Interview
Læsetid: 2 min.

Jeg har tidligere arbejdet med sådan en håndsvinger. Den var jo ret sjov

Sælges: Regnemaskine med håndsving, fra 1950erne eller 1960erne Pris: 120 kroner Sælger: Jan Hjulmand, pensionist
Jan Hjulmand sælger en regnemaskine med håndsving, fra 1950erne eller 1960erne.

Jan Hjulmand sælger en regnemaskine med håndsving, fra 1950erne eller 1960erne.

Privatfoto

Kultur
1. september 2017

Jeg er pensionist og har arbejdet med it siden 1960’erne. I 1981 blev jeg ansat i Hafnia inde ved Holmens Kanal, og nogle år efter overtog vi en bygning efter Danske Bank eller Landmandsbanken. Der kom jeg til at sidde.

På et tidspunkt fik vi en rundtur i bygningen, og nede i kælderen så jeg den her regnemaskine, som stod i et gammelt lagerrum, hvor der ikke havde været nogen i 100 år. Jeg har selv en kontoruddannelse og havde tidligere arbejdet med sådan en håndsvinger. Den er sjov.

Jeg tror ikke, der er noget fag eller område, der nogensinde har udviklet sig så voldsomt på så kort tid som it. Da jeg begyndte i 1960’erne, var computere jo store maskiner, som fyldte 10 gange 10 meter eller et eller andet og kun havde havde 264 kilobyte ram. De kunne printe regninger ud eller lave afregning i en virksomhed. Det er helt forrygende, hvor afhængige vi er af it, og hvor meget det styrer vores tilværelse i dag.

Jeg tillod mig at tage den med op til mine kolleger for at demonstrere, hvordan den kunne regne en masse forskellige ting ud. Man taster nogle tal ind, og hvis man skal gange med syv, så svinger man håndsvinget rundt syv gange. Det var 20 år siden, jeg havde set sådan en, og det var ligesom den der oplevelse: Naaj! Nu skal jeg op og vise, hvordan man kan regne på sådan en.

På den ene side har udviklingen inden for it gjort mange ting lettere. Men jeg er lidt gammeldags. Jeg har hverken en smartphone eller et smart fjernsyn. Jeg har stort set ikke noget, selv om jeg har arbejdet med it hele mit liv. Det har været meget spændende at arbejde med, men jeg synes ikke, det har været nødvendigt med for eksempel en smart phone. Hvad skal jeg bruge den til? Jeg har ikke behov for den. Jeg skal bare tale i telefon med mine børn og børnebørn en gang imellem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her