Baggrund
Læsetid: 1 min.

Vogue interviewer Chelsea Manning

Sag: Vogue bringer i den kommende udgave et interview med den tidligere amerikanske soldat Chelsea Manning. Aktører: Chelsea Manning
Kultur
18. august 2017

I 2010 lækkede den amerikanske soldat Bradley Manning (i dag Chelsea Manning) flere hundredetusinde dokumenter fra den amerikanske hær og afslørede en række alvorlige forhold om krigen i Irak: At mange drab på civile ikke var blevet registreret og dermed holdt skjult for offentligheden, at man i koalitionen havde kendskab til omfattende tortur af fanger i irakisk varetægt, og ikke mindst at soldater i en amerikansk helikopter havde nedskudt og dræbt civile og journalister under en mission i Bagdad.

Videooptagelser fra missionen blev lækket af Manning og skabte debat i både USA og i koalitionens lande.

Så det er med en vis berettigelse, at det amerikanske magasin Vogue i et interview med den tidligere soldat i overskriften skriver:

»Chelsea Manning ændrede historien.«

Modemagasinet har lavet et langt interview med Manning, og som det fremgår af anden helsætning i rubrikken, handler det ikke kun om afsløringerne fra 2010: 

»Nu fokuserer hun på sig selv.«

Det handler en del om mode; hvilken kjole Chelsea Manning har på (sort og uden ærmer, Marc Jacobs), hvilken taske hun har (lille, The Row), hvilke sko (støvler, Vetements x Dr. Martens), og selv om det på en eller anden måde er virkelig mærkeligt, at en af nyere politisk histories mest markante whistleblowere giver et interview om mode til Vogue og deltager i et photo shoot med fotografen Annie Leibovitz, så er det måske også det oplagte. Som Chelsea Manning skriver på Twitter om billederne af hende i Vogue:

»Måske er det sådan, frihed ser ud.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her