Læsetid: 15 min.

Maria Rørbye Rønn har styret DR ud af en seertals- og ledelseskrise. Alligevel er hun blevet symbolet på alt, hvad der er galt i DR

Hun er høj, hun har pagehår, men meget mere ved befolkningen ikke om topchefen i DR, Maria Rørbye Rønn. For selvom Danmarks Radio under hendes ledelse er blevet en seertalssucces og producerer mere indhold for de samme licenskroner, har hun ikke formået at markere sig som et fyrtårn og fortælle danskerne, hvorfor DR er vigtig. Det har efterladt Danmarks Radio i en politisk krise
»Jeg prioriterer nu ganske højt at deltage i debatten om DR i offentligheden, både i medierne og i mødet direkte med brugerne. Og det er ikke rigtigt, at jeg ikke brænder for indholdet. Jeg brænder for det, og jeg har holdninger til det, og jeg tror, at enhver i det her hus vil vide, at jeg har holdninger til det,« siger Maria Rørbye Rønn om sin rolle som topchef i DR.

»Jeg prioriterer nu ganske højt at deltage i debatten om DR i offentligheden, både i medierne og i mødet direkte med brugerne. Og det er ikke rigtigt, at jeg ikke brænder for indholdet. Jeg brænder for det, og jeg har holdninger til det, og jeg tror, at enhver i det her hus vil vide, at jeg har holdninger til det,« siger Maria Rørbye Rønn om sin rolle som topchef i DR.

Mia Mottelson

22. september 2017

Maria Rørbye Rønn holder papiret frem foran sig. Hun holder den anden hånd under hagen og ser koncentreret ud, mens hun læser overskriften på det hvide stykke papir: 

»Områder, hvor Danmarks Radio kan forbedre sig gevaldigt!«

Papiret er på størrelse med en lille plakat. Forslagene til forbedringer fylder hele papiret ud. 

»Nu kan jeg ikke nå at læse det sådan rigtigt,« siger hun.

»Men tak! Jeg kan se, at det er gennemtænkt.«

Ved siden af står Mogens Kjeldsen fra Herlev. I en strikket sweater og med hvidt hår. Han er taget til Hillerød for at deltage i et borgermøde om Danmarks Radio og for at aflevere det tætskrevne papir med spørgsmål og kommentarer til generaldirektøren.

14 punkter blev det til. Blandt andet: Hvorfor er der så mange genudsendelser? Hvorfor reklamerer TV Avisen for indslag senere i programmet? Hvornår forlader Bonderøvens kone ham? 

»Jeg gik bare det hele igennem,« siger Mogens Kjeldsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Nikolai Beier
Nikolai Beier anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Jeg synes det er en udmærket arbejdsdeling, at de sprælske personligheder og mega-egoer optræder på slap line i programmerne fremfor på direktionsgangen, hvor de mere rationelle typer bør regere ved at skabe gode rammer spradebasserne.

Det er i hvert lykkedes for Maria Rørbye Rønn, at jeg har meldt mig ud af klubben. Jeg ser DR kl. 18 til kl. 18.50, og så er det slut selv om det koster kassen.

Af gammel vane, som jeg håber at kunne trappe ned snart, hører jeg stadig radio (P1) som har drejet håndtaget endnu mere med "sukkersøde stemmer" reklamer - for DR altså - og hvad du kan se på TV - I denne uge og næste uge og...
Når du er færdig med at se politikernes spændende studehandler og Deadline, så kan du tænde TV og se dem på slap line i et eller andet underholdningsprogram.
Mest fra siddende regering, vi skal jo vise, hvor fantastisk DR er (lagkageudsendelser) Man er heldig, at licensbetaling er tvunget, ikke?

Jacob Mathiasen

Jeg kan ikke se, hvorfor DR er så nødvendigt at folk, som ikke ser det skal betale for det.
Dem, som anvender den type underholdning kan passende selv betale for det...

Hvis det er staten selv, som har behovet bør DR lukkes øjeblikkeligt i min optik.

