Læsetid: 4 min.

Filmredaktørens PIX-anbefalinger: Den fascinerende, den fantasifulde og den virkelig dødspændende

Den årlige københavnske filmfestival, CPH PIX, er i gang, og selv om det giver god grund til at gå i biografen, kan det føles uoverskueligt at finde ud af, hvor man egentlig skal gå hen. Der er dog ingen grund til fortvivlelse. Informations ypperste filmfan Christian Monggaard anbefaler otte forskellige film og oplevelser, som han enten har set eller meget gerne vil se, og så kan du jo gøre som ham
Filminstruktør Takeshi Kitano slutter sin jakuza-trilogi med filmen ’Outrage Coda’, der skildrer en række sammenbidte gangstere.

Filminstruktør Takeshi Kitano slutter sin jakuza-trilogi med filmen ’Outrage Coda’, der skildrer en række sammenbidte gangstere.

CPH PIX

29. september 2017

Den fascinerende

Trine Dyrholm fik masser af ros for sin hovedrollepræstation, da italienske Susanna Nicchiarellis Nico, 1988 havde premiere i Venedig for en måned siden.

Filmen får desværre ikke dansk premiere, men heldigvis vises den på CPH PIX. Og så kan man selv få at se og ikke mindst høre, hvordan Dyrholm gør det som den tyskfødte sangerinde, Nico, med den markante, dybe stemme, der i 1988 havde problemer med både helbred og den karriere, som blev kickstartet 20 år tidligere sammen med Velvet Underground.

Den vilde

Jeg har en svaghed for asiatiske genrefilm, fordi instruktørerne så ofte går skridtet længere end europæerne og amerikanerne.

Således ser de to indiske periode- og actionfilm Baahubali The Beginning og Baahubali 2: The Conclusion ud til at være i en klasse for sig.

»Baahubali vil gerne være Ringenes Herre, Game of Thrones, Avatar og 1864 på én gang,« står der i programomtalen, og det lyder da ganske forjættende.

Handlingen er til at overse, og det er vist heller ikke den, der er filmenes attraktion. Det er derimod de mange vilde effekter og stort anlagte kampscener.

Den fantasifulde

Den amerikanske filmskaber Todd Haynes er mest kendt for sine følsomme og poetiske film – Far from Heaven, Carol, Mildred Pierce – om sårbare mennesker, der kæmper for livet og kærligheden.

I sin seneste film, Wonderstruck, der havde verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes, fortæller han en forunderlig, fantasifuld og smuk historie for børn og deres voksne om blodets bånd, venskaber, barndom og det at finde en plads i verden.

Det meste af familien kan se med, og det synes jeg, at den bør gøre.

Den provokerende

Overtro og kønsstereotyper står i centrum af Rungano Nyonis satiriske debutfilm, I Am Not a Witch, der foregår i Zambia og handler om forældreløse piger og kvinder, som lever i en omrejsende, regeringsdrevet hekselejr – og menneskezoo for turisterne – og som de lokale på den ene side anser for at være ulykkesfugle, mens andre dyrker dem som orakler.

Variety skrev i sin anmeldelse af filmen, at »i sin undersøgelse af opdelingen mellem det oldgamle og det moderne, det velkendte og det fremmede, har instruktøren tydeligvis en masse, hun gerne vil sige, og takket være denne oplivende, fascinerende og provokerende debutfilm, har hun nu en hel karriere foran sig til at sige det i.«

Nogle anser de forældreløse piger og kvinder i ’I Am Not a Witch’ for at være ulykkesfugle, mens andre dyrker dem som orakler.

CPH PIX

Den vittige

Jeg morede mig meget over Michel Hazanavicius’ morsomme film om den franske nybølgeinstruktør Jean-Luc Godard (Louis Garrell), Redoutable, da jeg så den på filmfestivalen i Cannes. Der var dog mange andre, ikke mindst kendere og tilhængere af Godard, som bandede den langt væk.

Den tillader sig også at lave komedie ud af de kunstneriske kvaler og den transformation, som Godard gennemgik i slutningen af 1960’erne. Han var allerede en voldsomt populær filmskaber, men ville genopfinde sig selv, koste hvad det ville, og det resulterede ifølge filmen i, at han skubbede alt og alle fra sig.

Den brutale

Med Outrage Coda afslutter den japanske filminstruktør og skuespiller Takeshi Kitano sin yakuza-trilogi, der med sort humor og sans for ultravold skildrer en verden af sammenbidte gangstere, som kæmper om magten i den japanske underverden.

Pludselig død er et livsvilkår i denne verden, hvor loyaliteten ikke altid stikker så dybt, som dens beboere godt kunne ønske sig.

Det gør også, at man som publikum aldrig er helt sikker på, hvad der kommer til at ske.

Den dødspændende

En af de bedste thrillere nogensinde er kinesiske Alan Maks Infernal Affairs 1+2, der blev genindspillet af Martin Scorsese som The Departed.

Nu er Mak tilbage med Extraordinary Mission, der handler om en undercoverpolitimand, der kommer tættere og tættere på den store bagmand i den organisation, som han har infiltreret.

»Det er 100 minutters katten-efter-musen-jagt kulminerende i 20 minutters eksplosiv, stuntekvilibristisk vanvid,« skriver CPH PIX i sin omtale af filmen. Det lyder som en film, man er nødt til at se.

Den løsslupne

Det er 17 år siden, at Anders Thomas Jensen debuterede som spillefilminstruktør med det skæve, humoristiske drama Blinkende lygter, der er fuldt af excentriske personer og mundrette, mindeværdige replikker.

Nu bliver filmen så at sige genfortolket på en scene, hvor nye skuespillere i alle rollerne – kvinder i manderollerne og omvendt – læser manuskriptet foran et publikum.

Filminstruktør, radiovært og satiriker Oliver Zahle styrer løjerne, og jeg kan ikke forestille mig andet, end at det bliver løssluppent og sjovt.

Den eksotiske

Det er Stanley Kubrick-år i Danmark i år, og ud over en udstilling på Gl Strand – som man virkelig bør besøge – kan man gense alle mesterinstruktørens film i Cinemateket og på CPH PIX, deriblandt selvfølgelig også Kubricks sidste og brillante værk, det psykoerotiske drama Eyes Wide Shut.

Visningen af filmen på filmfestivalen er tilmed noget ganske særligt. Den vises nemlig et hemmeligt sted i København, og det forventes, at man klæder sig ud, som skal man til et fornemt maskebal som det i filmen. Der bliver serveret både vådt og tørt til arrangementet, der godt kunne gå hen og blive en unik oplevelse.

CPH PIX fortsætter frem til den 11. oktober. Spilletider og -steder på www.cphpix.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ulrik mortensen
  • Eva Schwanenflügel
ulrik mortensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu