Baggrund
Læsetid: 4 min.

En ny hiphop-generation har (allerede) fået sin martyr

Den amerikanske rapper Lil Peep er død 21 år gammel. Han var et stort håb inden for en ny ung hiphop, der dyrkede stoffer og selvdestruktion – i hans tilfælde tilsat tung depression, både i hans tekster og i hans virkelige liv.
Rapperen Lil Peep gik bort i går - angiveligt på grund af en overdosis. På hans heftigt tatoverede ansigt, i panden under hårgrænsen, kunne man læse følgende ord: »Get cake die young.« Lil Peep nåede faktisk at få en bid af kagen, af berømmelsen, men kun ganske kortvarigt. Så døde han. RIP & bye bye Beamerboy, skriver vores anmelder i denne nekrolog.

Rapperen Lil Peep gik bort i går - angiveligt på grund af en overdosis. På hans heftigt tatoverede ansigt, i panden under hårgrænsen, kunne man læse følgende ord: »Get cake die young.« Lil Peep nåede faktisk at få en bid af kagen, af berømmelsen, men kun ganske kortvarigt. Så døde han. RIP & bye bye Beamerboy, skriver vores anmelder i denne nekrolog.

Aurore Marechal

Kultur
16. november 2017

»21 still depressed pray for me :)« tweetede den amerikanske rapper og sanger Lil Peep den 1. november.

To uger senere, den 15. november, døde han – angiveligt af en overdosis – 21 år gammel.

Det er ikke bare umådelig trist, og det er heller ikke blot et tab af en lovende ung kunstner. Det er også et udtryk for at stofmisbruget og depressionen, som er stærke varemærker i en ny, ung hiphopkultur, kan kræve virkelige menneskeliv – og fortjener behandling.

Lil Peep blev født under navnet Gustav Åhr den 1. november 1996 i Pennsylvania og voksede op på Long Island med sin far, der var college-professor, og mor, der var lærer. Faderen forlod i følge interviews med Lil Peep familien, da drengen var 14.

Hans karriere som rapper begyndte i 2015 med mixtapet Lil Peep Part One. Han har siden udgivet flere af slagsen og i august i år debutalbummet Come Over When You're Sober. I 2017 flyttede Lil Peep også til London, og den 8. august sprang han ud som biseksuel på Twitter.

Lil Peep var en af de mest lovende rappere/sangere i en ny hiphop-generation, der betjener sig af musiksitet SoundCloud til at promovere deres musik. Det er sket med stort held, i Lil Peeps tilfælde af og til med mere end 20 millioner afspilninger af enkeltsange, hvilket har sendt rystelser gennem etablissementet. Subgenren/-kulturen er blevet kaldt lofi-rap, emo-trap og, jep, Soundcloud-rap.

I rap-tekster såvel som i tweets har mange af disse rappere, ikke mindst Lil Peep, været åbenhjertige omkring brugen af både hård receptpligtig medicin og hårde ulovlige stoffer – og flere af dem har udvist en forbløffende ærlighed i forhold til depression. Også Lil Peep.

»I got hoes now and I got some dough now

They don't wanna hear that, they want that real shit

They want that drug talk, that 'I can't feel' shit

I'm never comin' home now, all alone now,« rapsang han på sit største hit »Beamerboy« fra i år.

Og i februar i år tweetede han i følge avisen The Independent:

»I am a depressed drug addict and I'm nearing my breaking point. Everything I love is disappearing.«

Med Lil Peeps død har en ny, ung hiphop-generation allerede fået sin martyr. Sammenligningerne mellem den hvide rapper og Nirvanas primus motor Kurt Cobain har været der fra starten – en talentfuld, sjælemartret sanger med et stofmisbrug. New York Times kaldte ham for nylig for lofi-rapscenens »Kurt Cobain« og Lil Peep har selv begået et track ved navn »Cobain«:

»Sniffin' cocaine 'cause I didn't have no Actavis

Smokin' propane with my clique and the bad bitches

Call me Cobain.«

På Twitter har der været et væld af stærke reaktioner på Lil Peeps død, ikke mindst fra kolleger i musikverdenen. Men også fra unge fans, der måske bedst beskriver, hvor en-til-en han talte til dem.

»We will miss you Legend. You were the Kurt Cobain of our Generation,« tweetede GBC.

Og fra Lil Finger Tat lød det:

»Lil Peep was/is the soundtrack to my suicidal nights when I can't sleep and hate myself and my life. This feels weird.«

Mens Peeps manager Chase Ortega tweetede: 

»I’ve been expecting this call for a year. Mother fuck.«

Lil Peeps generation af unge rappere kan godt virke anstødelige på ældre hiphop-generationer. Deres raps er ikke specielt rytmisk sofistikerede, men den emotionelle kraft i deres narkotiske flows er umiskendeligt for enhver, der gider åbne ørerne. Hvilket så kan være voldsomt, fordi lydbillederne er så bevidst lofi–skramlede, smadrede og samtidig eksplosive takket være en bas, der lyder som om den bliver bombet med napalm.

Grim og kun nødtørftigt forarbejdet hiphop. Men det er jo netop de æstetiske opgør med tidligere generationer, som er den værdipolitiske ammunition for de unge. Så med rappere som Lil Peep, XXXtentacion, Smokepurpp og Skimask The Slump God er en ny, ung, desillusioneret generation blevet bevæbnet til tænderne.

Nu har de – og vores musikkultur – så mistet en af de mest interessante og rørende stemmer inden for en kun ganske spæd subgenre. Forhåbentlig vil Lil Peeps død mane til besindelse i forhold til selvmedicineringen og stofmisbruget, der omgiver kulturen – og også har ført en vis glorificering med sig.

Men det er værd at huske på at stofmisbrug typisk er et symptom på mere grundlæggende problemer. Såsom svær depression, der ofte ikke behandles ordentligt i sundhedssystemerne. Og at verden er en smule fucked, ikke mindst i USA.

Til gengæld kan man glæde sig over at der i hiphop-kulturen er opstået en åbenhed omkring psykiske lidelser, og at det ikke kun er i lofi-rappen. Det kan man også erfare i tekster af og interviews med hiphop-notabiliteter som Kendrick Lamar, Kid Cudi, Vic Mensa, Earl Sweatshirt. Det er et vigtigt opgør med svaghed som et tabu i hiphop.

Overordnet er der altså en sundhedspolitisk og socio-økonomisk fortælling i disse ny, unge rapperes frustrerede tekster. Det er ny form for no future, som de signalerer. En afmagt og desillusion. Og en galgenhumor.

På Lil Peeps heftigt tatoverede ansigt, i panden under hårgrænsen, kunne man læse følgende ord: »get cake die young.«

Lil Peep nåede faktisk at få en bid af kagen, af berømmelsen, men kun ganske kortvarigt. Så døde han. RIP & bye bye Beamerboy.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her