I øvrigt burde der slet ikke være støtte til kultur. Dansk kultur har intet med statsfinansiering at gøre og ville nok blive mere dansk af at danskerne selv direkte betalte for de kulturelle tiltag, som de finder gode. Det vi ser nu er ikke Dansk kultur, men kultur udvalgt af en relativt lille gruppe absolut ikke repræsentative personer.

Fuldstændig uenig her, DR er en mastodont og evt. med for høje lønninger, men set i forhold tir resten af mulighederne er de langt de bedste omkring levering af alsidige om end gentagne udsendelser.
Men det er helt frit om man vil lukke op eller ej.TV 2 og Tv 3 skal leve af reklamer og de udgifter bliver fratrukket deres skat til fællesskabet så!!!

Søren Kristensen

MRR har været samtidig med X-faktor og har derfor ikke haft brug for at forklare sig yderligere. Men det er klart at hun står med et forklaringsproblem, pagehår eller ej, nu hvor hun har skrottet seermagneten over dem alle. Alt andet lige, kan man kun håbe hun har et erstatningsprodukt medlige så stor gennemslagskraft på bedding til afvikling næste vinter, ellers var det vist det man kalder én forkert beslutning for meget.

Søren Kristensen

I øvrigt er det lidt kryptisk hvordan hun kan være et symbol, når hun ikke er kendt. Jeg vil dog sige at jeg har set hende i virkeligheden og det er rigtigt nok, hun er høj og så vidt jeg husker kørte hun på en herrecykel!

- Jeg tror simpelthen bare ikke, vi har været god nok til at løfte en opgave.

Deri har damen ret. Der skal mere til end idiotprogrammer og evindelige gentagelser af (i øvrigt fremragende britiske og svenske) tv-serier.

Per Torbensen, Anne Eriksen, Kim Houmøller og jørgen djørup anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis jeg skal være helt ærlig, så mener jeg at have mærket et kvalitetsløft efter MRR kom til og jeg ved snart ikke hvor meget man kan tillade sig at forlange, når man indtænker konkurrencen fra de sociale medier og fratænker hele spørgsmålet om licens. Det er derfor det er så vigtigt ikke at afskrive tilsyneladende idiot-programmer som X-faktor, der i den danske version og min optik har haft en enorm opdragende effekt på ikke bare ungdommen men også dens forældre. I øvrigt husker jeg vist forkert omkring generaldirektørens cykel, som der var noget påfaldende ved og det var ikke kønnet, men farven: blå. Meget flot blå.

Jeg kan ikke se problemet med licens tværtimod,jeg betaler skat også til folkeskolen,sygehuse,børnehaver,dagpenge,ældreboliger og pension til dem,selvom jeg ikke bruger
det i dag,og det gør jeg med stor glæde, da jeg så hjælper andre mennesker i det danske samfund,
Læg egoismen op hylden,og nyd livet i stedet for at brokke sig

Anders Graae, Carsten Wienholtz, Arne Lund, Viggo Okholm, Dorte Sørensen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Andersen

Livet er da for kort til at glo på tv, iøvrigt trænger DR til en kraftig rundbarbering som også kommer inden længe.

Problemet er, at hun taler som og er en embedsmand, hvor hun skulle have været et menneske med brændende iver for at løfte DRs forpligtelse til oplysning og udbredelse af det bedste af det bedste i vores samfund.
I stedet er det blevet ækvivalenten til nabovisitter med glimt fra det borgerlige og undertiden - uha! - det farlige liv mere på kanten i underklassen.
Men altid er det ligesom iscenesat, det er ikke nok at dokumentere, man skal have fem fede smedesvende igennem en stroppetur, behørigt vejledt af en sundhedsapostel, eller vi skal lave om på familiernes mad, så de kan leve sundere eller billigere, ligesom det, vi nu ved mest om rundt landet, er huspriserne. Det er fjernsynet som slikskål!

Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Alle er da klar over problemerne med licensopkrævningen. Den fylder jo vanvittigt meget i en enlig kontanthjælpsmodtagers budget, og næsten intet for den velbjergede middelklasse familie. Den burde betales over skatten, derved ville den blive langt mindre regressiv.

