Hvem er du? – Jane Andersens lokale pakkebud får næsten stress af alle de bøger, hun modtager

Hvilket menneske gemmer sig bag den seneste film, bog eller plade? Vi stiller en aktuel kulturperson en række personlige spørgsmål
For ni år siden måtte Jane Andersen forklare forlagene, hvad en blog var. Sådan er det langt fra i dag.

For ni år siden måtte Jane Andersen forklare forlagene, hvad en blog var. Sådan er det langt fra i dag.

Lars Jacobsen

Kultur
6. oktober 2017

Hvem: Jane Andersen, blogredaktør.

Aktuel med: Bogbloggen Bogblogger.dk, som hun har drevet siden 2008 sammen med et hold af frivillige anmeldere. Hun driver bloggen ved siden af sit fuldtidsarbejde som socialrådgiver.

– Hvorfor blogger du?

»Det vigtigste er, at jeg anmelder for at sprede læseglæde. Jeg læser bøger, fordi jeg ikke kan lade være. Det er fantastisk for en stund at forsvinde ind i en anden verden. Er man selv glad for at læse, vil man gerne forsøge at lokke andre til også at gøre det. Jeg ser ikke bloggen som en konkurrent til avisernes professionelle anmeldelser, men som et stærkt supplement.«

– Hvad synes du, en anmeldelse skal indeholde?

»En god anmeldelse gør læseren nysgerrig på bogen og giver læseren en ide om, hvad værket handler om, hvilken genre der er tale om, og en begrundet vurdering af, hvad der er godt og mindre godt.«

– Hvad er din yndlingsbog?

»Jeg har læst rigtig mange fremragende bøger, som er vildt forskellige. Nogle af de bøger, der har rørt mig allermest, er Drageløberen, I hvert øjeblik er vi stadig i live og En mand der hedder Ove.

– Er der nogle anmeldere, du lytter mere til end andre?

»Er jeg på udkig efter bøger til mine børn, tjekker jeg gerne, hvad Julie Arndrup (thejulesrules.dk) anbefaler. Når det gælder bøger til mig selv, tjekker jeg Herlev Biblioteks helt særlige og letgenkendelige profil på Instagram eller Christina Bausager (bausagerbooks på Instagram), som har vist sig ofte at holde af de samme bøger som mig.«

– Du har blogget i mange år. Har noget ændret sig?

»Forlagene har i den grad åbnet op for samarbejdet med os ikkeprofessionelle anmeldere. Noget af det handler nok om, at mange af aviserne har skåret ned på deres litteraturstof. Så hvor jeg for ni år siden skulle forklare forlagene, hvad en blog var, så får mit lokale pakkebud næsten stress af alle de bøger, jeg i dag modtager. Den største ændring er dog sket med de sociale medier. Jeg er tæt på 2.700 følgere på Instagram, og det giver en helt anden, umiddelbar og daglig dialog med forfattere, forlag og læsere.

Et Danmark uden anmeldere

Avisanmeldelsen er under pres. Når nye medier skal genopfinde avisen på nettet, tager de ikke anmelderen med sig ind i fremtiden, og samtidig falder antallet af anmeldelser i dagbladene. Information har i denne serie skrottet vore egne anmeldelser og snakket med kunstnere og branche for at undersøge dagbladskritikkens rolle i dag – og hvad der ville ske uden den.

Seneste artikler

 • Ny forening vil styrke kunstkritik og anmelderi

  13. januar 2018
  Medier skal ikke bare orientere om aktualitet, men også debattere og diskutere samtiden. Derfor er professionelle, saglige kritikere uundværlige, mener ny paraplyorganisation, som vil arbejde for mere synlighed og bedre vilkår
 • Kulturredaktør: Kritik fungerer bedst, når det er et kærlighedsprojekt

  8. november 2017
  Kritikernes honorarer og vilkår er til debat. Informations kulturredaktør mener ikke, at professionen er let at sammenligne med andre deltidsjob, fordi der i kulturkritikkens dna er en særlig kærlighed til stoffet, siger hun. ’Kritik mister helt sin mening, når det bliver samlebåndsarbejde’
 • Hvis kritikken skal være uafhængig og fri, hvorfor skal kritikeren så have løn?

  3. november 2017
  De færreste danske kritikere kan få anmelderi som hovedbeskæftigelse til at løbe rundt. Spørgsmålet er, om de overhovedet skal det. Og mere radikalt: Om de i det hele taget skal have løn for deres arbejde. For hvis kritikken skal være fri, skal den så koste penge?
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her