Klumme
Læsetid: 1 min.

Forfatterskolen reagerer på #metoo med klare retningslinjer for sexchikane. Se, det er vejen frem

Forfatterskolens rektor, Jeppe Brixvold, har, med sin bestyrelses indspil, netop udarbejdet en tekst, hvor skolens retningslinjer i forhold til sexchikane, vold og voldelig adfærd formuleres.

Forfatterskolens rektor, Jeppe Brixvold, har, med sin bestyrelses indspil, netop udarbejdet en tekst, hvor skolens retningslinjer i forhold til sexchikane, vold og voldelig adfærd formuleres.

Sofie Amalie Klougart/Arkivfoto

Kultur
28. oktober 2017

#metoo-kampagnen har foreløbig bevidstgjort om hverdagssexisme og seksuelle forulempelser af hidtil uhørt omfang. Mange mener, at det lige nu er den store kulturelle og politiske dagsorden, men i lighed med andre kampagner, så vil det hele være glemt om nogle måneder eller i hvert fald om nogle år.

Så vil beretningerne om Harvey Weinstein og de andre dumme svin være reduceret til underholdende anekdoter i vores historieskrivning. Hvis vi ikke anerkender, at den adfærd er en del af vores kultur og vaner og gør op med den, vil intet for alvor ændre sig.

Tvivlerne har derfor ret, når de siger, at alt står og falder med, at det enestående momentum, som vi ser lige nu, bliver taget op politisk og bliver indarbejdet i kodeks rundtomkring i vores institutioner og bliver integreret i vores uddannelsespolitik. I lighed med eksempelvis seksualundervisning bør bevidstgørelse om disse forhold være integreret i samfunds- eller historiefag.

Det her er grundlæggende et spørgsmål om civilisation, og meget står og falder med, at der rundtomkring i vores samfund formuleres klare retningslinjer for vores mellemmenneskelige relationer.

Forfatterskolen er en af de institutioner, og skolen har været i skudlinjen på det seneste. Jeg får igen og igen at vide, at der har været en lang række utilstedelige forhold på skolen, men bortset fra Kristina Nya Glaffey, der for nylig stod frem med sin historie, er ingen tidligere elever stået frem med navns nævnelse for at be- eller afkræfte disse forlydender.

Selvom der ikke er nogle konkrete anklager, så har Forfatterskolens rektor, Jeppe Brixvold, fordi det flere gange har været efterspurgt og efter #metoo, med sin bestyrelses indspil netop udarbejdet en tekst, hvor skolens retningslinjer i forhold til sexchikane, vold og voldelig adfærd formuleres.

Teksten ligger til godkendelse hos en advokat og forventes offentliggjort i næste uge. Se, det er vejen frem: klare retningslinjer og tydelige sanktionsmuligheder – og #metoo-kampagnens succes afhænger af meget mere af den slags.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad med at man lod være med at gøre alting så besværligt? Hvad med psykisk vold også kendt som mobning?

I stedet for kunne man arbejde med den simple regel ... Lad være med at være en røv over andre mennesker

Også her ville det efter min mening være nyttigt, hvis ombudsmands-institutionen blev udvidet med en whistleblower-ordning.
Der kan naturligvis komme falske anklager, men dem ville en professionel ombudsmands-funktion kunne håndtere.
Det samme ville gælde en ombudsmands-institution på kommunalt og regionalt plan.

Jeg er noget forundret som en nu ældre mand, som nåede at opleve tressernes voldsomme frigørende forandring på godt og ondt. Nu står vi tilsyneladende i situationer hvor intet eller meget lidt ifølge en del udsagn ikke er en kæft forandret. Hvad er det det går galt og hvem er synderne? Mænd so ikke kan tåle magt og som tænker med en vis del eller kvinder som kender deres mulighed og udnytter mænds tankegang for selv at komme frem? Er det sproget? klodset forførelses teknik? Jeg fik først min rigtige debut som 23 årig og hvad pokker gør man i forførelsens og forelskelsens galskab uden at såre? Kan man som mand spørge direkte om en kvinde som man er varm på har lyst til at elske? er det chikane? jeg kunne egentlig godt tænke mig bemærkninger fra kvinder her. Ikke fordi det er et problem for mig længere, jeg er lykkelig gift med mange år på bagen selv om det er 3.gang.

Johnny Winther Ronnenberg

Viggo Okholm

Det findes der vist ikke et rigtigt svar på, for der er ikke længere sociale og seksuelle koder man kan læne sig op af. Fra starten af firserne og til midt halvfemserne var der en bred diskussion i samfundet om de koder og deres gyldighed, så der vidste de fleste hvad spillereglerne var, men da den diskussion løb ud var der ingen rigtig opfølgning på det. At diskussionen er væsentlig i forhold til hvordan mænd og kvinder interagerer har man glemt i mellemtiden. Så hverken mænd eller kvinder har nogle egentlige retningslinjer for hvad der er rigtigt eller forkert og enkelt individers holdninger vil derfor divergerer voldsomt. Selv om debatten blev taget igen så ville der gå mange år før en ny konsensus opstår, det tager nemlig lang tid at ændre på folks holdninger.

