Nyhed
Læsetid: 3 min.

Europarådets filmfond: Vi ser på sagerne om Zentropa med stor bekymring

De seneste år har filmfonden under Europarådet støttet Zentropa med millioner af kroner. På baggrund af Informations artikler om smæk indkalder fonden nu til et møde for at tale om mulige skridt over for filmselskabet. Også Copenhagen Film Fund forventer at kræve ændringer af Zentropa
Peter Aalbæk Jensen er hovedpersonen i sagerne om Zentropa. Nu indkalder Europarådets filmfond, Eurimages, til møde for at tale om mulige skridt over for filmselskabet.

Peter Aalbæk Jensen er hovedpersonen i sagerne om Zentropa. Nu indkalder Europarådets filmfond, Eurimages, til møde for at tale om mulige skridt over for filmselskabet.

Linda Johansen

Kultur
15. november 2017

Europarådets filmfond, Eurimages, der ligger i Strasbourg, skyder hvert år penge i en række europæiske film. Pengene går blandt andet særligt til film, som fonden vurderer arbejder for ligestilling og styrker kvinders repræsentation foran og bag kameraet – heriblandt en række film fra det danske filmproduktionsselskab Zentropa.

Hos fondens ledelse i Strasbourg kommer det derfor som en ubehagelig overraskelse, at der i årevis er blevet uddelt smæk som afstraffelse af firmaets elever.

»Det er med stor bekymring, vi læser artiklen om arbejdsforholdene på Zentropa,« skriver Enrico Vannucci, der er vicedirektør for Eurimages, i en mail, efter at han har læst Informations artikler fra sidste uge.

Her beskriver tidligere elever på filmproduktionsselskabet, hvordan de har fået smæk af stifter Peter Aalbæk, hvis de for eksempel kommer for sent eller på andre måder begår fejl i deres arbejde.

Enrico Vannucci påpeger, at Eurimages er en del af en menneskerettighedsorganisation, nemlig Europarådet.

»Det siger derfor sig selv, at respekt for menneskers værdighed er en integreret del af, hvad vi laver, og hvad vi forventer af de film, vi støtter,« skriver han og tilføjer, at Eurimages forventer en særlig forpligtigelse i retning af ligestilling mellem kønnene af de europæiske film, fonden støtter.

Grundet sagens alvor vil ledelsen i Eurimages nu indkalde til møde med den af fondens arbejdsgrupper, der har fokus på ligestilling. Her vil man diskutere, hvilke skridt fonden nu og fremover vil tage over for Zentropa.

Efterfølgende vil sagen blive taget op til et møde med Eurimages bestyrelse, skriver vicedirektøren i mailen.

Eurimages uddeler årligt knap to milliarder filmstøttekroner, hvoraf størstedelen kommer fra Europarådets medlemsstater.

Gennem tiden har fonden uddelt millioner af kroner til produktion af Zentropas film som for eksempel Melancholia af Lars von Trier og En Kongelig Affære af Nicolaj Arcel. Fonden har desuden også støttet von Triers kommende film The House That Jack Built med knap fire millioner kroner.

Forventer officiel undskyldning

Den danske Copenhagen Film Fund har også skudt penge i von Triers kommende film.

Ifølge fondens direktør, Thomas Gammeltoft, billiger han og fonden på ingen måde den behandling af ansatte på Zentropa, som man har kunnet læse om i Information, Politiken og andre medier den seneste uge.

»Sagerne fra Zentropa gør et stort indtryk på mig, og Copenhagen Film Fund tager stærkt afstand fra dem.«

Copenhagen Film Fund har endnu ikke drøftet sagerne i bestyrelsen og har derfor heller ikke besluttet, om den vil fremsætte »repressalier« over for Zentropa.

»Så for nu udtaler jeg mig for egen regning. Jeg skal have min bestyrelse med på det her,« siger direktøren, der forventer, at Zentropa kommer til at tage nogle »ledelsesmæssige drastiske skridt«. Samtidig påpeger Thomas Gammeltoft, at han ikke før har arbejdet sammen med Peter Aalbæk Jensen, som er hovedpersonen i sagerne om Zentropa.

Selv om det er Peter Aalbæk Jensen, der har uddelt smæk, sagde direktøren fra Zentropa i sidste uge til Information, at han havde hørt det omtalt. Alligevel er det først nu, Zentropa angiveligt vil gøre noget ved det...

»Hvis det er tilfældet, synes jeg, at det er langt ude. Det er fuldstændig problematisk, hvordan de her elever er blevet behandlet, hvordan det har været systematiseret, og også hvis det er rigtigt, at ledelsen har kendt til det og ikke har grebet ind før nu.«

– Hvad vil Copenhagen Film Fund gøre nu?

»Vi kan ikke trække støtten til Lars von Triers næste film. De penge er for længst givet. Men hvordan vi vil forholde os til Zentropa i fremtiden bliver et emne på vores næste bestyrelsesmøde. Og der kan det sagtens være, at ræsonnementet bliver, at det bliver ufremkommeligt for Zentropa at få støtte fra os fremover. Eller at vi i fremtiden vil stille nogle krav,« siger Thomas Gammeltoft.

Han kan for eksempel forestille sig, at Copenhagen Film Fund vil bede Zentropas ledelse om at komme med en officiel undskyldning.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Zentropas direktør, Anders Kjærhauge, til udmeldingerne fra Eurimages og Copenhagen Film Fund.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her