Læsetid: 1 min.

Gid det var mig: Louise Kringelbach

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, vedkommende ville ønske, at han eller hun havde skrevet – og forklarer hvorfor
23. september 2017

Louise Kringelbach ville ønske, hun havde skrevet: 

»Her finder jeg det tabte,
en hverdag står og truer
med ting, der burde gøres,
og ting, der bliver gjort –
en stjålet stilhed sænker
sig svalt i mine stuer,
før barnemad skal smøres,
og støvet tørres bort.

Og jeg gør ingen nytte
som travle folk derude,
men noget blir fornyet
i sindets dunkle skjul –
og noget løsnes sagte,
der dagligt går i knude,
som når en gren i gryet,
berøres af en fugl.«

Uddrag af Tove Ditlevsens digt ’Min bedste tid på dagen’, Kvindesind, 1955.

Begrundelse: 

Da jeg læste Tove Ditlevsen som ganske ung, ramte hun en blotlagt nerve i mig, og siden dengang har jeg altid båret hende med mig. Linjer fra hendes digte ligger mig lige på tungen, når jeg skal beskrive verden.

Som ung var jeg flov over det, for i min verden var Tove Ditlevsen ikke cool. Hun var sådan en, som min farmor citerede fra, og var både afdød og morfinist. Men alligevel læste jeg alle hendes romaner og digte, og særlig strofer fra digtene har lagret sig i mit baghoved. Tove Ditlevsen formår nemlig at skabe billeder og stemninger, som ingen af de mere cool forfattere gør for mig.

Digtet her går lige i min hjertekule, fordi det præcist beskriver, hvordan jeg oplever min egen skriveproces som forfatter. Det er også min bedste tid, hvor jeg finder ro, mening og bliver opladt, inden hverdagen igen løber afsted med mig med alle dens hvirvelvinde.

Især de sidste linjer: »og noget løsnes sagte/ der dagligt går i knude/ som når en gren i gryet/ berøres af en fugl« giver mig bobler af glæde i maven.

I mine egne romaner forsøger jeg også at skabe stemningsmættede billeder, og når det en gang imellem lykkes, så er det netop, »som når en gren i gryet/berøres af en fugl«. Champagnebobler af forløsning.

Louise Kringelbach er aktuel med romanen ’Hjemve.

Serie

Gid det var mig

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? I serien 'Gid det var mig' fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor.

Seneste artikler

 • Gid det var mig: Lars Husum

  13. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver danske forfattere hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Inge Pedersen

  6. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Sebastian Bune

  30. december 2017
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, vedkommende ville ønske, at han eller hun selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu