Gid det var mig: Malte Tellerup

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
Kultur
9. september 2017

Malte Tellerup ville ønske, han havde skrevet

»Også her vil du vide at vride en dråbe hjemlighed ud. Flyt bjerge med spisepinde. Bedst at handle først og fortryde bagefter. Du kan godt komme ind i den hemmelige sexklub. Bryd dine grænser for at forsvare dem. Slap lidt af i etikken. Vær utilpasset. Vis fingrene rundt i naboens bukser. Måske skulle du fare frem med stor oprigtighed. Vær elsket, vær hilset, vær velkommen, rul servietten sammen og vær fri, prøv at udtrykke dig lidt mere præcist, prøve at ramme rigtigt denne her gang, betragt henfalden løvsangeren i dens naturlige habitat.« 

Fra ’Ødelæggelsen 1-11’ af Mayse Aymo Boot.

Begrundelse

Bogen består af 11 korte prosatekster. Det er en forbavsende veloplagt bog. En bog, hvor det er stemmen, underligt gemt bag udtalen, der dikterer. En stemme, der er karismatisk og fuld af humør. En flabet stemme og samtidig en mild og autoritativ en. Det gør, tror jeg, at der opstår en provokerende skrift, der både opfordrer og eroderer. Ødelæggelsen 1-11 er en konceptuel bog, det føles som om man kan sige »der er et stramt koncept for denne bog«, men der er også noget hybrid over bogen. Den vil ikke være spinkel i sin spinkelhed. Sætningerne tager hinanden. Bogen vælder over.

Ødelæggelsen 1-11 er en bog, jeg har ‘slæbt‘ med mig (den er 29 sider) i mange år og vender tilbage til. Det er sådan en bog, hvor da jeg læste den først, tænkte jeg, aha, sådan vil jeg også skrive, tænk hvor let, og at ingen har gjort det før (måske har nogen, fortæl mig gerne hvem?). Der er noget genialt over at kunne skabe den følelse. At se hvor let det kan gøres. Og så finder jeg ud af, at det er slet ikke let. At komponere umiddelbarhed. Det er den vilde lethed. Det, der står let frem, som resultat af ekstra tæt vævet arbejde. Det stræber jeg efter.

Malte Tellerup udgav sin debutroman ’Markløs’ i februar. 

Gid det var mig

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? I serien 'Gid det var mig' fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor.

Seneste artikler

 • Gid det var mig: Lars Husum

  13. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver danske forfattere hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Inge Pedersen

  6. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Sebastian Bune

  30. december 2017
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, vedkommende ville ønske, at han eller hun selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her