Baggrund
Læsetid: 4 min.

Det var Agatha Christie, der gjorde det

Agatha Christies eviggrønne kriminalhistorier om den belgiske detektiv Hercule Poirot og den ærkeengelske pebermø Miss Marple er fulde af psykologisk indsigt, menneskeklogskab, opfindsomme mord og flamboyante mordere. I anledning af Kenneth Branaghs genindspilning af ’Mordet i Orientekspressen’, der lige nu kan ses i danske biografer, er her en lille guide til Christies univers og geni
Agatha Christie er en ganske blodtørstig forfatter, som ikke holder sig tilbage, når det gælder om at slå mennesker ihjel.

Agatha Christie er en ganske blodtørstig forfatter, som ikke holder sig tilbage, når det gælder om at slå mennesker ihjel.

Mary Evans Picture Library

Kultur
25. november 2017

Psykologi

Kendere af såkaldt ’finlitteratur’ rynker ofte på næsen ad Agatha Christies populære kriminalromaner. Det er overfladisk kiosklitteratur af den mest kulørte slags, siger de, gerne med en lille snerren. Intet kunne være mere forkert. Bøgerne er velskrevne, spændende, morsomme og demonstrerer Christies psykologiske indsigt.

Som forfatteren Sophie Hannah for et par år siden skrev i The Guardian:

»Hver eneste af hendes romaner demonstrerer en dyb forståelse af mennesker – hvordan de tænker, føler og opfører sig – og det hele fortalt med hendes klare, elegante og forførende letlæselige stil (...) Som passioneret Christie-fan kunne jeg udforske hendes romaner hele dagen lang og på alle tænkelige niveauer, men der er også et stærkt element af magi over hendes geni, som undsiger sig analyse. Hvordan er hendes bøger i stand til på én gang at være enkle nok til, at 12-årige kan elske dem, og alligevel komplekse nok til at udfordre en opvakt voksen hjerne?«

Personerne

To personer fylder mere end nogen andre i Agatha Christies omfattende forfatterskab, og det er pebermøen Miss Jane Marple og den belgiske detektiv Hercule Poirot med det æggeformede hoved og den velplejede, velformede moustache. Personligt er jeg mest glad for pertentlige, perfektionistiske Poirot, der bor og arbejder i London og i al sin genialitet og excentricitet minder mig om Sherlock Holmes, men også Miss Marple gør en mindeværdig figur.

Den diminutive, undseelige dame bor i landsbyen St. Mary Mead, og her sidder hun stille og strikker og læser – eller ordner sin lille have – mens hun lægger mærke til alt, hvad der foregår omkring hende. Hun er lynende skarp og menneskekender om en hals, og når hun ikke sjældent bliver involveret i opklaringen af et mystisk mord eller tre, trækker hun på sin enorme erfaring og psykologiske sans. Det sker ikke sjældent, at det lokale politi ikke vil have hendes hjælp – for dem fremstår hun blot som en forvirret gammeljomfru – men snart går det op for dem, hvor brillant hun er.

Mordene

Giftmord, knivmord, kvælningsmord, skudmord, iscenesatte ulykker og selvmord. Agatha Christie er en ganske blodtørstig forfatter, som ikke holder sig tilbage, når det gælder om at slå mennesker ihjel. Hun er også temmelig opfindsom, og hendes mordere er bestemt ikke kedelige i deres metoder eller forsøg på at skjule dem og dermed narre Miss Marple og Hercule Poirot. Det er dog sjældent de to skarpe hjerner, men det platfodede politi, som hopper på limpinden.

Der er forklædninger, falske beviser, usædvanlige mordvåben – som uddannet apoteker var Christie især glad for gifte af enhver slags – og mere eller mindre skumle sammensværgelser. Den mest berømte af dem alle er nok i Mordet i Orientekspressen, hvor en flere år gammel kidnapnings- og mordsag er grunden til det bestialske mord, der sker i historiens nutid. Det er også en af de sager, hvor Poirot viser, at han nogle gange sætter retfærdighed over loven – igen næsten som et ekko af Sherlock Holmes.

Morderne

Det er stort set aldrig butleren, der gør det i Agatha Christies historier, men de foregår ofte blandt det bedre borgerskab og den britiske landadel, hvilket giver Christie mulighed for at dissekere og i det stille satirisere over et ofte følelsesmæssigt, menneskeligt forkrøblet britisk klassesystem og andre af samfundets reaktionære normer. En lektie, man hurtigt lærer, når man læser hende, er, at man ikke kan stole på nogen, selv ikke dem, der fremstår allermest sympatiske.

Alle kan være morderen, og når Miss Marple eller Hercule Poirot – der ynder at samle de mistænkte og langsomt gennemgå sagen, inden han afslører morderen – forklarer sagens rette sammenhæng, bliver man ofte ganske overrasket. Dermed ikke være sagt, at Christie snyder.

Mange af sporene bliver man som læser præsenteret for undervejs, og man har dermed lejlighed til selv at opklare mordet eller mordene. Blot er hun god til at skjule den rette sammenhæng og sende én på så mange vildspor, at man føler sig lige så dum som Poirots stakkels ven og makker, Kaptajn Hastings, der som regel tager grueligt fejl.

Motiverne

Hvad enten det drejer sig om jalousi, pengeproblemer, grådighed, desperation, hævntørst eller noget helt sjette, så giver Agatha Christies bøger rig mulighed for at få et kig ind i det menneskelige sinds mørkeste afkroge. Man kan sige, at Miss Marple og Hercule Poirot begge udgør en slags bolværk mod den ondskab, der ligger gemt i de fleste mennesker, og som hos nogle manifesterer sig som morderiske impulser.

De to detektiver besidder begge en betydelig empati og forståelse for den menneskelige psyke – de har oplevet lidt af hvert, hvilket også er med til at gøre dem til spændende bekendtskaber – og de gennemskuer gerne ret hurtigt, hvad det er for en misdæder, de står overfor, og hvad der driver vedkommende.

Det kan godt være, at mange af Christies historier er skåret over den samme plotmæssige læst, men forfatterens opfindsomhed og menneskene i centrum, ikke mindst detektiverne, gør dem om noget værd at læse og genlæse.

’Mordet i Orientekspressen’ kan ses i danske biografer nu. Agatha Christies bøger kan fås hos de fleste velassorterede, fysiske og virtuelle boghandlere

Den 10. december afholder Cinemateket i København Agatha Christie-dag med forfatterbesøg, film og Miss Marple-te. Mere på cinemateket.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her