Læsetid: 2 min.

’Der er utrolig mange forventninger til, hvad hospitalskunsten skal kunne’

Sociolog Anette Stenslund har talt med 60o patienter, pårørende og ansatte på fem forskellige hospitaler landet over om den kunst, de var omgivet af. Hun er skeptisk over for forestillingen om, at kunst skal have en helbredende virkning
27. oktober 2017

Der findes forskning i kunst på hospitaler, der forsøger at applicere biomedicinens metoder for at bevise, at kunst kan have en helbredende virkning.

Det er ikke det, sociologen Anette Stenslund har gjort i sin undersøgelse af, hvordan patienter, ansatte og pårørende reagerer på den kunst, der pryder fem forskellige hospitaler i Danmark. Rundt regnet 400 interviews med omkring 600 mennesker er blevet foretaget på fællesarealer, afdelinger og sengestuer i Aabenraa, Skejby, Gentofte, Hvidovre og Herlev.   

»Man kan måle, hvilken effekt et kemisk stof har på blodtrykket i isolerede laboratorieforsøg, men det er svært at gøre med samspillet mellem kunst og patient. I stedet for den instrumentalistiske tilgang, hvor man snævert leder efter et biomedicinsk formål med kunsten, ser jeg på, hvordan kunst kan sætte rammer for vores trivsel og socialitet, og på hvordan mennesker med forskellig baggrund går i dialog med værkerne – ikke på, om de har en helt bestemt effekt.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu