Analyse
Læsetid: 7 min.

Hollywood er drevet af frygt, grådighed og begær ... i den rækkefølge

Anklager mod den magtfulde filmproducent Harvey Weinstein for sexchikane og voldtægt tegner billedet af et Hollywood, som har brug for at få gjort hovedrent. Spørgsmålet er, om det kommer til at ske – for så vil Hollywood være forandret for evigt – eller om Weinstein får lov til at blive syndebuk for hele Hollywood
Harvey Weinstein, filmproducer og en af Hollywoods mest magtfulde mænd, har gennem flere årtier forgrebet sig på kvinder, siger talrige kilder. Nu er han blevet fyret med øjeblikkelig virkning fra det filmselskab, som han selv var med til at grundlægge.

Harvey Weinstein, filmproducer og en af Hollywoods mest magtfulde mænd, har gennem flere årtier forgrebet sig på kvinder, siger talrige kilder. Nu er han blevet fyret med øjeblikkelig virkning fra det filmselskab, som han selv var med til at grundlægge.

Hermann Bredehorst

Kultur
14. oktober 2017

I mange år har filmproducenten Harvey Weinstein været punchlinen i en række grovkornede jokes i den amerikanske filmbranche.

Som da Oscar-nomineringerne i 2013 blev offentliggjort med skuespillerne Emma Stone og Seth MacFarlane på podiet. Da de var nået til bedste kvindelige birolle, læste MacFarlane navnene på de nominerede op: Sally Field, Anne Hathaway, Jacki Weaver, Helen Hunt og Amy Adams. Og så sluttede han af med bemærkningen: »Tillykke. I fem kvinder behøver nu ikke længere at lade som om, at I er tiltrukket af Harvey Weinstein.«

Og i et fem år gammelt afsnit af den populære komedieserie 30 Rock, der foregår bag kulisserne på et sketchshow a la Saturday Night Live, hvor skuespillerinden Jenna (Jane Krakowski) siger, at hun altså ikke er »bange for nogen i underholdningsbranchen. Jeg afslog at gå i seng med Harvey Weinstein ikke færre end tre gange ... ud af fem.«

Men efter at New York Times og The New Yorker i stort opsatte artikler har rettet anklager om sexchikane og deciderede seksuelle overgreb mod Harvey Weinsten, har den blodige alvor bag vittighederne åbenbaret sig. Mange kvinder, der gennem årtier ikke har villet eller turdet sige noget – blandt andre skuespillerne Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Asia Argento, Rose McGowan og Léa Seydoux – er begyndt at tale, og sagen har udviklet sig ganske eksplosivt igennem den seneste uges tid.

Weinstein, der siden 1980’erne har været et af de mest magtfulde og succesfulde mennesker i amerikansk film – og i øvrigt en stor økonomisk støtte for flere demokratiske præsidentkandidater, inkl. Hillary Clinton – bliver også beskyldt for voldtægt, han er blevet fyret fra det filmselskab, The Weinstein Co., han selv har været med til at grundlægge, hans kone har forladt ham, og politiet i New York har indledt en efterforskning af ham.

Hovedrengøring i Hollywood

Selv benægter Harvey Weinstein alle anklager om voldtægt, men indrømmer, at han med sin grænseoverskridende opførsel har voldt megen skade, hvilket han undskylder for. Han har i en pressemeddelelse forklaret sig med, at han er opvokset i en anden tid – 1960’erne og 1970’erne – og dermed har været vant til en anden måde at tænke og opføre sig på.

Hans advokat, Lisa Bloom – som siden har sagt op og udtalt, at hun blev løjet for – har kaldt ham en »dinosaur«, der skal lære at gebærde sig på en ny måde. Det fik talkshowværten Seth Meyers til at erklære, at dinosaurer altså er uddøde.

Det store spørgsmål er nu, hvor det hele ender. Bliver der reelt luftet ud i Hollywood? Er det enden på de gamle drenges klub, hvor den amerikanske film- og underholdningsindustris mest magtfulde mænd beskytter og klapper hinanden på ryggen, selv når de opfører sig som svin over for andre mennesker, især kvinder? Er det begyndelsen på en ny æra i Hollywood, hvor kvinder bliver respekteret på lige fod med mænd? Eller ender det ’blot’ med, at Harvey Weinstein bliver en art syndebuk for og symbol på alt, hvad der er galt med Hollywood, og at alting igen bliver godt, når først han er væk.

