Interview
Læsetid: 1 min.

Gid det var mig: Jesper Wung-Sung

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, vedkommende ville ønske, at han eller hun havde skrevet – og forklarer hvorfor
Forfatter Jesper Wung-Sung.

Forfatter Jesper Wung-Sung.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Kultur
11. november 2017

Jesper Wung-Sung ville ønske, han havde skrevet: 

»En aften sad jeg på sengen i mit hotelværelse på Bunker Hill, helt inde i midten af Los Angeles. Det var en afgørende aften i mit liv, fordi jeg skulle tage en beslutning om hotellet. Enten betalte jeg eller også forsvandt jeg; det var, hvad der stod på sedlen, den seddel som værtinden havde skubbet ind under døren. Et stort problem, som krævede grundig opmærksomhed. Jeg løste det ved at slukke for lyset og gå i seng.«

Fra ’I støvet’ af John Fante.

Begrundelse:

Da jeg læste I støvet var jeg tyve år og havde erkendt, at litteraturen kunne forhindre mit liv i at kuldsejle.

Det havde jeg oplevet ved at læse Kafka, Orwell, Camus, m.fl. Men det var først, da jeg læste John Fante, at jeg mærkede, at redningen på sigt ville ligge i selv at skrive.

Jeg kan i dag tydeligere se hvorfor. På den ene side er det sproglitteratur. Fjern stednavne – og det kunne nærmest være Beckett. Det har den samme inciterende blanding af socialrealistisk setup og portræt, samtidig med at der også er en løsreven kværnende jeg-fortæller som i Hamsuns Sult eller visse af Dostojevskijs romaner.

På den anden side er det såkaldt autofiktion for fuld udblæsning. Der eksisterer ikke andre end mig! Men i sidste ende elskede – og elsker – jeg denne roman, fordi det er litteratur, der tror på litteraturens overlegne evne til at skildre livet; redde liv. Derfor er negationen i sidste linje mere psykologisk end sproglig-modernistisk.

Becketts fortællere kan besidde denne deadpan frækhed, men hos Fante er det også en del af hovedpersonens personlighed, og det kan godt være, at han – Arturo Bandini – har slukket lyset og er gået i seng – men læseren er vågen og mere end klar til næste sætning.

Jesper Wung-Sung er aktuel med romanen ’En anden gren’ om sine oldeforældres møde.

Serie

Gid det var mig

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? I serien 'Gid det var mig' fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor.

Seneste artikler

 • Gid det var mig: Lars Husum

  13. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver danske forfattere hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Inge Pedersen

  6. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Sebastian Bune

  30. december 2017
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, vedkommende ville ønske, at han eller hun selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her