Læsetid: 11 min.

Også du, mit idol Louis?

#MeToo-bevægelsen fortsætter for fuld styrke i Hollywood, og idolerne falder, senest komikeren Louis C.K., der har krænket flere af sine kvindelige kolleger. Informations filmredaktør, der har haft en rollemodel, en åndelig vejleder og en lidelsesfælle i Louis C.K., føler sig fortabt og ved ikke, hvor han nu skal vende sig hen
Den ene mandlige stjerne efter den anden afsløres disse dage for overgreb eller krænkelser af kvinder. Men for Informations filmanmelder er afsløringer af idolet – komikeren Louis C.K. – vanskeligst at håndtere.

Den ene mandlige stjerne efter den anden afsløres disse dage for overgreb eller krænkelser af kvinder. Men for Informations filmanmelder er afsløringer af idolet – komikeren Louis C.K. – vanskeligst at håndtere.

Brad Barket

13. november 2017

I et af sine standup-shows fortæller den amerikanske komiker Louis C.K. om, hvor hårdt det er for ham at tage strømper på. Han er en overvægtig, midaldrende mand i dårlig form, og han begynder simpelthen at græde, når han åbner skuffen med strømper.

Han ved, hvor hårdt det bliver for ham at skulle tage strømperne på. For at nå helt ud for enden af foden med strømpen, skal han strække armene så meget og bukke sig så meget sammen, at hans indre system nærmest sættes ud af drift. Det er det værste tidspunkt for ham på hvilken som helst dag. Selv hvis begge hans bedstemødre døde på samme dag, ville det værste tidspunkt på den dag være, når han skulle tage sine strømper på.

Sådan har jeg det også! Jeg er midaldrende, overvægtig og i dårlig form, og jeg forstår, hvilket helvede Louis C.K. går igennem, når han skal have strømper på. Det er noget, jeg ser frem til med samme store følelse af rædsel, når jeg gør mig klar om morgenen. Derfor er jeg så lykkelig, når jeg kan arbejde hjemme – det kan jeg nemlig gøre barfodet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Morten Balling
  • David Zennaro
  • lars søgaard-jensen
  • Troels Ken Pedersen
  • Kim Øverup
  • Eva Schwanenflügel
ingemaje lange, Morten Balling, David Zennaro, lars søgaard-jensen, Troels Ken Pedersen, Kim Øverup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det er rædsomt, hvis ens største idoler, bedste venner, eller nære familiemedlemmer opfører sig som amoralske psykopater, for udover at man i årevis har beundret eller set op til dem som overlegne, også i deres moralske habitus, reflekterer det yderligere tilbage på én selv, at man kunne tage så meget fejl. Hvilket er ret udfordrende for ens almindelige dømmekraft.

Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Andersen, lars søgaard-jensen, Steffen Gliese og Kim Øverup anbefalede denne kommentar

Nej. Det, der virkelig er rædsomt, er, at man ikke kan begribe, at en person der krænker - inden for visse grænser - også er et menneske med evner, vid, samvittighed, skyld , skam, kærlighed og alle de vanskelige menneskelige træk. I virkeligheden burde hele denne nødvendige shitstorm føre til, at vi erkender, at vi alle har risikoen for at krænke andre, vidende eller uvidende. Vi kan prøve at glemme vores egne fejltrin ved at vånde os over andres fejltrin, der er større. Men tilbage står, at vi alle - givet magt over andre - kommer til at bruge denne magt, medmindre vi skarpt, vedvarende og ædrueligt betragter os selv med det mod det kræver, at se egen svaghed. I denne samlede hån og afstandtagen til disse lidet glorværdige mænd gemmer sig vores egen angst for at glo på os selv og vores egen svaghed. Og tilbage står det forrygende og på ingen måde nyerkendte faktum, at mennesker med store fejl også kan være kloge, kærlige og begavede.

