Læsetid: 2 min.

Ugens sag: Fra billedstorm til mediestorm

Hvem sagde hvad, hvornår og hvorfor? Vi gengiver ugens vigtigste, sjoveste, underligste eller mest overraskende kulturdebat
29. september 2017
  • Sag: Skovgaard Museet laver udstilling om blasfemi – uden at inkludere Muhammed-tegningerne
  • Aktører: Museumsleder Anne-Mette Villumsen, Skovgaard Museets facebookbrugere, tegner Kurt Westergaard, integrationsminister Inger Støjberg, statsminister Lars Løkke Rasmussen

I morgen åbner udstillingen Billedstorm – blasfemi fra reformationen til i dag på Skovgaard Museet i Viborg. Udstillingen har allerede inden ferniseringen fået meget opmærksomhed, men det har ikke handlet om, hvad der er udstillet, men hvad der ikke er: muhammedtegningerne.

Museumsleder Anne Mette Willumsen forklarer i en udtalelse på museets facebookside: »Med udstillingen vil vi gerne demonstrere, at der er en mangfoldighed af emner og motiver, der kan debatteres i forhold til blasfemi og ytringsfrihed, og at der er mange nuancer i den debat. Den mangfoldighed og de nuancer, mente vi, ville gå fløjten, hvis vi viste Muhammedtegningerne; vi ønskede ikke, at de ville være det eneste, der var fokus på. Det er næsten ironisk, at det eneste, der foreløbigt har været fokus på, er, at vi ikke viser dem.«

For Anne Mette Willumsen har befundet sig i lidt af en mediestorm, siden det kom frem, at udstillingen Billedstorm ikke ville vise de billeder, der udløste en orkan.

Sikkert en noget uvant situation for et museum, hvis forrige udstilling var en fejring af museets navnefar landskabsmaleren P.C. Skovgaard, om hvem vennen T.H. Lundbye sagde: »Hvad Skovgaard bedst fremstiller og ret med Kjærlighed har levet sig ind i, er Plantelivet, lige fra det store Træ til den lille fine Græsplante.«

Det citerer museet i et facebookopslag. Lige efter følger opslaget om den nye blasfemiudstilling, hvor brugere har kommenteret: »Tøsedrenge«, »Kors i røven en gang lort, I har samlet« og »hykleriske kujoner«.

Inger Støjberg formulerer sig lidt pænere og siger til TV 2: »Jeg synes, det er ærgerligt, de ikke er med. Og jeg synes helt klart, at Kurt Westergaards tegning ville have været rigtig god at have med, fordi den har haft så stor betydning for vores selvforståelse.«

Med det dér ’vores’ mener hun i hvert fald ’min’, for hun har Kurt Westergaards tegning som baggrund på sin iPad. Statsminister Lars Løkke Rasmussens kommentar: »Det har jeg ikke.«

Tegneren, Kurt Westergaard, der står bag den mest ikoniske af tegningerne, den af manden med bomben i turbanen, forstår godt museets beslutning: »Vi er nok dér, hvor vi må sige: Ytringsfrihed komma men,« siger han til TV 2.

Han har foreslået museet et værk, der består af et blankt stykke papir med hans signatur på. Ferniseringen i dag vil afsløre, om museet har taget i mod Kurt Westergaards idé om at udstille det, de ikke vil udstille.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu