Baggrund
Læsetid: 1 min.

Ugens sag: Lukningen af facebookgruppen Offensimentum

Aktører: Freelancejournalist og blogger Karina, debattører fra facebookgruppen Offensimentum, Facebook, Offensimentums grundlægger Tobias Lysgaard
Kultur
15. september 2017

Facebookgruppen Offensimentum har gennem flere måneder været genstand for kritiske historier i pressen, fordi der i gruppen deles billeder af f.eks. personer i uheldige situationer eller handicappede, som gruppens medlemmer morer sig over i fællesskab uden disses vidende eller samtykke.

Journalisten Karina skrev et kritisk indlæg om Offensimentum på sin blog, og derefter begyndte medlemmer af gruppen Offensimentum at chikanere hende. Både på nettet og udenfor.

Ifølge mediet Format talte man i gruppen om, at de havde hendes IP-adresse – og hvad man kunne bruge den til. På Twitter fortalte bloggeren selv om, at der blev sendt pizzaer og taxaer til hendes hjemmeadresse, at hendes blog var blevet lagt ned af hackere, og at hun blev kimet ned af firmaer, som der var blevet oprettet aftaler hos i hendes navn.

Særligt på Twitter begyndte andre journalister at interessere sig for sagen. Facebook valgte til sidst at lukke gruppen Offensimentum med omkring 105.000 medlemmer. Der opstod dog hurtigt en ny gruppe, der lige så hurtigt fik 10.000 medlemmer. Den blev også lukket ned af Facebook. Det ser dog ud til, at nye grupper er opstået.

Format har talt med grundlæggeren af facebookgruppen, Tobias Lysgaard, der for fire måneder siden selv forlod gruppen på grund af den negative omtale. Til Format siger han:

»Hver gang vi smed en ud af gruppen, fordi vedkommende havde brudt reglerne, var der to eller tre andre, som gjorde det samme. Tingene begyndte at løbe løbsk. Der blev skabt en form for anarki i gruppen, hvor reglerne ikke betød noget længere, når blot folk havde det sjovt på andres bekostning.«

Den eneste regel var, at man ikke måtte hænge andre ud eller dele nøgenbilleder. Men som bekendt kan forbud på internettet hurtigt opfattes som påbud for dets trolde. At politisk korrekte Facebook nu har lukket gruppen ned, kommer næppe til at blive modtaget som en sund lektie for dets brugere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her