Majbritt Nielsen

Viggo Okholm
Godt spørgsmål, hvad gør man så?
Jeg tager den lige fra toppen også de indlysende som ikke er indlysende for alle.
Hvis du er på en beværtninger eller andre steder og prøver at komme i samtale med en kvinde. Ja så hvis hun er interesseret, så taler hu med dig. Er hun ikke, kan det være hun siger det eller prøver at undgå dig. Så hun ikke interesseret. Så gå videre.
Skulle hun være en der bliver sur fordi du går fordi hun prøver at spille “hard to get”. Ja så velkommen, vi er ikke tankelæser. Bliver hun sur er hun nok heller ikke nærmere bekendtskab værd.

Kom med en kompliment... Så hold dig fra at sige Ej nogen lækre patter, mås eller kroppen, idet hele taget. Det virker klamt og anmassende og man ved med det samme at her er en der ikke respektere andres personlige grænser.

Så heller sige “Den bluse/Kjole er flot” eller “Det er nogen gode farver til dig.”, “Sikke smarte briller de ser godt ud på dig.” Noget der virker neutralt.
—-Undtagelsens der bekræfter reglen er at komplimenter på at ens hår er flot eller noget, de er velkomne.
-At råbe efter en kvinde på gaden(også omtales som catcaling) er også ret meget bevis på at her en person der heller ikke respekter andres personlige grænser.
-Giver du omgang til selskabet eller tilbyder en drinks til en kvinde du gerne vil i kontakt med, så forvent ikke at hun vil med hjem.
Og skulle du blive givet det indtryk at en kvinde forventer du giver en drinks. Så skal du gøre hvad du syntes.
-Jeg ved at der er nogen kvinder der mener at de er smukke og at de automatisk forventer at blive opvartet. ;).
Ja de eksistere, hvor tit man render ind i dem ved jeg ikke. Jeg er kvinde så jeg er ikke en som de vil møve sig ind på og “fiske gratis drinks” fra.
Og der er du heldigvis voksen og kan bestemme om du vil spendere mønterne på en drinks til andre.

-Skulle du syntes at du gerne vil lære en nærmere at kende og vil øge dine chancer. Så i stedet for at spørge efter hendes nummer. Så tilbyd dit eget til nummer eller din email. P
På den måde giver du hende muligheden for at vælge selv om hun vil ringe til dig. Og hun skal ikke være afvisende over for dig, men kan tage dit nummer og så vælge om hun vil kontakte dig.

- Jokes eller være sjov. Hver aldrig led i jokes mod nogen, eller gør nar af andre mens du peger dem ud. Det er tegn på at du kan være en ubehagelig person. Og dem vil man helst undgå.
Samt at dem du kunne tænkes at gøre nar af, kan være venner eller familie af hende.. det giver i hvertfald ikke points.

Men humor er altid en af de bedste træk ved en mand. Det og selvtillid. Humor kan man komme langt med. ;)

Ifølge flere dating sites og ligende. Er det et plus for en mand at have et kæledyr. Kat eller hund. Eller være glad for dem. Så det skader jo ikke at “tilfældigvis” at have et billed i din pung med din hund/kat og dig. Det kan i det mindste give noget fælles at tale om.
Men det kræver selvfølge du også syntes det. ;)

PS
Venligst overse diverse stavefajl og grammatiske klumpedumper. Det er sent og jeg er på vej hjem.

Majbritt Nielsen

En tilføjelse.
Om hygiejne. Ja det er også en god en at være opmærksom på.
Husk at have rent undertøj, strømper og tøjet i det hele taget. Hvis du sku få lov at komme med hjem. Så det ikke sjov at stå der med hullede, daggamle sokker og bremsespor i under bowserne.

Rene, klippet negle(hvis man er smed eller mekaniker kan det være lidt svært at få de negle rene.) og hver lidt forfængelig og hav en pæn og klippet frisure. Find eventuelt en god frisør.
Overdush IKKE med en duft/aftershave, “less is more”, også for mænd.
Selvf, hvis din stil er at være lidt nusset, så go for it. ;)

Hold døren for hende, også gerne til bilen, hvis i skal videre eller hun skal videre. Også selv om du ikke skal med.(giver et godt indtryk) Hold hendes jakke mens hun tager den på. Hav en lighter til at tænde hendes cigerat, ja hvis du har lyst og ikke er antiryger. Det er en personlig smag.

Hvis hun vil give et kram til farvel, så knus hende ikke i et bjørne kram. Den er lidt trickie den der. Nogen vil gerne give kram andre ikke. Personlige grænser igen.

—- Det er IKKE gammeldags at være en gentleman, (dog ham der stoppede hele rækken af folk der ville ud af bussen. For at være en gentleman for to unge kvinder. Ja det var sku lidt øv os, bag ham, der skal videre med en anden bus. )