Nyhed
Læsetid: 1 min.

Aalbæk mister indflydelse i Zentropa – direktøren holder mund

Ledelsen i Zentropa skrider nu – efter afsløringer af en grænseoverskridende kultur – ind overfor Peter Aalbæk og fratager stifteren af filmselskabet sit ledelsesansvar
Peter Aalbæk Jensen har ikke længere ledelsesansvar i Zentropa, som han har med til at stifte. Den åbenmundede direktør må heller ikke længere udtale sig til medierne.

Peter Aalbæk Jensen har ikke længere ledelsesansvar i Zentropa, som han har med til at stifte. Den åbenmundede direktør må heller ikke længere udtale sig til medierne.

Jan Sommer

Kultur
16. november 2017

Den seneste uges afdækning af en seksualiseret og grænseoverskridende kultur i produktionsselskabet Zentropa får nu konsekvenser for stifteren Peter Aalbæk.

I et internt dokument, der senere er blevet sendt ud som pressemeddelelse, fortæller ledelsen i Zentropa, at man har valgt at fratage Peter Aalbæk sit ledelsesansvar. Man har også sat en stopper for, at han kan have praktikanter under sig, og Peter Aalbæk må ikke længere udtale sig på vegne af Zentropa.

I en SMS til Information afviser direktør Anders Kjærhauge at stille op til interview om sanktionerne mod Peter Aalbæk.

»Vi har fuldt fokus på en intern proces, der løber til og med mandag. Indtil da har jeg ikke noget at bidrage med,« skriver han.

Peter Aalbæk fortæller til Politiken, at han har fået mundkurv på og derfor ikke kan udtale sig.

Indgrebet kommer efter, at Information og Radio24syv har beskrevet, hvordan Peter Aalbæk har benyttet smæk af elever som en afstraffelsesmetode. Enten kunne elever, der havde lavet fejl, vælge at blive smækket i numsen eller tage hjem i Peter Aalbæks svinestald i Herfølge og muge ud. Efter det har Politiken bragt vidnesbyrd fra ni tidligere kvindelige ansatte, der ligeledes fortæller om en chikanerende kultur på produktionsselskabet.

Siden har en række af Zentropas udenlandske samarbejdspartnere lagt pres på Zentropa for at få produktionsselskabet til at ændre kultur.

Ledelsen, der har indført sanktionerne mod Peter Aalbæk, har været ansat i den periode, hvor den kritiserede kultur har eksisteret.

»Dermed påtager vi os også et medansvar for de hændelser, som ansatte har oplevet som krænkende,« skriver de i pressemeddelelsen.

Zentropas bestyrelsesformand, Allan Mathson Hansen, vil heller ikke stille op til interview. I stedet skriver han i et skriftligt citat, at han »tager klart og utvetydigt afstand fra de forhold i Zentropa, som er blevet beskrevet, og jeg vil på bestyrelsens vegne gerne beklage«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det var først da der blev rejst spørgsmål om støttekronerne, at Zentropa mandede sig op, well money talks!

Hanne Ribens, Nike Forsander Lorentsen, Peter Traasdahl Staal , Daniel Joelsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er jo ret latterligt.

Underlig tankegang: "»Dermed påtager vi os også et medansvar for de hændelser, som ansatte har oplevet som krænkende,« skriver de i pressemeddelelsen."