I begyndelsen af oktober bragte New York Times de første artikler om anklager mod den magtfulde filmproducent Harvey Weinstein for seksuelle overgreb. Siden er en lang række kvinder og mænd trådt frem med beskyldninger mod Weinstein og andre af Hollywoods producenter, instruktører og skuespillere. Her følger en oversigt over, hvad der er sket og hvornår
Det hele startede under overskriften ’Harvey Weinstein betalte sig gennem årtier fra anklager om sexchikane’ i New York Times den 5. oktober. 

Det hele startede under overskriften ’Harvey Weinstein betalte sig gennem årtier fra anklager om sexchikane’ i New York Times den 5. oktober. 

Remy de la Mauviniere

Kultur
4. november 2017

Torsdag den 5. oktober: De første anklager

Under overskriften »Harvey Weinstein betalte sig gennem årtier fra anklager om sexchikane« sætter New York Times gang i en storvask i den amerikanske filmindustri.

Weinstein, der af skuespillere som Ashley Judd og Rose McGowan bliver anklaget for at have krænket og forgrebet sig på dem og lovet at fremme deres karrierer til gengæld for sex, siger undskyld for den smerte, han må have forårsaget. Men han benægter at have chikaneret sine kvindelige ansatte igennem årtier, og han annoncerer, at han har tænkt sig at sagsøge New York Times for injurier.

Den 6.-9. oktober: Weinstein fyres

Harvey Weinsteins advokat, Lisa Bloom, siger op, og Weinstein selv fyres fra sit eget produktionsselskab, The Weinstein Company.

En række prominente skikkelser fra den amerikanske filmindustri – Meryl Streep, Lena Dunham, Judi Dench, George Clooney – tager afstand fra Weinstein og fordømmer hans opførsel.

Tirsdag den 10. oktober: De første voldtægtsanklager

Magasinet The New Yorker offentliggør en artikel, hvori 13 kvinder anklager Harvey Weinstein for sexchikane og overgreb. Tre af kvinderne, blandt andre skuespilleren og instruktøren Asia Argento, beskylder ham for voldtægt. Weinstein benægter igen.

Gwyneth Paltrow og Angelina Jolie fortæller om ubehagelige oplevelser med producenten, da de var unge. Weinsteins kone vælger at forlade ham.

Den 11.-14. oktober: Pædofiliring i Hollywood

Rose McGowan fortæller, at Harvey Weinstein også har voldtaget hende, men at hun indgik et økonomisk forlig med producenten mod ikke at sige noget. Weinstein selv benægter. Flere kvinder træder frem og fortæller, at de er blevet antastet og chikaneret af ham. Den franske skuespiller Léa Seydoux, der beskyldte filminstruktøren Abdellatif Kechiche for at have krænket hende under optagelserne til Adèles liv, skriver i The Guardian om dengang, Weinstein overfaldt hende.

Lederen af Amazons filmafdeling, Roy Price, bliver sendt på orlov efter anklager om sexchikane – og efter at McGowan afslører, at hun forgæves har bedt ham om at gøre noget ved Weinsteins opførsel. Den tidligere barnestjerne Corey Feldman, der før har sagt, at der findes et netværk af pædofile filmfolk i Hollywood, fortæller om overgreb på sig selv og andre unge skuespillere i 1980’erne. Oscarakademiet vælger efter et ekstraordinært bestyrelsesmøde at ekskludere Weinstein.

Søndag den 15. oktober: #MeToo-kampagnen

Skuespilleren Alyssa Milano skriver på Twitter: »Foreslået af en ven: ’Hvis alle kvinder, der er blevet forulempet eller overfaldet seksuelt, skrev ’Me too’ som en status, kunne vi måske give folk en fornemmelse af problemets størrelse.’«

Hashtagget #MeToo går viralt, og kvinder i hele verden begynder at dele historier om sexchikane og det, der er værre. Den islandske sangerinde Björk fortæller på Facebook om en dansk instruktør, formentlig Lars von Trier, der fysisk ikke ville lade hende være i fred, da hun medvirkede i hans film. Trier benægter at have gjort noget forkert.

Mandag den 16. oktober: Mange vidste det godt

Manuskriptforfatteren Stuart Rosenberg, der i 1990’erne arbejdede for Harvey Weinstein, fortæller på Facebook, at han og mange andre godt kendte til Weinsteins opførsel.

Endnu en række kvindelige skuespillere står frem med deres historier om overgreb og krænkelser.

Den 17.-21. oktober: Tarantino taler ud

Quentin Tarantino, der har arbejdet sammen med Weinstein hele sin karriere, fortæller i et interview med New York Times, at han »vidste nok til at gøre mere, end han gjorde«, og at han i dag skammer sig over, at han intet gjorde.

En gruppe ansatte hos The Weinstein Company beder i et åbent brev om at blive frigjort fra deres fortrolighedsaftaler, så de kan fortælle, hvad de gennem tiden har set og oplevet. Politiet i Los Angeles går ind i sagen og afhører en kvinde, der anklager Harvey Weinstein for i 2013 at have forulempet hende.

Den 22. oktober: Beskyldninger mod James Toback

I en artikel i Los Angeles Times træder ikke færre end 38 kvinder frem med beskyldninger mod filminstruktøren James Toback for sexchikane.

