Læsetid: 1 min.

Gid det var mig: Tine Høeg

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
4. november 2017

Tine Høeg ville ønske, hun havde skrevet:

»Der lugtede virkelig godt af stegt kalkun nu. Han kom i tanke om tilbehøret, vi skulle have haft rissalat, men risene var ikke engang kogt endnu, han skøjtede ud i køkkenet på sin hullede sok, jeg fulgte efter, men så havde han kun brune ris, de skulle koge i fyrre minutter.

– Ved du, hvad klokken er? sagde han, og jeg rystede på hovedet, jeg kiggede op på kukuret, men det gik jo ikke.«

Fra Dette burde skrives i nutid af Helle Helle.

Begrundelse:

Jeg forguder Helle Helle, og jeg kunne have valgt alt muligt. Nu blev det Dorte og Hase og det enorme kalkunlår, som han ikke har fået sat i ovnen i tide. Derfor får de ingen mad inden digtoplæsningen, men bare rødvin og skruer.

Maden er et motiv i alle hendes bøger; vi lærer utroligt meget om personerne gennem deres omgang med mad (»Jeg følte ingen rigtig glæde ved den onsdagssnegl.« Bøfsandwich og pomfritter, der bliver kolde. »Og vi løfter vores glas med sløv cola.« Smeltende myntesorbet. »Honningbomber!« Flormelis, der lynhurtigt skal tørres af munden. Et marcipanbrød, der starter en forelskelse). Og gennem deres lyde! Forandringer og forskydninger viser sig i »Prf«, »Gnn« og i lyde, vi selv må forestille os (»hun kunne ikke lade være med at sige en høj lyd«).

De lyde får mig til at grine højt. Jeg griner generelt meget, når jeg læser Helle Helle, og det er måske det, jeg elsker og beundrer andre forfattere allermest for: at skrive sjovt. Det er utroligt vanskeligt. Helle Helle er efter min mening på top tre over sjove forfattere i Danmark. Den humor synes jeg ikke altid fremhæves nok, når vi taler om hende. Måske fordi der er så meget andet godt at sige. Jeg føler et konstant sug i maven, når jeg læser hendes bøger: latter, sult, sorg, forelskelse, længsel.

Tine Høeg er aktuel med romanen ’Nye Rejsende’ og shortlistet til Bogforums debutantpris.

Serie

Gid det var mig

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? I serien 'Gid det var mig' fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor.

Seneste artikler

 • Gid det var mig: Lars Husum

  13. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver danske forfattere hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Inge Pedersen

  6. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Sebastian Bune

  30. december 2017
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, vedkommende ville ønske, at han eller hun selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu