Læsetid: 6 min.

De nominerede til Nordisk Råds litteraturpris tegner et mentalt kort over Norden

Hjemstavnen lever i den nordiske litteratur, men det gør den krasse kritik af vores måde at indrette samfundet på også. Hvem er vi lige nu i Norden? Og hvilke emner er vi optagede af? Det kan de bedste værker fortælle. Her er et forsøg på at trække en linje gennem årets nominerede til Nordisk Råds litteraturpris, der uddeles onsdag aften
28. oktober 2017

De nominerede værker til Nordisk Råds litteraturpris tegner på deres helt egen måde et mentalt kort over Norden her og nu. Hvad udspringer de af, hvilke menneskelige grundkonflikter underkastes nye undersøgelser og hvilke samfundsmæssige temaer er lige nu oppe at vende? Mest karakteristisk for årets nominerede er norske Henrik Nor-Hansen.

I en kort og stram lille roman Termin tegner han et portræt af den lille by Hammersåk i Sandnes kommune, og fortæller samtidig historien om Norge i Oliealderen. Således smelter hjemstavnsskildring og samfundskritik sammen i romanen, der samtidig udpeger de to afgørende træk ved årets nominerede værker.

Med afsæt i byen, og gennem sin hovedperson Kjetil Tuestad, skildrer han forandringer i økonomi og arbejdsliv hen over de seneste tyve år. Kjetil Tuestad er et voldsoffer, og volden står helt centralt i romanen. Her kobles udviklingen i hele regionen med vold, og den vold er både den konkrete fysiske vold og den vold, der tager sit afsæt i sproget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu