Læsetid: 2 min.

Gid det var mig: Morten Pape

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, vedkommende ville ønske, at han eller hun havde skrevet – og forklarer hvorfor
16. september 2017

Morten Pape ville ønske, han havde skrevet

»Blodet lå i en stor brun pøl, der smeltede sig ned i sneen, den blegrøde fråde frøs snart til is. For hvert snit af kniven vældede en farve ud af den dampende hestekrop, kødet spillede i dejlige blå og røde farver. Og se trævlerne blev ved at røre sig, fare sammen og skælve mod frostluften, de overskårne muskler krympede sig som orme i den svirpende ild. Det lange luftrør kom for en dag, kindtænderne lå synlige som fire linjer mystiske bogstaver. Der kom en fin lyserød hinde frem, den var mønstret med mangfoldige blå årer som et flodrigt land set højt oppe fra.«

Side 36 i ‘Kongens Fald’ af Johannes V. Jensen.

Begrundelse

Jeg hader den her roman. Den minder mig om, hvor elendig en forfatter, jeg er. Den er så overlegen i sit sprog, at den kun kan give resten af os dårlig samvittighed. Heldigvis har jeg relativt sent i mit liv stiftet bekendtskab med bogen, ellers havde jeg nok tabt pusten og opgivet ævred for længst. Stort set hver eneste sætning i Kongens Fald er en litterær godbid, og selv de mindste regibemærkninger er så sofistikerede, at man kan tygge sig igennem hele bogen som ét langt, overdådigt lyrikmåltid, der gør sig godt for både øjnene og ganen. Ovenstående tekst er et eksempel på Johannes V. Jensens evne til at forvandle en hesteslagtning (dem er der adskillige af i romanen) til en sansemættet symfoni af splat, som at oversætte en scene fra en billig horrorfilm til Den Kongelige Ballet. Hans associationsspil er mageløst. Af en underlig årsag finder jeg beskrivelser af vold ufattelig besnærende, og som forfatter bestræber jeg mig på at ramme en vis stoflighed i mine egne tekster, at få ordene på siderne til at danse rytmisk, samtidig med at læseren får en fysisk (mod)reaktion på visse scener. I den sammenhæng er Kongens Fald en evig kilde til stort mismod og stor beundring for mig.

Morten Pape har senest udgivet sin debutroman ’Planen’ om sin opvækst i Urbanplanen på Amager.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu