Læsetid: 7 min.

Den danske kritiker er en underbetalt løsarbejder uden rettigheder

Der bliver færre anmeldelser i aviserne, og kritikerens vilkår er dårlige: Langt de fleste er freelancere uden rettigheder og med tvivlsomme lønninger. Men måske har det altid været sådan. Vi har spurgt nogle af dem
Der bliver færre anmeldelser i aviserne, og kritikerens vilkår er dårlige: Langt de fleste er freelancere uden rettigheder og med tvivlsomme lønninger. Men måske har det altid været sådan. Vi har spurgt nogle af dem

Isabella Hamid

25. oktober 2017

Litteraturanmelder ved Weekendavisen Lars Bukdahl indledte sin kritikerkarriere i 1988. Året forinden var han debuteret som digter med en – siger han selv i dag – »studentikos« digtsamling, og de følgende år fortsatte han med at udgive digtsamlinger og romaner.

Men hans store drøm var og havde altid været at blive anmelder.

Som ung aarhusianer besøgte han flere gange sin fars ven Johs. H. Christensen i København, der anmeldte film for Kristeligt Dagblad og siden Jyllands-Posten, og som i sin egenskab af medlem af Filmmedarbejderforeningen havde et fantastisk kort, som gav ham adgang til alle biografforestillinger med en ledsager.

»Hvis man skal stræbe efter noget her i tilværelsen, så må det da være sådan et kort,« havde den unge Bukdahl tænkt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Andreas Lykke Jensen

Dette gælder jo ikke kun for for anmeldere, men for freelance journalister helt generelt, der nærmest er en form for moderne daglejere, uden sygedagpenge, pensionsopsparing, organiserede arbejdsforhold, etc. Det er alles kamp mod alle. Information bidrager om nogen selv til dette. I har en chefredaktør som får 115.000 kr. om måneden i løn + pension. I den forbindelse kunne det være interessant at høre hvor meget af en gennemsnitlig informationsavis, der produceres af prekære ansatte, samt hvad de får per artikel.

Johnny Winther Ronnenberg

Jeg ville ikke arbejde som anmelder til den løn og jeg er ikke just kræsen når det kommer til jobs, men jeg kræver en anstændig løn.

Der ligger mere i det end bare at læse bogen, som måske ikke engang interesserer en. Der skal også tænkes over det skrevne fra forskellige vinkler, for en fagbog skal der en faglig refleksion med ind over og endeligt skal artiklen skrives det er ikke lige gjort på en aften foran pejsen ;-)