Tino Rozzo, David Zennaro, Vibeke Hansen, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Kim Houmøller og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Et udpluk af alternativer til DR, hvor Jersild uden spin først dukker op kl 23.00. Og i stedet for Vild med dans - ikke mindst:

DK4: 19.40 - Dit stjernetegn Vægten - Værten er det hele værd
SVT2: 20.00 - Ikonet Barbara Streisand - Måske går det an
SVT1 : 21.00 og NRK1: 21.35 - Skavlan - plejer at slå Vild med dans med flere længder.

hej Ebbe Overbye
Du har fuldstændig ret,DR skal betales over skatten,så forsvinder udgiften fra privat økonomien,så bliver mere posivitiv over for,ligesom med dankortet,folk ved ikke at hver gang så koster dem 4,25kr.
Hvis det stod kontoen,så vil det helt sikkert få samme kritik som DR.
Hvad skal man sige storkapitalen er gode eksperter i at skjule udgifterne for mennesket

Der er meget at kritisere DR for når det gælder programlægning m.v. Jeg er bare bange for at Mette Bock og DF hellere vil slagte DR end at opkræve licensen over skatten.
Licensopkrævningen er mit største udestående med DR. Men DR burde oppe sig og pleje den særlige ikke kommercielle position de har, inden det er for sent.

Henrik Andersen, Vibeke Rasmussen, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg finder DR strålende dygtige til at lave det, de skal lave: Radio og TV på et højt plan.
Det kunne Information lære noget af: Det er en glimrende avis med dygtigt journalistarbejde - avisen skulle koncentrere sig om dét, og ikke begynde at gå DR i bedene - de er lige så dygtige til at lave nyhedsformidling, som avisen er.
Men hvorfor begynder Information at lave radio? Det har vi jo DR til - det er deres ansattes spidskompetencer - Informations ansattes er at lave en papiravis - og det skulle de holde sig til, for det er dét, de kan !!!

Bjarne Bisgaard Jensen

Alle afgifter såsom moms, licens, el - you name it - vender den tunge ende nedad, så der ikke af den grund nogen grund til at bringe licensen i spil. Det er hele den usolidariske tankegang bag dette afgiftscirkus der bør anfægtes.

Søren Kristensen

Nu fik jeg rost generaldirektørens cykel (som jeg ikke mener var så lille endda) og DR for at være blevet lidt bedre de seneste år. Men jeg er dog ret utilfreds med at hver gang jeg tror jeg skal se nye afsnit af Alene i vildmarken, så er det gamle afsnit der blændes op for. Det er ikke i orden og jeg er stærkt irriteret over de kække voiceovers der præsenterer udsendelser som om programmerne aldrig har været sendt før. I øvrigt kan jeg ikke forstå det skal være nødvendigt med alle de genudsendelser, når programmerne samtidig ligger på nettet til fri streaming?

Maj-Britt Kent Hansen

Apropos cyklens størrelse. Cykel og cyklist set i sammenhæng, så forekommer den ikke ret stor.

Vedr. genudsendelser: Ikke alle kan streame. Og er det i øvrigt ikke sådan, at det, der genudsendes f.eks. tre aftener/nætter i træk, for det meste ikke bliver tilgængeligt for streaming.

Mht. det streamingsutilgængelige kunne DR dog gerne fortælle, at der allerede er tale om en genudsendelse, hvis det er tilfældet. Og at udsendelsen, der kommer kl 23.00 vil blive sendt igen torsdag kl 21.00, mandag kl. 02.00 osv.

At genudsendelser ikke betegnes som så, er dårlig forbrugeroplysning. Den advarsel burde altid fremgå.

Ja jeg er helt enig med Maj-Britt, det ville ikke koste mange kr at oplyse om det i programoversigter.
Det r da indlysende at der er mange genudsendelser når der skal være tv døgnet rundt. Kan nogen forestille sig hvad det vil koste hvis alt er ny produceret? Jeg har så ingen ideer eller viden om hvad det vil koste at skære ca en trediedel af sendetiden væk.