Læsetid: 7 min.

Hollywood er drevet af frygt, grådighed og begær ... i den rækkefølge

Anklager mod den magtfulde filmproducent Harvey Weinstein for sexchikane og voldtægt tegner billedet af et Hollywood, som har brug for at få gjort hovedrent. Spørgsmålet er, om det kommer til at ske – for så vil Hollywood være forandret for evigt – eller om Weinstein får lov til at blive syndebuk for hele Hollywood
Harvey Weinstein, filmproducer og en af Hollywoods mest magtfulde mænd, har gennem flere årtier forgrebet sig på kvinder, siger talrige kilder. Nu er han blevet fyret med øjeblikkelig virkning fra det filmselskab, som han selv var med til at grundlægge.

Harvey Weinstein, filmproducer og en af Hollywoods mest magtfulde mænd, har gennem flere årtier forgrebet sig på kvinder, siger talrige kilder. Nu er han blevet fyret med øjeblikkelig virkning fra det filmselskab, som han selv var med til at grundlægge.

Hermann Bredehorst

14. oktober 2017

I mange år har filmproducenten Harvey Weinstein været punchlinen i en række grovkornede jokes i den amerikanske filmbranche.

Som da Oscar-nomineringerne i 2013 blev offentliggjort med skuespillerne Emma Stone og Seth MacFarlane på podiet. Da de var nået til bedste kvindelige birolle, læste MacFarlane navnene på de nominerede op: Sally Field, Anne Hathaway, Jacki Weaver, Helen Hunt og Amy Adams. Og så sluttede han af med bemærkningen: »Tillykke. I fem kvinder behøver nu ikke længere at lade som om, at I er tiltrukket af Harvey Weinstein.«

Og i et fem år gammelt afsnit af den populære komedieserie 30 Rock, der foregår bag kulisserne på et sketchshow a la Saturday Night Live, hvor skuespillerinden Jenna (Jane Krakowski) siger, at hun altså ikke er »bange for nogen i underholdningsbranchen. Jeg afslog at gå i seng med Harvey Weinstein ikke færre end tre gange ... ud af fem.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Roed
  • ingemaje lange
  • Torben Arendal
  • Eva Schwanenflügel
  • Heidi Larsen
Niels Roed, ingemaje lange, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel og Heidi Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg synes ikke helt man kan skære Hollywood over én kam i denne her sag.

Tag tre skuespillerinder.

En bliver gramset på af Weinstein, siger fra, nægter at arbejde med ham nogen siden, til skade for sin karriere, og advare alle andre kvinder, privat, mod ham. Hun siger aldrig noget offentligt, og udtaler sig ikke om seksuelle overgreb generelt.

En bliver gramset på af Weinstein, siger ikke fra, og får mange roller. Imens fører hun sig frem som talskvinde for kvinders rettigheder. Da hendes karriere begynder at falme efter mange år, og alle andre begynder at gå efter Weinstein, hopper hun højlydt med på vognen.

En bliver gramset på af Weinstein. Hun går til politiet med det samme.

Eller tag to skuespillere.

En hører at Weinstein har raget på hans kæreste. Han konfrontere straks Weinstein. De arbejder sammen mange gange siden. Skuespilleren udtaler sig aldrig om køns politik, heller ikke da Weinstein begynder at falde.

En hører at Weinstein har raget på hans vens kæreste. Han arbejder videre med Weinstein i mange år, alt imens han fører sig frem i kampen for undertrykte minoriteter. Han bliver især kendt for at kalde en politisk modstander for "ulækker" på nationalt TV.

Hvis vi vurdere disse fem mennesker på samme måde, så siger det mest om os. Nemlig at vi nok er som case nummer 5.

Niki Dan Berthelsen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nok er de virkelige dinosaurer uddøde, men det ved rigtig mange magtfulde mennesker åbenbart ikke.
Tænk blot på den katolske kirke, hvor pædofili nærmere var reglen end undtagelsen, og hvor enlige ugifte mødre blev groft udnyttet af nonner, og deres nyfødte børn udnyttet eller bortadopterede.
Magt korrumperer, absolut magt korrumperer totalt - undtagen i meget få tilfælde.

Søren Jacobsen

At man kan "knalde" sig til succes i Hollywood er der vist ikke noget nyt i. Og sikkert mange andre steder ligeså. Det nye er, at nu er det nok. Ligestilling skal også sikre mænd har lige kår. Så slut med at "knalde" sig til tops.

Søren Jacobsen

For penge kan du købe alt. Stop nu med at være så naiv med det "moderne" Danmark, hvor du enten er sugardad eller sugarbabe. Det eneste, som har beskyttet os og vores børn mod det "moderne" er vores danske model og velfærdssamfund, hvor vi tager os af hinanden. Men det vil vi åbenbart skal være slut nu. I det mindste er det det svindlerregeringen prøver at sælge til os.

Kjeld Hansen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Brockdorff

Jeg nød at læse denne klumme linje for linje om Hollywoods magtfulde filmbosser af Christian Monggaard, og sad lige til de sidste tre linjer og tænkte over, hvornår journalisten kom med en smart henvisning til den amerikanske præsident, der indirekte kunne stemple ham som et svin på linje med Harvey Weinstein & Co., så ham den forfærdelige Donald Trump lige kunne få èn på hatten i samme ombæring.

Og minsandten … jeg bliver ikke skuffet … godt journalistisk arbejde!

Imidlertid kan ingen som helst ”bevægelse” eller moralsk forargelse ændre ved den ubestridelige historiske kendsgerning, at MAGT, PENGE og SEX altid har været DNA for ni ud ti Hollywood-stjerner. Hvad enten de er stjerneskuespillere, instruktører, filmfotografer, arabiske sheiker, byggematadorer som Donald Trump eller producere som Harvey Weinstein, for det har min yndlingsskuespillerinde Sharon Stone nemlig sagt mange gange i de sidste 25 år.

Ja, Hollywood er drevet af frygt, grådighed og begær, men først og fremmest af MAGT, PENGE og SEX, fordi der året rundt strømmer tusinder af unge, håbefulde sjæle fra hele verden til filmbyen, mænd som kvinder, der alle er parat til at gøre hvad som helst (også seksuelt) for at udleve deres hedeste drømme: nemlig at blive populære verdenskendte stjerner med deraf følgende social og økonomisk status.

Det er så nemt at få sex overalt i verden – når bare man har magt og penge.

Eva Schwanenflügel

Du har fuldstændig ret, Ole Brockdorff. Det er nemt at få sex når man har magt og penge.
Hvorfor?
Fordi mennesker der ikke har magt underlægger sig magtfulde mennesker .
Skulle det ikke laves om?

Ø

Johnny Winther Ronnenberg

Hvorfor ikke tone rent flag og sige at manden er et mandschauvinistisk svin. Tiltalte er hvis blevet hørt til det grænsen af det kvalmende, hvad skal der mere til for at dømme ham, en tilståelse?

Jeg minder bare om, "I did not have sex with that woman" ;-) Skylds spørgsmålet hænger stadig i luften ;-) Jeg kender godt svaret. Det enete jeg ønsker mig er, at have så mange penge, så at jeg også kan tillade mig at være et svin med min pik, men det sker nok aldrig ;-)

Jeg har lagt mærke til at der i rulleteksterne efter Hollywood film altid står følgende bemærkning: "This film was produced without harming an animal". Jeg har derimod aldrig set teksten: This film was produced without harming a woman.

Henrik Brøndum, Nike Forsander Lorentsen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

En sjov detalje angående sex og magt: På bånd optagelsen af Weinstein og Ambra Battilana Gutierrez, er det Weinstein, milliardær & en af Hollywoods mægtigste mænd, som hele tiden siger "Please," som hele tiden tigger og trygler, mens Ambra, en ung pige der lige er fløjet ind fra Italien, ikke behøver at sælge sig selv for at få sit bånd.

Argumentet om at "sådan har det altid været" synes jeg er mærkeligt. Det kan man jo også bruger om slaveri, incest og meget andet.

Knud Chr. Pedersen, Nike Forsander Lorentsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Cosby? Han står anklaget for tre tilfælde af sexual assault. Første forsøg endte med en misstrial, så sagen kommer up igen i november.