Læsetid: 11 min.

’Hvis jeg var diktator, ville jeg holde mig fra forfattere og journalister’

Den tyrkiske forfatter Asli Erdoğan har aldrig set sig selv som en seriøs trussel mod Tyrkiets totalitære styre, men alligevel er hun sigtet efter landets hårdeste paragraf for at opmuntre til terror i kurdernes navn. Selv siger hun, at hun med sin litteratur kæmper en kamp mod styrets sandhedsmonopol. Information mødte hende i Göteborg
Den tyrkiske forfatter og menneskerettighedsforkæmper Aslı Erdoğan sad fængslet i over fire måneder i Tyrkiet for ifølge staten at have støttet og opmuntret til terror. Før fængslingen havde hun nærmest aldrig hævet stemmen på sine 49 leveår, men i ugerne efter sin løsladelse lavede hun ikke andet end skiftevis at skrige og råbe.

Den tyrkiske forfatter og menneskerettighedsforkæmper Aslı Erdoğan sad fængslet i over fire måneder i Tyrkiet for ifølge staten at have støttet og opmuntret til terror. Før fængslingen havde hun nærmest aldrig hævet stemmen på sine 49 leveår, men i ugerne efter sin løsladelse lavede hun ikke andet end skiftevis at skrige og råbe.

Nora Lorek

7. oktober 2017

Göteborg – Asli Erdoğan tager et sidste sug af cigaretten, inden hun lader det færdige filter falde mod fliserne foran Posthotellet i Göteborg.

»Jeg tror, jeg er blevet syg. Der er så koldt i lufthavne.«

Hun trækker den postkasserøde uldfrakke tættere om sig. Da Asli Erdoğan endelig fik tilladelse til at rejse fra Tyrkiet, kunne hun ikke nå at pakke en kuffert og kom kun afsted med det sæt tøj, hun havde på. Den tyrkiske forfatter er ude af sit hjemland for første gang, siden hun i august sidste år blev anholdt i sin lejlighed af – hvad hun husker – 50 antiterrorbetjente i Istanbul.

Asli Erdoğan er i Göteborg for at deltage i bogmessen, inviteret af den svenske afdeling af PEN International, som sidste år tildelte hende den svenske litteraturpris Tucholskyprisen in absentia.

»Asli Erdoğan er en af de mange store forfattere, der er kommet i konflikt med totalitære magter ved kompromisløst at skrive nyskabende litteratur, der ikke viger for emner, som magthavere af forskellige slags kræver stilhed omkring,« lød organisationens begrundelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Pia Colère Lenau

Tak for fin artikel. Jeg er dog noget skuffet over du ikke forhindrede forfatteren i at "lad den falde på fortovs fliserne " altså hendes cigaret efter sit sidste sug. Det er altså bare ikke i tidens ånd hverken at smide om sig med sine skodder i det offentlige rum -forurening af groveste karakter og det at skrive det somom det en litterær fund gik af mode med Humphey Bogart og Dashiel Hammet.