Interview
Læsetid: 1 min.

Filmanmelder til salg: ’Jeg kan lige så godt sælge ham, mens han stadig har et par gode arbejdsår i sig’

Hver dag bliver massevis af brugte ting sat til salg. Og selv om de i udgangspunktet ikke behøver være noget særligt, kan de vise sig at være det. I en serie undersøger Information, hvad det egentlig er, folk sælger
Det er på ingen måder muligt at få film- og tv-anmelder Christian Monggaard (th) på prøve. Er han solgt, er han solgt.

Det er på ingen måder muligt at få film- og tv-anmelder Christian Monggaard (th) på prøve. Er han solgt, er han solgt.

Privatfoto

Kultur
6. oktober 2017

Til salg: Film- og tv-anmelder, retro, vintage, med tydelige brugsspor, men stadig fuldt funktionsdygtig. Afhentes eller kan sendes med fragtfirma.

Pris: Seriøse bud modtages.

Sælger: Katrine Hornstrup Yde, 34 år, kulturredaktør

– Hvorfor sælger du din film- og tv-anmelder?

»Jeg har læst i avisen, at dagbladsanmelderens rolle er ved at være udspillet, og eftersom mængden af anmeldelser i de danske aviser alligevel falder støt, tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne sælge ham, mens han stadig har et par gode arbejdsår i sig – dem kan andre måske få glæde af.«

– Hvem kunne du forestille dig står og mangler sådan en?

»Skriftlig formidling virker dårligt på nettet, så jeg kunne umiddelbart forestille mig, at man skulle omprogrammere ham, opdatere hans software og så få ham til at optræde med filmsnak i en YouTube-vlog eller lignende.«

– Du kalder ham ’retro’ og ’vintage’. Er det ikke bare newsspeak for gammel?

»Jo. Men jeg kunne helt ærligt godt forestille mig at gamle dyder som viden og kulturhistorisk overblik kunne vende tilbage – lidt som farverige gamacher eller grød.«

– Du skriver, at han kommer med brugsspor – hånden på hjertet, hvor slidt er han?

»Han har vel skrevet i omegnen af 5.000 anmeldelser samt en stak filmquizbøger og nogle ordentlige moppedrenge om dansk filmhistorie. Det slid tror jeg faktisk, nogen ville kunne se charmen i – hvis man mixer og matcher ham med noget nyt og smart.«

– Er det muligt at få ham på prøve?

»Vi kan under ingen omstændigheder tage ham retur. Hans kontor skal bruges som podcaststudie.«

Serie

Et Danmark uden anmeldere

Avisanmeldelsen er under pres. Når nye medier skal genopfinde avisen på nettet, tager de ikke anmelderen med sig ind i fremtiden, og samtidig falder antallet af anmeldelser i dagbladene. Information har i denne serie skrottet vore egne anmeldelser og snakket med kunstnere og branche for at undersøge dagbladskritikkens rolle i dag – og hvad der ville ske uden den.

Seneste artikler

 • Ny forening vil styrke kunstkritik og anmelderi

  13. januar 2018
  Medier skal ikke bare orientere om aktualitet, men også debattere og diskutere samtiden. Derfor er professionelle, saglige kritikere uundværlige, mener ny paraplyorganisation, som vil arbejde for mere synlighed og bedre vilkår
 • Kulturredaktør: Kritik fungerer bedst, når det er et kærlighedsprojekt

  8. november 2017
  Kritikernes honorarer og vilkår er til debat. Informations kulturredaktør mener ikke, at professionen er let at sammenligne med andre deltidsjob, fordi der i kulturkritikkens dna er en særlig kærlighed til stoffet, siger hun. ’Kritik mister helt sin mening, når det bliver samlebåndsarbejde’
 • Hvis kritikken skal være uafhængig og fri, hvorfor skal kritikeren så have løn?

  3. november 2017
  De færreste danske kritikere kan få anmelderi som hovedbeskæftigelse til at løbe rundt. Spørgsmålet er, om de overhovedet skal det. Og mere radikalt: Om de i det hele taget skal have løn for deres arbejde. For hvis kritikken skal være fri, skal den så koste penge?
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Lorenzen

Skal det tages alvorligt, eller er det bare et experiment?
Hvis I sælger Monggaard og i det hele taget stopper med kulturanmeldelser, så kan I også godt sløjfe mit abonnement.

Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anna von Sperling

Kære Helle
Ikke for alle penge i verden ville vi gå af med Monggaard. Så ja, det er for sjov.
kh Anna

Eva Schwanenflügel, Katrine Hornstrup Yde, Anders Reinholdt og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

I gamle dage havde Ekstra Bladet en filmanmelder - jeg husker ikke navnet - som var bundpålidelig: Når han roste en film, var den dårlig, og når han kritiserede en fil var den lige noget for mig. Såjeg gik aldrig galt i byen, så længe jeg gjorde det modsatte af, hvad han anbefalede.

Monggaard spiller i dag samme rolle på Informeren, dog med omvendt fortegn: Hvis han roser en film, er den altid værd at se, og når han kritiserer en film, er jeg kun glad for at han har taget sig tid til at se den, så jeg kan blive fri.

Så hvis jeg skal kritisere noget, skal det være, at han godt kunne anmelde lidt flere film end han allerede gør. Livet er for kort til dårlige film.

Eva Schwanenflügel, Morten Balling, Anders Reinholdt og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

Der jo mulighed for at læse anmeldelser af bestemte film i mange forskellige medier. Når nu Information har ham, kunne de f.eks. bede ham om bidrag i retning af essays om film. Om problemstillinger, der debatteres inden for filmbranchen for tiden, eller om udviklingen inden for forskellige filmgenrer, på baggrund af nye tekniske muligheder. Det var bare et par eksempler.

Alt er relativt, hvad angår filmanmeldere... der som udgangspunkt er dræbende selvhøjtidelige, navlebeskuende og filmisk infantil bedrevidende, som jeg personligt ikke giver en fløjtende fis for...!!!

Det er det betalende publikum, der bestemmer en økonomisk succes...

Desuden ved de fleste filmanmelder intet om filmverdens nærværende problemstillinger, og hvad der KRÆVES for, at realisere et filmprojekt - endog den dertilhørende finansieringen, dersom filmanmelderne ALDRIG selv hverken har skrevet et filmmanuskript og har kæmpet for en realisering.

Så jo, sælg gerne den kære Hr. Monggaard...

@Steen Victor

Det der ved jeg meget mere om end dig.