Flere følger i dagene efter, og antallet når op på mere end 200 i alt, deriblandt skuespillerne Selma Blair og Rachel McAdams.

Den 25.-27. oktober: Yderligere voldtægtsanklager

En kvinde, der tidligere har arbejdet i filmbranchen, anklager Harvey Weinstein for voldtægt. Den norske skuespiller Natassia Malthe beskylder Harvey Weinstein for at have voldtaget hende på et hotel i London i 2008.

Den amerikanske skuespiller Annabella Sciorra fortæller, at Harvey Weinstein i 1992 tiltvang sig adgang til hendes lejlighed og voldtog hende.

Mandag den 30. oktober: Anklager mod Kevin Spacey

Skuespilleren Anthony Rapp fortæller til BuzzFeed, at Kevin Spacey forulempede ham i 1986, da Rapp var blot 14 år gammel og Spacey 26. Spacey fortæller via Twitter, at han ikke kan huske episoden, men han undskylder og benytter lejligheden til at springe ud som homoseksuel.

Den mexicanske skuespiller Roberto Cavazos, der arbejdede sammen med Spacey, da denne i 11 år var kunstnerisk leder af teatret The Old Vic i London fortæller, at han har set Spacey befamle adskillige unge mænd i teatrets bar. Netflix annoncerer, at sjette sæson af House of Cards bliver den sidste.

Tirsdag den 31. oktober: Weinstein-sagens omfang

Mere end 60 kvinder er indtil videre trådt frem med anklager mod Harvey Weinstein.

Onsdag den 1. november: Dustin Hoffman og Brett Ratner

En tidligere produktionsassistent skriver i The Hollywood Reporter, at Dustin Hoffman forulempede hende i 1985. Hoffman undskylder.

Seks kvinder, blandt andre skuespillerne Natasha Henstridge og Olivia Munn, anklager i Los Angeles Times instruktøren og producenten Brett Ratner for at have chikaneret og forgrebet sig seksuelt på dem. Ratner benægter på det kraftigste beskyldningerne og lægger sag an for bagvaskelse mod en kvinde, der på Facebook beskylder ham for voldtægt.

Den 2.-3. november: Spacey søger behandling

Tidligere ansatte på The Old Vic fortæller The Guardian, at de på ledelsens foranledning har været med til at holde historier om Spaceys krænkelser hemmelige. Otte ansatte på House of Cards fortæller CNN, at sexchikane fra Spacey var hverdag under optagelserne. En af dem fortæller, at vedkommende blev overfaldet seksuelt af skuespilleren.

Spacey selv meddeler gennem sin publicist, at han tager en pause fra sit arbejde og vil søge behandling. Publicisten, der arbejder for Spaceys agentur, meddeler, at agenturet har opsagt samarbejdet med skuespilleren.

Det begyndte med Harvey Weinstein – og fortsætter med #MeToo

Det begyndte, da New York Times i oktober bragte de første artikler om anklager mod den magtfulde filmproducent Harvey Weinstein for seksuelle overgreb. Men det er langt fra kun Weinstein, der har begået seksuelle overgreb i den amerikanske filmbranche. Anklager om krænkelser og sexchikane vælter frem mod adskillige andre af Hollywoods kendte som Kevin Spacey, Steven Seagal og Bryan Singer. Og det fortsætter i kølvandet på Weinstein-afsløringerne og #MeToo-kampagnen. 

Vi følger det hele og samler trådene her.

Seneste artikler

  • Retsopgøret efter #MeToo er i gang, og nye skeletter vælter ud af Hollywoods skabe

    18. november 2022
    I denne uge fik filmen om afsløringen af filmproducenten Harvey Weinstein premiere. Hans sag blev det første markante retsopgør i Hollywood og omegn, efter at #MeTo-bølgen ramte verden i 2017. Her opsummerer vi de mest markante sager, som bevægelsen har sat i gang
  • Betyder et nyt år også nye tider i Hollywood?

    13. januar 2018
    #MeToo-debatten og anklager om sexchikane – og det, der er meget værre – er tilbage for fuld styrke i Hollywood i det nye år, hvor Oprah Winfrey har holdt en opsigtsvækkende tale ved årets første store prisfest, 100 franske kvinder synes, at vi alle sammen skal slappe lidt af, og James Franco er kommet under voldsom beskydning
  • #MeToo hænger stadig Hollywoods beskidte vasketøj til tørre

    9. december 2017
    Skeletterne vælter fortsat ud af skabene i kølvandet på Harvey Weinstein-afsløringerne og #MeToo-kampagnen. Nogle af den seneste måneds mest opsigtsvækkende sager omfatter Weinsteins ’meddelagtighedsmaskine’, senator og tidligere komiker Al Franken og et offentligt slagsmål mellem John Oliver og Dustin Hoffman
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

Så stopper vi, ikke Dustin Hoffman - han er min helt, øv.

Jørn Andersen, Peter Ole Kvint og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg har altid godt kunnet lide Kevin Spacey før. Men nu er der desværre ikke længere tvivl om, at han er et dumt svin. Også Dustin Hoffman.. Arrgh! Hvor deprimerende :-(

Jørn Andersen, Peter Ole Kvint og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

hEr det ikke normalt at ærbare kvinder på forhånd har tabt muligheden for en filmrolle?

Bjarne Agerskov

Er de blevet dømt?