Baggrund
Læsetid: 3 min.

Tetris gør dig klogere, mindre stresset og spejler dit moderne liv. Og du kan ikke stoppe igen

På lørdag bliver europamesterskaberne i det 30 år gamle computerspil Tetris afholdt i København. Vi præsenterer alle de hjerne-og samfundsteorier, du skal kende for at kunne kloge dig på det hektiske spil med de farverige brikker i frit fald
Tetris gør din hjerne skarpere og fjerner din lyst til usunde sager.

Tetris gør din hjerne skarpere og fjerner din lyst til usunde sager.

AP

Kultur
22. september 2017

Det er let at lære, men svært at mestre

Tetris er ekstremt simpelt. Der er ingen grafik, der forstyrrer. Det gør det simpelt at overskue. Nolan Bushnell, der er amerikansk ingeniør og grundlægger af computerspilfirmaet Atari Computers, har udformet sin egen teori om, hvorfor spil bliver populære – den såkaldte Bushnells lov. Den siger, at »de allerbedste spil er nemme at lære og svære at mestre«. På den måde bliver vi både belønnet for det første spil og det 100. spil, vi spiller. Bushnells lov flugter med Tetris – bortset fra at Tetris ikke kan gennemføres, men bliver ved i en evighed.

Det slutter aldrig

Hjernen elsker Tetris, fordi spillet har en uendelig strøm af faldende brikker. Vi får aldrig forløsningen ved at have gennemført en bane, fordi vi kan blive ved med at samle point. Derfor kan vi ikke slippe spillet.

Vi vil slå vores rekord, og det er den trang, der gør, at vi spiller det ene spil efter det andet. Hjernen bliver nemlig først tilfreds, når pointscoren har toppet, og vi ikke kan få flere point. Og det er kun sket ekstremt få gange i historien, da det kræver en score på 999.999. Det er også plottet i dokumentarfilmen Ecstasy of Order: The Tetris Masters. Her følger vi en gruppe Tetris-spillere, der alle træner dedikeret i håbet om få 999.999 point.

Det er guf for hjernen

Vores hjerner elsker Tetris på grund af en effekt, som kendes under navnet The Tetris Effect. Den handler om vores hjerners trang til at etablere mønstre og regler. Hjernen har et behov for at sortere og organisere, fordi det skaber en følelse af ro. Det er netop det behov, som spillet appellerer til. Hver gang vi får Tetrisbrikkerne til at passe sammen i en vandret linje, og brikkerne forsvinder, belønner vi vores hjerne.

Det er symbolet på det moderne liv

Janet Murray, professor i medier ved Georgia Institute of Technology, argumenterer i sit spilteoretiske hovedværk Hamlet on the Holodeck for, at Tetris symboliserer vores levede liv.

Tetris simulerer dagligdagen for den gennemsnitlige amerikaner: Der er forpligtelser og opgaver, der hober sig op på skrivebordet, og vi løser dem kun for at få plads til nye opgaver. Der er ingen øjeblikke, hvor vi kan hvile os og sige:

»Det lykkedes, jeg er færdig.«

Murray argumenterer for, at det er den genkendelighed, der gør Tetris så vanedannende. I spillet får vi – modsat i virkeligheden – en chance for at tilfredsstille vores ønske om orden midt i vores travle liv.

Det gør din hjerne skarpere

Tetris er ikke bare sjovt at spille, det er også gavnligt: En undersøgelse lavet af det amerikanske Mind Research Network har påvist, at tykkelsen på hjernebarken bliver øget af en halv times Tetris om dagen. Hjernebarken blev tykkere i de områder, der koordinerer komplekse bevægelser, og de hjernedele, der styrer syn, hørelse og berøring.

Desuden viser undersøgelsen, at der kommmer øget aktivitet i de hjerneceller, der er knyttet til kritisk tænkning, sprog samt bearbejdning af indtryk. Det tolker forskerne bag undersøgelsen som et tegn på øget effektivitet.

Det fjerner din lyst til smøger og kaffe

Fysiologer fra Plymouth University i England og Queensland University i Australien har lavet et forsøg, som viser, at Tetris begrænser din lyst til blandt andet mad, sex og cigaretter. 

En gruppe mennesker modtog en SMS syv gange om dagen, hvor de skulle beskrive, hvad de havde lyst til lige nu. Det kunne være mad, kaffe, cigaretter eller søvn. Bagefter skulle de spille Tetris i tre minutter og så beskrive deres umiddelbare lyster igen. I langt de fleste tilfælde var lysten hos gruppen styrtdykket.

Det beskytter mod PTSD

Tetris har ifølge et forskningsprojekt fra Oxford University og Karolinska Instituttet vist sig at kunne forhindre, at man udvikler posttraumatisk stresssyndrom (PTSD).

Hvis patienter, der har været udsat for noget traumatisk, spiller Tetris inden for de første seks timer efter en traumatisk hændelse, kan det modvirke PTSD. Forklaringen er, at spillet er visuelt krævende, og ved at forstyrre den proces, hvor minderne konsolideres, kan man forhindre traumet i at sætter sig fast i hukommelsen.

Kilder: The Telegraph, BBC, forskning.no, Illustreret Videnskab

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her