Baggrund
Læsetid: 1 min.

Hvad er overhovedet en badeballonsfeminist?

Hvem sagde hvad, hvornår og hvorfor? Vi gengiver ugens vigtigste, sjoveste, underligste eller mest overraskende kulturdebat
Badeboldsfeminist? En sådan er debattør Emma Holten ifølge litteraturkritiker Mette Høeg.

Badeboldsfeminist? En sådan er debattør Emma Holten ifølge litteraturkritiker Mette Høeg.

Janus Engel

Kultur
1. september 2017

Sag: Berlingske anmelder en bog positivt, men i samme anmeldelse et efterord i en anden bog negativt

Aktører: Mette Høeg, Emma Holten, Chris Kraus

Der findes hårde anmeldelser, og der findes karaktermord. I sidste uge anmeldte litteraten Mette Høeg den amerikanske forfatter Chris Kraus’ bog After Kathy Acker i Berlingske. Egentlig var det hverken en hård anmeldelse eller et karaktermord, for Høeg kvitterede med fem af seks stjerner og skrev, at Kraus med bogen »autoritativt og overbevisende manifesterer sin egen sobre stemme«.

Men i anmeldelsen omtaler Høeg også det nye efterord til Kraus’ ældre roman I Love Dick, som i år blev oversat til dansk og udgivet af Gyldendal. Efterordet kalder Høeg »litterært inhabilt og konceptuelt tonedøvt«.

Det er skrevet af debattøren Emma Holten, som også var blevet bedt om at interviewe Kraus på festivalen Louisiana Literature. Og det er »useriøst«, skriver Høeg i anmeldelsen, at festivalen ikke fandt Kraus værdig til at blive interviewet af et »værdigt intellekt med kunst- og litteraturfaglig indsigt«, men i stedet valgte den »unge, ferske badeballonsfeminist Emma Holten«.

Mette Høeg »græmmes«.

Interviewet fandt sted på Louisiana i weekenden og gik vist godt. Efterfølgende har Chris Kraus i et modsvar takket Mette Høeg for anmeldelsen, men erklæret sig »perpleks« over for kritikken af Emma Holten.

»Efter Holtens velforberedte spørgsmål spændte vores samtale fra Bertolt Brecht til den franske anarkistgruppe Tiqqun over fænomenologi og iscenesættelse. Som Holten også har vist i sine egne værker, er hun dygtig til at gøre komplekse begreber appellerende og tilgængelige for et stort publikum.«

Medierne har altid elsket at iscenesætte en »catfight« – skriver Kraus videre – hvor kvindelige debattører angriber hinanden til fornøjelse for et primært mandligt publikum:

»Det forekommer mig temmelig uansvarligt, at en velrenommeret avis som Berlingske publicerer et opflammende og grundløst angreb på en tredje forfatter under dække af en boganmeldelse.«

Hele modsvaret kan (også) læses i Berlingske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Meget typisk for litteraturdebatten; den handler om modsætninger fremfor inspiration, og fremgår meget indspist mellem interne modstandere fremfor at udvide universet for de der måtte have brug for det.
Hvis man læser om "A Song of Ice and Fire, George Martins bøger, eller TV-serien "A Game of Thrones, findes der millioner af artikler, mens der i det danske jantelovsmiljø findes meget få.
Det hele handler om 'kendisser', og meget lidt om handlingen i diverse film/tv-serier de forskellige skuespillere har medvirket i.
For de interesserede i Game of Thrones kan jeg anbefale Erik Kain, der skriver anmeldelser på Forbes.
Også New York Times har interessante anmeldelser.