Læsetid: 1 min.

Den østrigske identitet forhandles på plads i litteraturen

14. oktober 2017

Den østrigske forfatter Robert Menasse har skrevet noget så sjældent som en stor roman om EU. Ikke som sådan en europæisk roman, men en roman, der helt bogstaveligt handler om EU, om EU-kommissionen og den bureaukratiske europæiske elite, som den tegner et ironisk portræt af.

Bogen har titlen Die Hauptstadt, og selvom den næsten først lige er udkommet, så er den netop ved bogmessen i Frankfurt med den vigtige tyske boghandlerpris allerede blevet hædret som den bedste tysksprogede roman i år.

Der går en lige linie fra Robert Menasses nye roman til Robert Musils epokale roman Manden uden egenskaber fra mellemkrigstiden. Begge har som anledning et stort jubilæum, Musil et kejserligt jubilæum, Menasse EU-kommissonens 50. års jubilæum, der i begge tilfælde bruges som et påskud for at lave et stort kritisk og lettere ironisk portræt af den tid, de hver især lever i.

Menasses mellemværende med Musil er på ingen måde nyt, det var allerede tydeligt i hans essaybog Das Land ohne Eigenschaften, der byggede videre på Musils geniale samfundsroman i en beskæftigelse med den ofte modsætningsfyldte størrelse af en østrigsk identitet

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Frank Lee
  • Ivan Gullev
Frank Lee og Ivan Gullev anbefalede denne artikel

Kommentarer

Rejse Europa tyndt i 90'erne med min ældre lektor-ven. Wien blev oplevet som beskrevet i artiklen. Tak til Inf. for Østrig doku. i begge tillæg.