Læsetid: 7 min.

Historien om den russiske revolution lever videre i kunsten

Hvad var det nu, der skete for 100 år siden under Oktoberrevolutionen? Information bringer en række nedslag med anbefalinger af de bedste kunstværker, der giver perspektiv på hvert et skridt i den skelsættende periode i moderne historie
Stumfilmen ’Panserkrydseren Potemkin’ af instruktør Sergei Eisenstein fik premiere i 1925 og anses den dag i dag for et mesterværk. Soldater slår hårdt ned på sympatidemonstrationerne i Odessa og især nærbillederne af trampende støvler, blødende civile og en barnevogn, der ruller ned ad en trappe, er legendariske og dannede skole for fremtidige fremstillinger af voldens gru.

Stumfilmen ’Panserkrydseren Potemkin’ af instruktør Sergei Eisenstein fik premiere i 1925 og anses den dag i dag for et mesterværk. Soldater slår hårdt ned på sympatidemonstrationerne i Odessa og især nærbillederne af trampende støvler, blødende civile og en barnevogn, der ruller ned ad en trappe, er legendariske og dannede skole for fremtidige fremstillinger af voldens gru.

7. november 2017

Århundredeskiftet

Sidste halvdel af det 19. århundrede og begyndelsen af det 20. århundrede i Rusland var præget af hungersnød og uro, flere fejlslagne attentatforsøg mod zarfamilien og pogromer mod den relativt store andel af jøder i den russiske befolkning.

Maxim Gorkij: Moderen (1906)

Maxim Gorkijs roman Moderen fra 1906 handler om de umenneskelige forhold, som arbejdere i Rusland levede og arbejdede under op til den revolutionære opvågnen, der førte til den fejlslagne revolution i 1905.

Bertolt Brecht skrev senere sit stykke Die Mutter baseret på Gorkijs roman. Gorkij selv blev en nær ven af Lenin og skrev også om ham i biografien Dage med Lenin, der er en central kilde til Lenins person.

Joseph Stein: Spillemand på en tagryg (1965)

Musicalen om mælkemanden Reb Tevye er historien om livet som evigt forfulgt og fattig jøde i de jødiske bosættelser i det østlige Rusland, det eneste område, hvor jøder måtte bosætte sig i Rusland omkring år 1900.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

At line eksempler op fra kunsthistorien, der foregår i perioden fra 1900 - 1980, uden at nævne værker, der kaster et positivt lys over revolutionen, kræver en vis disciplin. Den disciplin, mestrer Anita Brask Rasmussen til fulde, og så er vi der igen - Informations bias.

En interessant samling af kunstværker. Dog er jeg nødt til at komme med et enkelt surt opstød:

Sergei Yutkevich har med „Lenin i Polen“ begået et skamløst rip-off!

Det rigtige kunstværk hedder „Lenin er i Polen“:

Det polske kommunistparti skal fejre sit jubilæum, og fra Sovjetunionens side vil man gerne give en gave. Men hvad? Man beslutter sig for at bestille et maleri hos en meget berømt kunstner. „Lenin er i Polen“ skal det hedde. Medlemmer af Centralkomiteen rejser af sted med gaven, som til receptionen opstilles med et hvidt klæde hen over sig. Formanden for Sovjetunionens Centralkomité holder en tale, hvorefter gaven skal afsløres. Han hiver klædet af, og der lyder et GISP i salen. Der bliver helt stille. På billedet ser man Lenins kone i seng med KGB's øverste chef. Ingen af de tilstedeværende ved, hvor de skal gøre af sig selv, men langt om længe drister én sig til at sige det, alle tænker: „Men hvor er Lenin henne på billedet?“ spørger han og får svaret: „Lenin? Jamen, Lenin er i Polen!“

— Sonja Vesterholt, Hunden er rask, side 199f.