Man kan håbe på det første, men frygte det sidste, ikke mindst fordi Weinsteins ugerninger tilsyneladende har været kendt af de fleste i Hollywood gennem de seneste mange år, uden at de af den grund har gjort noget ved det. Ifølge flere amerikanske nyhedsmedier har han været omgivet af mennesker, der har hjulpet ham med at skaffe piger og med bagefter at lægge låg på sagerne.

Weinstein fik sågar skrevet ind i sin kontrakt med The Weinstein Co., at han skulle kompensere selskabet, hver gang han overskred dets regler for god og anstændig opførsel og derigennem kostede det penge. 250.000 dollars skulle han betale første gang, 500.000 anden gang, 750.000 tredje gang og derefter en million per gang. Man laver kun en sådan passus, hvis der er en reel risiko for, at den slags vil ske.

En god ven for Ben

Forfatter og filmjournalist Peter Biskind beskriver i Down and Dirty Pictures, sin 13 år gamle, kritiske bog om blandt andre brødrene Bob og Harvey Weinstein og deres tidligere filmselskab, Miramax,  hvordan især Harvey Weinstein styrer selskabet med lige dele frygt, lede, trusler, vold og bestikkelse. Mange ansatte, også i selskabets ledelse, er blevet slidt ned og har sagt op, endnu flere er blevet fyret og hyret og fyret igen.

Harvey Weinstein er kendt som Harvey Saksehånd, fordi han ynder at tage filmene fra sine instruktører og klippe dem om, hvorfor flere slet ikke vil arbejde med ham igen. Andre bider vreden i sig og fortsætter, fordi det er godt for deres karriere, de tjener penge og vinder Oscars – og fordi Harvey kan ødelægge deres videre muligheder i filmbranchen, hvis han vil.

På et tidspunkt i Down and Dirty Pictures giver skuespiller og instruktør Ben Affleck Harvey Weinstein følgende skudsmål:

»Måske er det ikke så charmerende, hvis man er genstand for hans vrede, men Harvey er en barsk skiderik, og hans sociale færdigheder er ikke så gode. Folk opfører sig forskelligt over for forskellige mennesker. Han har støttet mig og Matt (Damon, red.), og han har været en ret god ven for mig.«

Det tavse Hollywood

Forleden tog Ben Affleck så afstand fra Weinstein, men måtte dagen efter selv sige undskyld for at have raget på en kvindelig tv-vært engang i 1990’erne. Og selv om fordømmelserne af Weinstein nu vælter ind, også fra de mænd i branchen, der til at begynde med var tavse – blandt andre Quentin Tarantino, der har lavet film med Weinstein-brødrene i mange år – er det umuligt ikke at spekulere i, hvad de mon har været vidner til og måske dækker over i dag.

Quentin Tarantino meddeler til pressen, at han er »forbløffet og knust over de afsløringer, der er kommet frem om min ven gennem 25 år, Harvey Weinstein«, og beder så om lidt mere tid til at bearbejde sin smerte, vrede og hukommelse, før han igen vil udtale sig om sagen. Det bliver interessant at høre, hvad han ved, idet han i så lang tid har været så tæt på Weinstein.

Og det samme gør sig gældende for adskillige andre anerkendte instruktører og skuespillere som Martin Scorsese, Steven Soderbergh, Brad Pitt, Matt Damon og Ben Affleck. Selv om Brad Pitt for mere end 20 år siden forsvarede sin daværende kæreste, Gwyneth Paltrow, mod Weinsteins tilnærmelser, har han alligevel valgt efterfølgende at arbejde sammen med manden på flere film. Spørgsmålet er, om Pitt og de andre mænd i Weinsteins omgangskreds ikke har villet sige noget gennem årene, fordi de var bange for deres eget skind, eller fordi de reelt ikke vidste noget.

Som filminstruktøren Scott Derrickson skrev forleden på Twitter: »Først var Hollywood tavs, og nu kommer alle med udtalelser. Vi er drevet af frygt, grådighed og begær ... i den rækkefølge.«

I seng med producenten

Harvey Weinstein-affæren minder om gamle dages Hollywood – 1920’erne og frem til 1950’erne – hvor producenter og studiebosser var filmbranchens solkonger og også opførte sig sådan. De kunne skabe og ødelægge stjerner. Hvis man ville være stjerne, måtte man gå i seng med en producent – det gjaldt håbefulde skuespillere af begge køn – og sådan opstod begrebet casting couch. Hollywoods annaler er fulde af den slags historier, som involverer mange af amerikansk films mest feterede skikkelser.

Det var ikke usædvanligt, at studiebosserne dengang havde sladderbladsjournalister på lønningslisten, så de kunne få dem til at skrive godt om dem og ondt om konkurrenterne. Rygter vil vide, at Harvey Weinstein har haft det samme.

Han kan være lige dele charmerende og truende, hvis han vil have sin vilje, og utallige er beretningerne om journalister, som han har råbt og skreget ad, truet med sagsanlæg og været tæt på at komme i klammeri med – hvis han da ikke prøvede at købe dem med gode middage, sød snak og opkøb af filmrettigheder til deres artikler og bøger. Det er én af forklaringerne på, at anklagerne mod Weinstein først kommer frem nu.

Forandring på vej

For nogle år siden fortalte en af 1980’ernes mest populære barne- og ungdomsskuespillere, Corey Feldman, om, hvordan han og andre purunge skuespillere blev seksuelt udnyttet af et netværk af mere eller mindre pædofile filmfolk – og hvordan det netværk angiveligt findes endnu. Der blev lavet en dokumentarfilm om emnet, An Open Secret, men det har endnu ingen konsekvenser fået i Hollywood.

Det siger meget om den frygt, der gennemsyrer filmbyen, og hvor svært det kan være for kvinder, børn, unge og usikre, sårbare mennesker at sige fra over for de ’store’ mænd. Og sådan er det i mange brancher, hvor (ældre) mænd har magten. Tingene synes dog så småt at være ved at ændre sig. Kvinder og mænd siger i stigende antal fra over for chikane og ulighed, og flere af USA’s mest magtfulde medieskikkelser – blandt andre Bill Cosby, Bill O’Reilly, Roger Ailes og nu Harvey Weinstein – er blevet afsløret som nogle misogyne skiderikker og fjernet fra deres poster.

Et andet vigtigt spørgsmål er, hvor langt Hollywood er villig til at gå, og hvad det betyder for den bevægelse, at realitystjernen over dem alle, Donald Trump, der synes, at det er i orden at rage kvinder i skridtet, stadig befinder sig i Det Hvide Hus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg synes ikke helt man kan skære Hollywood over én kam i denne her sag.

Tag tre skuespillerinder.

En bliver gramset på af Weinstein, siger fra, nægter at arbejde med ham nogen siden, til skade for sin karriere, og advare alle andre kvinder, privat, mod ham. Hun siger aldrig noget offentligt, og udtaler sig ikke om seksuelle overgreb generelt.

En bliver gramset på af Weinstein, siger ikke fra, og får mange roller. Imens fører hun sig frem som talskvinde for kvinders rettigheder. Da hendes karriere begynder at falme efter mange år, og alle andre begynder at gå efter Weinstein, hopper hun højlydt med på vognen.

En bliver gramset på af Weinstein. Hun går til politiet med det samme.

Eller tag to skuespillere.

En hører at Weinstein har raget på hans kæreste. Han konfrontere straks Weinstein. De arbejder sammen mange gange siden. Skuespilleren udtaler sig aldrig om køns politik, heller ikke da Weinstein begynder at falde.

En hører at Weinstein har raget på hans vens kæreste. Han arbejder videre med Weinstein i mange år, alt imens han fører sig frem i kampen for undertrykte minoriteter. Han bliver især kendt for at kalde en politisk modstander for "ulækker" på nationalt TV.

Hvis vi vurdere disse fem mennesker på samme måde, så siger det mest om os. Nemlig at vi nok er som case nummer 5.

Niki Dan Berthelsen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nok er de virkelige dinosaurer uddøde, men det ved rigtig mange magtfulde mennesker åbenbart ikke.
Tænk blot på den katolske kirke, hvor pædofili nærmere var reglen end undtagelsen, og hvor enlige ugifte mødre blev groft udnyttet af nonner, og deres nyfødte børn udnyttet eller bortadopterede.
Magt korrumperer, absolut magt korrumperer totalt - undtagen i meget få tilfælde.