Jes Kiil, Conor Klingenberg, Jonathan Larsen, Morten Fals, Maria Bjørnsten, Robert Ørsted-Jensen, Hannibal Hoff, Torben Bruhn Andersen, Randi Christiansen, Torben K L Jensen, Flemming Berger, Morten Balling, Hans Ditlev Nissen, Thomas Berdal, Kenneth Jacobsen, Anders Reinholdt, Ebbe Mortensen, Anne Eriksen, David Zennaro, Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen, Svend Erik Sokkelund, Anne Koed Westergaard, Henrik Brøndum, Solveig Jensen, Torsten Jacobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Man skal ikke mingle med de der "dogood"ers, det er mentalt og eksistentielt sundere at holde sig til the bad guys.

Torsten Jacobsen

Tjah, hvis disse tider afslører noget, så er det da, at mennesketypen der henrykt jublende placerede sig med strikketøjet i skødet foran guillotinen, stadig færdes og trives blandt os.

Ynkeligt er det at overvære!

Jonathan Larsen, Jørn Andersen, Flemming Berger og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Torsten Jacobsen, hvis du antyder til Peter Ålbæk og hans regeren i 'abegrotten', (Peter Ålbæks eget udtryk), som sammenlignelig med den Franske revolution og dens despotiske henrettelser, kan jeg overhovedet ikke følge dit ræsonnement.
Her har vi en mand, der fuldstændig ublu erkender at have udøvet krænkelser, baseret på en individualiseret filosofi om at det skulle gavne de undergivne psykisk at blive udsat for grænseoverskridende overgreb, chikane og mobning, samtidig med at han også indrømmer og forherliger sin sexuelle interesse i at begå disse handlinger; "Jeg vil ikke være en asexuel socialdemokrat", har han udtalt.
Når du så skriver, at selvsamme mand er udsat for forfølgelse, er det jo paradoksalt.

David Joelsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Robert Ørsted-Jensen, Randi Christiansen, Maria Jensen, Henriette Bøhne og Anders Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Torsten Jacobsen (fortsat)
Hvis du hentyder til #MeeToo kampagnen, har der i starten været forbehold fra mig, hvor jeg satte spørgsmålstegn ved bl.a. anklagerne mod Kevin Spacey. Som jeg har været stor fan af. Der er noget fundamentalt rigtigt ved, at man først er dømt når domstolen har afsagt dom.
Men når så mange mennesker har oplevet chikane i mange forskellige miljøer fra samme person, må sagen nødvendigvis tages alvorligt.
Overordnet set handler det om at blive oplevet seriøst, når man har været udsat for krænkelser, og det har der ikke været lydhørhed for før nu. Før har der været en masse ofre for magtmisbrug, men nu når de magtfulde er under anklage, kommer der forsvarstaler for dem. Hvorfor?

Robert Ørsted-Jensen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

"Selvom de sagde nej gjorde han det alligevel."

Ud fra de oplysninger vi har indtil videre, gjorde han det NETOP ikke, hvis de sagde nej, så medmindre der kommer andet frem, så er det en ukorrekt påstand.

Moralen: lad være med at have idoler.

David Joelsen, Kristen Carsten Munk, Hanne Ribens, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Peter Simonsen, Robert Ørsted-Jensen, Eva Schwanenflügel, Maria Jensen, Flemming Berger, Benny Jensen, Bjørn Pedersen, David Zennaro, Anne Koed Westergaard og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Christian Monggaard

Att. Solveig Jensen: Du har ret. Og det er nu rettet. Mvh. Christian Monggaard

Henrik Brøndum, Robert Ørsted-Jensen, Solveig Jensen og Mads Jakobsen anbefalede denne kommentar

Ja, det interessante ved Louis C.K. skandalen er jo netop at han spurte om, og fik, lov til at "gøre sin ting." Men nu er han i nøjagtig samme situation som alle de andre.

Jeg tror vi som mænd må se i øjnene at samtykke ikke altid er nok til at redde vores liv & karriere.

Anders Sørensen

Jeg er så'n lidt vaklende inkonsekvent i min tilgang til emnet. Jeg ville eksempelvis aldrig kunne se The Cosby Show igen. Jeg tænker, at det muligvis skyldes, at karakteren Cliff Huxtable er en FOR hyklerisk fremstilling af Cosby i forhold til den person, han er blevet afsløret som.

