Læsetid: 16 min.

Østrig er et stort landkort over fortrængte følelser

Søndag stemmer østrigerne på, hvem der skal lede landet i fremtiden, men sandheden om den østrigske mentalitet skal man først og fremmest søge i litteraturen
Der findes intet sted, hvor man snobber så meget opad som her på Kärntnerstraße, hos antikhandlerne og på biblioteket i Wien. Alt er facade, og bag den er noget fortrængt og fortiet. Det er ikke noget tilfælde, at Freud var wiener.

Der findes intet sted, hvor man snobber så meget opad som her på Kärntnerstraße, hos antikhandlerne og på biblioteket i Wien. Alt er facade, og bag den er noget fortrængt og fortiet. Det er ikke noget tilfælde, at Freud var wiener.

S. Lubenow/Polfoto

14. oktober 2017

Det var en bekendt, der engang formulerede det: »Østrig er et surrealistisk mareridt.« Han var selv en svensk boheme, der lignede og klædte sig som August Strindberg. Han havde boet i Wien i en længere periode og i et par år arbejdet som natportier i Graz og var nu endt som lektor Jan Bäcklund på Kunstakademiet i København.

Østrigerne er, fortsatte han med en parafrase af den østrigske forfatter Thomas Bernhard, fulde af forstillede hemmeligheder.

»De er eksperter i at tale som perfekt uddannede bartendere til hinanden samtidig med, at ingen kan holde samtalen ud, de er eksperter i at pakke snavsetøj, så at tasken ser ud som en elegant skulderremstaske, men de gør alt dette for din skyld, og begynder nogen at tale, som om han vidste, hvad skulderremstasken indeholdt, som om han ville komme ind i ’det østrigske’, så vrider de kniven om i maven i dine drømme, som havde Freud ikke levet forgæves. Når du vågner morgenen derpå er alting som sædvanligt. Herr Ober husker præcist dine personlige ønsker i caféerne, folk går kosmopolitisk rundt med deres skulderremsstasker og konverserer belevent med hinanden.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jörg Haider.... Østrig er på overfladen velfriseret og dyden selv, men under overfladen er de lige så beskidte som resten af os.