Søren Jacobsen

At man kan "knalde" sig til succes i Hollywood er der vist ikke noget nyt i. Og sikkert mange andre steder ligeså. Det nye er, at nu er det nok. Ligestilling skal også sikre mænd har lige kår. Så slut med at "knalde" sig til tops.

Søren Jacobsen

For penge kan du købe alt. Stop nu med at være så naiv med det "moderne" Danmark, hvor du enten er sugardad eller sugarbabe. Det eneste, som har beskyttet os og vores børn mod det "moderne" er vores danske model og velfærdssamfund, hvor vi tager os af hinanden. Men det vil vi åbenbart skal være slut nu. I det mindste er det det svindlerregeringen prøver at sælge til os.

Kjeld Hansen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Brockdorff

Jeg nød at læse denne klumme linje for linje om Hollywoods magtfulde filmbosser af Christian Monggaard, og sad lige til de sidste tre linjer og tænkte over, hvornår journalisten kom med en smart henvisning til den amerikanske præsident, der indirekte kunne stemple ham som et svin på linje med Harvey Weinstein & Co., så ham den forfærdelige Donald Trump lige kunne få èn på hatten i samme ombæring.

Og minsandten … jeg bliver ikke skuffet … godt journalistisk arbejde!

Imidlertid kan ingen som helst ”bevægelse” eller moralsk forargelse ændre ved den ubestridelige historiske kendsgerning, at MAGT, PENGE og SEX altid har været DNA for ni ud ti Hollywood-stjerner. Hvad enten de er stjerneskuespillere, instruktører, filmfotografer, arabiske sheiker, byggematadorer som Donald Trump eller producere som Harvey Weinstein, for det har min yndlingsskuespillerinde Sharon Stone nemlig sagt mange gange i de sidste 25 år.

Ja, Hollywood er drevet af frygt, grådighed og begær, men først og fremmest af MAGT, PENGE og SEX, fordi der året rundt strømmer tusinder af unge, håbefulde sjæle fra hele verden til filmbyen, mænd som kvinder, der alle er parat til at gøre hvad som helst (også seksuelt) for at udleve deres hedeste drømme: nemlig at blive populære verdenskendte stjerner med deraf følgende social og økonomisk status.

Det er så nemt at få sex overalt i verden – når bare man har magt og penge.

Eva Schwanenflügel

Du har fuldstændig ret, Ole Brockdorff. Det er nemt at få sex når man har magt og penge.
Hvorfor?
Fordi mennesker der ikke har magt underlægger sig magtfulde mennesker .
Skulle det ikke laves om?

Ø

Sex. Findes. Altså. Også. Uden.

Johnny Winther Ronnenberg

Hvorfor ikke tone rent flag og sige at manden er et mandschauvinistisk svin. Tiltalte er hvis blevet hørt til det grænsen af det kvalmende, hvad skal der mere til for at dømme ham, en tilståelse?

Jeg minder bare om, "I did not have sex with that woman" ;-) Skylds spørgsmålet hænger stadig i luften ;-) Jeg kender godt svaret. Det enete jeg ønsker mig er, at have så mange penge, så at jeg også kan tillade mig at være et svin med min pik, men det sker nok aldrig ;-)

Jeg har lagt mærke til at der i rulleteksterne efter Hollywood film altid står følgende bemærkning: "This film was produced without harming an animal". Jeg har derimod aldrig set teksten: This film was produced without harming a woman.

Henrik Bjerre, Nike Forsander Lorentsen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

En sjov detalje angående sex og magt: På bånd optagelsen af Weinstein og Ambra Battilana Gutierrez, er det Weinstein, milliardær & en af Hollywoods mægtigste mænd, som hele tiden siger "Please," som hele tiden tigger og trygler, mens Ambra, en ung pige der lige er fløjet ind fra Italien, ikke behøver at sælge sig selv for at få sit bånd.

Argumentet om at "sådan har det altid været" synes jeg er mærkeligt. Det kan man jo også bruger om slaveri, incest og meget andet.

Knud Chr. Pedersen, Nike Forsander Lorentsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Maria Bjørnsten

Hvad er status i Bill Cosby-sagen? Egentlig. Var det noget med at sagen blev opgivet?

ulrik mortensen

Cosby? Han står anklaget for tre tilfælde af sexual assault. Første forsøg endte med en misstrial, så sagen kommer up igen i november.

April 2018? Okay, så.

Maria Bjørnsten

Pyh. Var nervøs for at sagen var droppet helt.