Læsetid: 2 min.

Kom nu mand, ud af din litterære boble, og find nogle kvinder

Her i weekenden er der Bogforum i København og dermed mulighed for at få testet sine egne fordomme, udvidet sin horisont og afprøvet det andet køn. Der er rig mulighed for at boltre sig og herfra lyder opfordringen, at man med dagens tur rundt i Bella Centrets gange skal sætte sig som mål, at opsøge mindst én forfatter af det andet køn.
11. november 2017

Det siges, at fantasien har dårlige vilkår i disse år.

Mange vil helst læse om det autentiske eller i hvert fald det, de forestiller sig som det autentiske. Også i den skønlitterære fiktion er legen med det såkaldte autentiske jeg i høj kurs hos forfattere og læsere. Spejlingen er overalt i vores kultur og medier.

Spejllysten findes også i vores læsevaner, således at når det er fiktion, og man er en mand, så skal forfatteren helst være af samme køn; kvinder derimod læser groft sagt mindre kønnet. Det er det, der hedder identifikation.

DF’s kulturordfører Alex Ahrendtsen sagde det ganske uforblommet, da han for nylig i et interview her til avisen sagde, at han kun læste romaner af mandlige forfattere. Og han er ikke den eneste.

Jeg kunne i den sammenhæng også nævne den franske forfatter Virginie Despentes. I sin nye romantrilogi Vernon Subutex har hun bevidst valgt en mand som hovedperson ud fra den logik, at kvinder læser bøger af alle køn, mens mænd ikke kan identificere sig med en kvinde.

Det er også en slags boble kun at ville læse bøger af forfattere af samme køn. Tænk at det er sådan, og er det ikke i modstrid med, hvad litteratur er? Handler litteratur netop ikke om at udvide horisonter, at leve sig ind i andres liv, at føle empati, at prøve at leve som en anden person i den tid, det varer at læse en bog? Skal den lykke virkelig primært være forbeholdt kvinder?

Nej, vel!

Her i weekenden er der Bogforum i København og dermed mulighed for at få testet sine egne fordomme, udvidet sin horisont og afprøvet det andet køn. Der er rig mulighed for at boltre sig og herfra lyder opfordringen, at man med dagens tur rundt i Bella Centrets gange skal sætte sig som mål, at opsøge mindst én forfatter af det andet køn.

Her vil man uden tvivl også finde ud af, at fantasien og påhitsomheden på ingen måde er død i litteraturen. Den var måske en stund trængt lidt af autofiktionen, men lever i bedste velgående.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu