltet og overvåger udskejelserne. Men resten er unge, der bare vil høre mere.

Sådan er situationen faktisk mange steder på dette femte Kulturmøde på Mors: Et møde, hvor folk er ligeglade med titler og genrer og målgrupper. De lader sig bare lokke af det, de tænder på. Lige nu.

At åbne en violin

Da Kulturmødet 2017 blev officielt indviet torsdag eftermiddag, dyrkede talerne årets tema »at lukke op«. Regionsrådsformand Ulla Astman prøvede endda at forklare forskellen på »at lukke op« og at »åbne op«. Det lykkedes ikke helt; måske fordi det på gammelt dansk velsagtens bare hedder »at åbne«.

Men pyt. Dialogen var indledt. Musikværkets sal var proppet – og køen udenfor var henvist til telte, hvor alt blev streamet. Ingen skulle gå glip af noget her. 100 samtaler og 400 aktiviteter lovede Mors’ borgmester, Hans Ejner Bertelsen (V), i sin velkomsttale.

Violinisten Nikolaj Snaider stillede sig med sin violin mellem de mange tilskuere.

»Hvor er det dejligt at være et sted, hvor man ikke skal forklare, hvorfor man skal støtte kunst,« sagde verdensstjernen.

Og så spillede han ellers Brahms med sådan et overskud og en enkelhed, at stemningen i det gamle elværk lige akkurat blev løsnet på dén der uforklarlige måde, som har med stor kunst at gøre.

Tillidsbaren lokker

Verdenskunst og aktivistisk kunst står side ved side på Kulturmødet. Ved rundkørslen midt i Nykøbing Mors står Kunstpartiet som altid opstillet og lokker publikum – med fremstrakte hænder. Men da jeg siger goddag til ’Jeppe’ og hans ’Linda’, bliver jeg straks lagt i håndjern – altså håndjern af lyserødt plys.

Jeg bliver tilbudt de tre muligheder for at blive sluppet fri igen: Italiensk kys (godt med snav). Jysk kys (med tangobøjning). Eller eskimokys (næsenus). Jeg vælger et inderligt eskimokys med den udvalgte, italienske performer Alberto – og bliver sluppet fri. Med en besnærende følelse af at være holdt af …

Sådan har mange det vist her. Der er i hvert fald så mange, der smiler. I Tillidsbaren på Kulturvejen står en sanger og smigrer sine kaffegæster. Mange stopper op. Det er også her, at nytilkomne får sat hastetempoet ned – og møder de første. Til Kulturmødet virker det, som om alle kender nogen.

Guds fred

I hovedgaden standser en ældre mand i sandfarvet vindjakke for at fortælle mig lidt om Gud. Han viser mig stolt et bibelcitat på sin ipad og smiler med sine guldtænder.

»Gud vil have fred på jorden,« siger han.

Lige nu er der i hvert fald fred på Mors. Helt ind på hovedgaden med de ophængte cykelslanger som dekoration. Vuggestuen Rødbederne kommer trillende med fire børn i en cykelvogn. Cykelhjelmene lyser.

»Det er spændende for børnene bare at se de mange mennesker,« forklarer pædagogen.

Straks efter blafrer Kulturmødets idémand Evanthore Vestergaard forbi med sit hvide hår.

»Der er flere gæster i år,« siger han og mener, at Kulturmødet 2017 nok slår sidste års besøgstal på 20.000.

Glyngøre-drengene

Solen skinner da også ved dette kulturmøde. Det mildner alle. Nede ved Kulturfjorden vrimler det med unge. Den første bod tilhører ’Due News’. Her står nogle fyre fra 9. klasse på Dueholmskolen. De laver nyheder fra Kulturmødet.

»Kulturmødet giver Mors lidt liv,« siger Frederik Baunsgaard – og Jeppe Knudsen er vild med vandbeholderne, der i år er Kulturmødets bærende dekoration: Store firkantede vandtanke.

De bor begge to i Glyngøre på den anden side af broen, men de er ikke misundelige over, at ingen egentlig taler om Salling, men kun om Mors.

»Sådan tænker vi ikke,« siger de.

Kunstnere uden løn

De unge fra Vraa Højskole fylder godt nede ved Kulturfjorden.

»Vi tager ikke på dyre studieture til udlandet. Men vi kommer her på Kulturmødet,« siger forstanderen Pia Schnoor.

Hurtigt efter tilbyder hun at åbne sin røde højskolebus for et debatarrangement, der ellers er i fare for at drukne i lyden fra Sigurd Barretts glade skolekoncert; sceneplaceringerne er tydeligvis ikke helt gennemtænkt.

Oppe i den omlagte busdebat styrer formanden for Dansk Skuespillerforbund, Katja Holm, en debat om unge kunstneres vilkår.

»Rigtig mange kunstnere arbejder gratis mange år af deres liv. Det vil vi gerne ændre,« lyder det fra en billedkunstner.

Den genopdukkede politiker Morten Messerschmidt giver sit besyv med.

»Jeg taler uden honorar. Jeg gør det, fordi jeg elsker kunsten,« siger han.

Dog uden at høste bifald.

Hængekøjer af fiskenet

Udenfor hopper nogle unger rundt i noget halm. Oppe i den lille lund bag Kulturværftet hænger nogle unge i hængekøjer af fiskenet mellem træerne. Inde i et cirkustelt hæver en hestehalepige i en helt almindelig T-shirt sig op i et reb – og svæver rundt i smukke spagater. Og udenfor i solen på Kulturpladsen sidder kulturvoksne i sofaer og netværker – og spiser fiskefrikadeller. De får vist ’åbnet’ alt det, de skal.

Sengül Deniz, der er formand for den kommunale kulturaftale Kulturmetropolen, smiler også. Hun er fra Ishøj og er kommet til Kulturmødet for første gang.

»Hvis vi to havde mødt hinanden på gaden, havde vi aldrig talt sammen. Det gør vi nu. Det er det, kultur kan,« forklarer hun.

Det skal nok passe. Folk klapper ivrigt, da Kasper Spez afrunder et andet nummer. Han vælger sine slutord med lysende stemme:

»Berus jer! Berus jer!«

Kulturmødet 2017 – i Nykøbing Mors. Arrangører: Mors Kommune og Region Nordjylland. Fortsætter i dag lørdag til kl. 14. Se program på: kulturmødet.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her