Læsetid: 7 min.

Kan man ændre Sydafrikas sexisme med et hashtag?

I Sydafrika har en krops- og sexpositiv feminisme medvind. Men det har et rasende opgør med en voldtægtskultur, som gennemsyrer landet, musikken og politikken også. Og så har sydafrikanerne gang i #MeToo-kampagnen – og deres egen kampagne, der indledtes måneder før under navnet #MenAreTrash
Khetsiwe Morgan alias Dj Doowap var som teenager national mester i udspring og forsøgte at kvalificere sig til OL i Beijing i 2008, men det lykkedes ikke. I stedet blev hun lydtekniker og er i dag en af Sydafrikas mest anerkendte, progressive dj’s inden for elektronisk musik.

Khetsiwe Morgan alias Dj Doowap var som teenager national mester i udspring og forsøgte at kvalificere sig til OL i Beijing i 2008, men det lykkedes ikke. I stedet blev hun lydtekniker og er i dag en af Sydafrikas mest anerkendte, progressive dj’s inden for elektronisk musik.

Ralf Christensen

1. december 2017

Dj Doowap demonstrerer for mig, hvordan man sætter grænser over for nærgående mænd. Ikke at hun har planlagt det, slet ikke. Der kommer bare en eller anden fyr forbi, som opfører den gammeldags parringsdans – den, som nogle mænd mener, de kan opføre og vedblive at opføre, uden at kvinden udviser nogen form for interesse.

Jeg er i gang med at fotografere Doowap efter at have interviewet hende, og manden vil med på billederne. Hun afviser bestemt. Han insisterer. Hun afviser bestemt igen. Han fastholder. Så klapper hun lynhurtigt og hårdt i hænderne og råber med skarp myndig stemme:

»Så er det nok!«

Det lyder som en irettesættelse af en hund. Og klappet genlyder mellem bygningerne. Manden holder prompte op og skrider.

»Sydafrikanske mænd tror, at de besidder kvinder, at de ejer dem,« siger den halvt sydafrikanske, halvt britiske dj. Vi er i Rosebank, en velhavende bydel i Johannesburg, Sydafrika, hvor sorte og hvide networker på cafeerne. Harmoniske omgivelser til en samtale om disharmoni.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu