Læsetid: 4 min.

Vilas startede sit eget nyhedsmedie som 13-årig: ’Det ser godt ud på et CV’

Vilas Holst Jensen vil med sit nyhedsmedie sørge for, at hans jævnaldrende er velinformerede, så de kan have en oplyst debat. Og så ser JuniorMedia News godt ud på et CV
Vilas Holst Jensen siger ’de unge’ i stedet for ’vi unge’. Og havde det ikke været for hans 17-årige udseende og drengede stemme, skulle man tro, han var ti – måske 20 – år ældre.

Vilas Holst Jensen siger ’de unge’ i stedet for ’vi unge’. Og havde det ikke været for hans 17-årige udseende og drengede stemme, skulle man tro, han var ti – måske 20 – år ældre.

29. september 2017

Vilas Holst Jensen er lige kommet hjem fra Helsingør Gymnasium, hvor han går i 2.g. Han bærer sin skoletaske op på sit værelse og stiller den forsigtigt op ad væggen. På værelset er et kæmpe skrivebord med tre computerskærme. Tidligere har han brugt dem, når han har spillet computerspil, men det gør han næsten ikke mere. For det meste kører Twitter på den ene skærm, et nyhedssite på den anden og et Word-dokument på den sidste.

Vilas Holst Jensen er 17 år gammel og har startet sit eget onlinenyhedsmedie, JuniorMedia News. Det er et nyhedsmedie målrettet unge i alderen 15-25 år, og hver dag klikker omkring 100 mennesker sig ind for at læse nyheder. I øjeblikket kan de læse om det tyske valg, Mærsk og terror. 

»Jeg har altid syntes, at der manglede et nyhedstilbud til unge. Vi taler om den næste generation i vores samfund, som vi gerne vil have har en høj valgdeltagelse og er velinformerede. Men mange unge får deres nyheder på nettet, og jeg oplever tit, at mine jævnaldrende nævner noget, hvor de ikke har forstået substansen. De har bare læst noget på deres Facebook eller fulgt en blogger. Det synes jeg er sørgeligt for debatten,« siger Vilas Holst Jensen, som sidder ved spisebordet hjemme i sin far og bonusmors parcelhus.

»Der er selvfølgelig kun 100 mennesker, der klikker ind på JuniorMedia News, og det er ikke ret mange. Men for mig er det væsentlige, at der er et nyhedstilbud for unge, og om det er os eller TV 2, Berlingske eller DR, der laver det, det er ikke så vigtigt.«

Startede under lockouten

Vilas Holst Jensen startede JuniorMedia News under folkeskolelærernes lockout i 2013, fordi han »manglede et eller andet at lave«. Og så syntes han, at lockouten var interessant, men at medierne fokuserede for meget på konflikten omkring den danske model og for lidt på, hvad det hele gik ud på: at lærerne var utilfredse med, at man ville ændre på deres arbejdstid. Han ville gerne forklare det, så børn og unge kunne forstå det. Dengang var han 13 år.

»Jeg sad selv med en masse spørgsmål om lockouten, og hvordan det kunne komme så vidt,« forklarer Vilas Holst Jensen.

En måned senere begyndte han i skole igen, og JuniorMedia News faldt lidt i baggrunden. Der lå det indtil 2015:

»I 2015 tænkte jeg igen, at det kunne være spændende at arbejde med JuniorMedia News. Der skete nogle ting – blandt andet folketingsvalget og terrorangrebet i Danmark – som gjorde, at jeg fik lyst til at tage det op igen.«

I 2016 kom der flere unge skribenter med om bord. Blandt andet indlandsredaktøren Valdemar Baes Aaholst og sportsredaktøren Mads Haugaard. De kontaktede begge Vilas Holst Jensen og spurgte, om de måtte skrive for JuniorMedia News, efter de havde set ham i Aftenshowet og Go’ Morgen Danmark.

Vilas Holst Jensen er selv nyhedsredaktør – og selvfølgelig chefredaktør. Han interesserer sig for dansk politik, siger han. Det skyldes særligt hans far, der »har en kæmpe almen viden« og plejer at læse tre aviser om dagen.

Vilas Holst Jensen er særligt begejstret for TV 2 News. På hans værelse hænger der et fjernsyn. Det er den fjerde skærm, som Vilas Holst Jensen holder øje med. Den er nærmest tændt 24/7 med TV 2 News.

»Jeg synes, det er mega fedt, at de har lavet en ny lyd på deres breaking, så jeg kan bare lytte med, når der sker noget.«

Otte timer foran Marienborg

Udover JuniorMedia News skal Vilas Holst Jensen også have tid til 2.g og sit fritidsjob i SuperBrugsen. Derfor prioriterer han de fag, han skal afslutte til sommer – og samfundsfag.

»Der er ikke nogen grund til at fokusere mega meget på dansk og så få lavere karakter i det hele,« siger han.

Hans far og bonusmor støtter ham i, at han bruger meget tid på JuniorMedia News. Men som Vilas Holst Jensen siger, så har hans »snit heller aldrig været dårligt«.

Står valget imellem at arbejde eller sætte sig med sin klasse og drikke øl, så vælger han det første. Spørger man ham, om han vil stå og fryse i otte timer ude foran Marienborg ved et regeringsskifte eller gå til fest fredag aften, så vælger han otte timer foran Marienborg. Det gjorde han faktisk ved seneste regeringsrokade.

»Jeg fravælger ting, men jeg synes ikke, jeg går glip af noget. Så kommer jeg en time til en fest og går igen. Det kan godt være, jeg går glip af, at ham og ham drak sig for fulde og røg i vandet, men større er det heller ikke,« siger Vilas Holst Jensen.

»Der er nogle sammenhold, jeg ikke er en del af, men det er ikke nogle, jeg nødvendigvis føler, jeg vil være en del af.«

’De unge’

Vilas Holst Jensen siger »de unge« i stedet for »vi unge«. Og havde det ikke været for hans 17-årige udseende og drengede stemme, skulle man tro, han var ti – måske 20 – år ældre.

Han læner kroppen ind over spisebordet og taler om »de unge«, der er klistret til deres smartphones. »Hvis samfundet fortsætter i den retning, det er i nu, så ender vi med en hel masse, der kun går op i, hvad der er herfra,« siger han og tager pegefingeren op til sin næse: »og ned til deres smartphones«.

Udover at han har ambitioner om at »oplyse« unge og lave »nuanceret« journalistik, så skriver han også for JuniorMedia News, fordi han gerne vil være journalist. Journalistik er hans hobby, og så er han »bevidst om, at det ser godt ud på et CV«.

»Jeg har fundet en platform, hvor jeg kan lave det, som jeg gerne vil. Det kunne lige så godt have været et andet sted, men det fandtes bare ikke. Jeg synes, det er sjovt at lave det, jeg laver.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu