Nyhed
Læsetid: 3 min.

Et markant flertal i Folketinget afviser Mette Bocks plan om sammenlægning af kunstuddannelser

Et flertal i Folketinget afviser en anbefaling fra Kulturministeriet om at samle de kunstneriske uddannelser i én institution. Mette Bock mener, at partierne skal ’klappe hesten’
Kulturministeriet har med Mette Bock i spidsen offentliggjort en rapport, der fremlægger ideen om at samle de videregående kunstuddannelser i én national institution. Men foreslaget bliver lagt ned af et flertal i Folketinget.

Kulturministeriet har med Mette Bock i spidsen offentliggjort en rapport, der fremlægger ideen om at samle de videregående kunstuddannelser i én national institution. Men foreslaget bliver lagt ned af et flertal i Folketinget.

Jens Dresling

Kultur
19. oktober 2017

Ideen om at samle de videregående kunstuddannelser i én national institution bliver lagt ned af et flertal i Folketinget. Det sker blot få dage efter, at rapporten fra Kulturministeriet, De kunstneriske uddannelser, blev offentliggjort.

Her blev det anbefalet at samle de syv nuværende statslige uddannelsesinstitutioner samt Forfatterskolen, Det Jyske Kunstakademi og Det Fynske Kunstakademi i én national uddannelsesinstitution.

Men hverken Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF, Alternativet eller Radikale Venstre har tænkt sig at lægge stemmer til en ny strukturering af kunstuddannelserne, fortæller partiernes kulturordførere efter Informations rundspørge. Dermed er 108 ud af Folketingets 179 mandater imod forslaget.

I rapporten fra Kulturministeriets bliver det anbefalet at etablere én national institution med sin egen ledelse, som skal have ansvaret for strategien, resultaterne, driften og økonomien af kunstuddannelserne. Samtidig bliver det anbefalet, at man etablerer et fælles videnscenter for skabende og udøvende kunst.

Det skal ske for at imødegå de udfordringer, som uddannelserne står over for: besparelser på to procent årligt som følge af omprioriteringsbidraget, øget international konkurrence og nye krav til institutionerne om at kunne rumme kunstens iboende behov for at bryde grænserne – også imellem kunstområder, lyder det i rapporten.

Ordførere: Forkert præmis

På trods af at der i rapporten står, at en ny strukturering »vil styrke uddannelsernes kvalitet« og imødegå de omtalte udfordringer, mener kulturordførerne fra et flertal af Folketingets partier noget andet.

Både Rasmus Nordqvist (Alt.), Sofie Carsten Nielsen (R) og Jacob Mark (SF) anfægter baggrunden for rapporten – nemlig at kunstuddannelser bliver mødt af øgede krav og udfordringer. De øgede krav og udfordringer sker nemlig som følge af, at regeringen i 2016 vedtog at spare to procent på uddannelses- og kulturområdet.

»Jeg synes, at præmissen for rapporten er forkert, fordi begrundelsen for at sammenlægge uddannelserne blandt andet er økonomi. Hvis man kom ud med en rapport om, hvad der er det bedste for uddannelserne, de studerende, kunsten og kulturen, så er det værd at tage alvorligt, men den her rapport er lavet på baggrund af kontinuerlige besparelser,« siger Rasmus Nordqvist til Information.

Også kulturordfører for Dansk Folkeparti Alex Ahrendtsen er uenig i de forudsætninger, rapporten lægger til grund for sine anbefalinger. Han bryder sig hverken om øget internationalisering, Lars Løkke Rasmussens (V) centraliseringsmani eller fortsatte besparelser. Det sagde han tidligere på ugen til Politiken.

I rapporten er der lagt op til, at man samler uddannelserne, samtidig med at de nuværende institutioner skal have »karakter af afdelinger«. Det er en klassisk politisk tankegang, siger Jacob Mark, men den medfører en fraværende ledelse, og det er problematisk:

»Man vil opleve en fraværende ledelse, og det kan få voldsomme konsekvenser for fagligheden på de forskellige skoler. Samtidig tror jeg, at man får skabt mere bureaukrati. Mange centraliseringsøvelser har være i afbureaukratiseringens navn, men har ført til det modsatte,« siger Jacob Mark.

Regeringen vil fortsætte drøftelser

Information har informeret kulturminister Mette Bock (L) om, at et flertal i Folketinget er imod etableringen af en national kunstnerisk uddannelsesinstitution. Kulturministeren ønsker dog stadig at gå videre med drøftelserne om rapporten, når den bliver præsenteret for kulturordførerne i november.

»Rapporten påpeger en række problemstillinger og giver nogle anbefalinger. Herfra er der lang, lang vej til at fremsætte konkrete forslag om eventuelle ændringer. Jeg vil opfordre til, at man klapper hesten og i stedet indgår konstruktivt i den kommende tids drøftelser. Udfordringer forsvinder ikke ved, at man lukker øjnene eller stirrer sig blind på forslag til en organisationsstruktur.«

Mads Fuglede (V) siger, at man hos Venstre ser positivt på rapporten, så længe man tager hensyn til fagligheden.

De Konservative har endnu ikke haft lejlighed til at diskutere forslaget. Heller ikke Enhedslisten har haft mulighed for at svare på Informations henvendelser på grund af efterårsferie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Lucas

Mette Bock har vist gjort nok skade på dansk kulturliv i DR?

Karsten Lundsby, Jørgen Wassmann, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Man kan jo ikke bare komme med sådan en idé uden at forklare hvad den skal gøre godt for?

Karsten Lundsby, Jørgen Wassmann, Carsten Wienholtz, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der synes at være en splittelse imellem konservatorierne og de øvrige institutioner. Det er imidlertid nogle mærkelige argumenter, der lyder fra dem, synes jeg.

Svært at holde skadefryden i ave. Familien Samuelsen/Bock har nu ikke den mest heldige hånd úd i det politiske. Måske skulle de tage hjem til Horsens, og så lade nationen få fred for deres ideer.

Karsten Lundsby, Lis djørup, Jens Wolff, Jørgen Wassmann, Carsten Wienholtz, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Bjørn Langkilde

Kunstuddannelserne er mangeartede og forskellige. Det skal godt nok være en stor institution, hvis de skal kunne eksistere under samme tag.

Karsten Lundsby, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nu var planen kun et spørgsmål om samlet ledelse, ikke adressefællesskab. Det sidste havde man faktisk bedre kunnet leve med.

Frede Jørgensen

Det er en glidebane - behøver jeg at sige mere?
Og så mht Mads Fuglede - det positive er vel, at vi ikke skal se ham så meget i TV 2.

Johnny Winther Ronnenberg

Hvorfor er fokus på at centralisere og detalje styre alt hos politikere, sporene fra kommune sammenlægningerne, nedlæggelsen af amterne er åbenbart ikke nået folketinget endnu eller er de bare blinde og døve?

Johnny Winther Ronnenberg - Langt de fleste beslutningstagere, og det gælder også oppositionens, anser kommunaldeformen for at være ganske vellykket, og derfor fortsætter man ad samme spor.
Inertiens lov råder.

OK, tak.