Klumme
Læsetid: 1 min.

Den østrigske identitet forhandles på plads i litteraturen

Kultur
14. oktober 2017

Den østrigske forfatter Robert Menasse har skrevet noget så sjældent som en stor roman om EU. Ikke som sådan en europæisk roman, men en roman, der helt bogstaveligt handler om EU, om EU-kommissionen og den bureaukratiske europæiske elite, som den tegner et ironisk portræt af.

Bogen har titlen Die Hauptstadt, og selvom den næsten først lige er udkommet, så er den netop ved bogmessen i Frankfurt med den vigtige tyske boghandlerpris allerede blevet hædret som den bedste tysksprogede roman i år.

Der går en lige linie fra Robert Menasses nye roman til Robert Musils epokale roman Manden uden egenskaber fra mellemkrigstiden. Begge har som anledning et stort jubilæum, Musil et kejserligt jubilæum, Menasse EU-kommissonens 50. års jubilæum, der i begge tilfælde bruges som et påskud for at lave et stort kritisk og lettere ironisk portræt af den tid, de hver især lever i.

Menasses mellemværende med Musil er på ingen måde nyt, det var allerede tydeligt i hans essaybog Das Land ohne Eigenschaften, der byggede videre på Musils geniale samfundsroman i en beskæftigelse med den ofte modsætningsfyldte størrelse af en østrigsk identitet

Begge forfattere er med i den lille østrigske værkkanon, jeg har stykket sammen i anledning af søndagens parlamentsvalg i Østrig, hvor jeg vover den påstand, at man ikke alene bedre forstår den pågående valgkamp, hvis man har læst sine klassikere, men at man simpelthen meget bedre forstår Østrig og østrigsk mentalitet, hvis man læser de udvalgte tolv værker – og guderne skal vide, at jeg har måttet foretage nogle hjerteskærende fravalg af giganter som Hermann Broch, Elias Canetti og Christoph Ransmayr for at få tingene til at gå op.

Det er det, litteraturen også kan, oplyse om dilemmaer og grundkonflikter, der i kraft af den førte politik styrer nationen fremad og indimellem henover dybe kløfter og fortrængte sprækker.

På grund af Østrigs helt unikke historie som stort multikulturelt rige er denne historie ikke et rent internt anliggende, men også en vigtig europæisk lære.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rejse Europa tyndt i 90'erne med min ældre lektor-ven. Wien blev oplevet som beskrevet i artiklen. Tak til Inf. for Østrig doku. i begge tillæg.