Baggrund
Læsetid: 1 min.

Det er ikke så let at udarbejde en sarkofag

Sag: Verdens mest komplicerede glasværk. Personer: dronning Margrethe, prins Henrik, hofkunstner Bjørn Nørgaard, den tjekkiske glaskunstner Zdenek Lhotsky
Hvem sagde hvad, hvornår og hvorfor? Vi gengiver ugens vigtigste, sjoveste, underligste eller mest overraskende kulturdebat

Hvem sagde hvad, hvornår og hvorfor? Vi gengiver ugens vigtigste, sjoveste, underligste eller mest overraskende kulturdebat

Ritzau Foto

Kultur
11. august 2017

Siden 1400-tallet er størstedelen af danske regenter blevet begravet i Roskilde Domkirke.

Siden 1800-tallet er Danmarks konger og dronninger blevet begravet parvis.

Siden 2003 har hofkunstner Bjørn Nørgaard arbejdet på en sarkofag til dronning Margrethe og prins Henrik.

Sarkofagen er over tre meter lang, to meter bred og lavet af syv ton krystalglas, der hviler på tre søjler af basalt fra Færøerne, marmor fra Grønland, granit fra Bornholm og en sokkel i fransk kalksten. På søjlerne hænger sølvfarvede elefanthoveder, oven på glasset er der pynt af guld, inden i skal der være udhuggede silhuetter af regentparret, hvis jordiske rester skal placeres i en krypt under det kapel i Roskilde Domkirke, hvor sarkofagen skal stå.

Siden offentliggørelsen af modellen i 2010 har Bjørn Nørgaard sammen med den tjekkiske glaskunstner Zdenek Lhotsky arbejdet på at konstruere sarkofagen. Statsministeriet har ifølge Ekstra Bladet bevilget 29.355.000 kroner til formålet.

Arkæologer har ryddet krypten, og ingeniører har sikret den, men siden sidste uge har det stået klart, at prins Henrik ikke vil begraves der. Det skyldes, at han gerne ville have været konge i stedet for prins.

Glas er et skrøbeligt materiale.

Den tjekkiske filminstruktør Pavel Stingl har fulgt arbejdet med sarkofagen til filmen Sarkofag for en dronning. Til Metroxpress fortalte han den 5. februar i år, at valget af materiale har gjort processen uforudsigelig, men også fascinerende at følge.

»Netop fordi ingen har prøvet at lave en glasskulptur i den størrelsesorden før, er det nærmest et drama. Varmer du glasset op til en for høj temperatur, til en for lav eller for hurtigt, kan det eksplodere. Intet så stort og uforudsigeligt kompliceret glasværk er nogensinde blevet produceret nogen steder i verden,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her