På den anden side ser jeg med stor fornøjelse film af Roman Polanski, og jeg ville næppe undlade at gense yndlingsfilm som Seven og Usual Suspects, blot fordi Kevin Spacey tilsyneladende heller ikke er helt fin i kanten.

Og jeg havde det også ret svært med "Seinfeld" i en periode, efter Michael Richards alias Kramer gik amok i en racistisk tirade under et stand-up-show. Jeg har stadig ikke helt det samme forhold til Kramer som inden da...

Anklager med voldsomme konsekvenser uden rettergang. Hvad sker der lige her? Og af og til pga begivenheder der skete for år tilbage.
I Wales begik Carl Sargeant, Labour selvmord forleden pga beskyldninger om upassende opførsel og uønsket tilnærmelser hvilket medførte at han blev tvunget til at forlade den walisiske Forsamling. Dvs nu er der lig på bordet.
MHT Kevin Spacey sagen (fra 1986 !!) kan det undre at en dreng på 14 får lov til at tage med til en fest for voksne. Hvor er drengen forældre henne? Og det var kun tilnærmelser.

Hvor vil vi hen? Skal moralen anno 2017 bruges til at dømme gamle begivenheder? Jeg siger NEJ
Disse sager bruges alene til at skade andre personer. Usmageligt.
Hvordan skal personer finde ud af om der er gensidig sympati? Kun internet dating tilladt?
Nogle skal bekæmpe disse puritanske tendenser.

Søren List, Jonathan Larsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

@Mads Jakobsen

Som C.K selv erkender i sit skriv, så har disse kvinder været placeret i en meget ærgerlig situation.

"But what I learned later in life, too late, is that when you have power over another person, asking them to look at your dick isn’t a question. It’s a predicament for them. The power I had over these women is that they admired me. And I wielded that power irresponsibly."

Som indflydelsesrig komiker så er han i et magtforhold til yngre og mindre indflydelsesrige komikere. Det gør det svært - men forhåbentligt ikke umuligt - at have en "normal" relation, for når din karriere potentielt hænger i en tråd, så siger du måske ikke lige nej til, at han spiller den af - til trods for, at det er langt over din grænse.

Jeg ved ikke hvem det er, der sagde NEJ til spørgsmålet, men det kunne være interessant at se, om det havde en effekt på karrieren. Ikke, at det kan undskylde de andre hændelser, men mere for at afdække om C.K. med god samvittighed kan forsøge at bruge et "det havde jeg ikke lige tænkt på" forsvar.

Til Troels Larsen

Ja, nu prøver Louis C.K. desperat at undskylde at han overhoved spurte disse kvinder. Vil undskyldningerne stille ham anderledes end hårdnakkede benægtere som Jeremy Piven og Brett Ratner? Det vil tiden vise.

Hvad angår magt, så er hvide mænd altid i et overlegent magtforhold i henhold til feministisk intersektional teori. Og selv hvis anklageren ikke tror på det, er det en sjælden dag hvor en arbejdsløs bums ind fra gaden får en chance med en flot, velhavende kvinde. Der vil altså altid kunne spindes en teoretisk magt ubalance 10 år senere.

Simone Bærentzen

"Men hvad nu?" Spørges der. Jeg vil forslå, at man i stedet giver Tig Notaros show, "One Mississippi", en chance. Glimrende tv - mørkt, følsomt, feministisk og hamrende sjovt!

Så vidt jeg huske, er det i "The Entertainer" der blir sagt:
"Be Nice to People you meet on your way up, You might meet them om your way down."

Hanne Ribens, Henrik Brøndum, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Da jeg så Clements talkshow havde jeg forventet at Susanne Brøkker havde fortalt at også kvinder, i magtpositioner, bruger deres magt til at have sex med yngre mænd, men nej, mænd er jo per definition selv aktive deltagere.

Anders Sørensen

@Lars Bo Jensen, du lyder en kende mistrøstig. Har mange kvinder misbrugt dig med deres patter? Eller er du bekendt med andre, der er blevet misbrugt af kvinders patter? Har kvindelige komikere/skuespillere/chefer in general ofte hevet patterne frem og forlangt af mandlig undersåt, at NU SKAL DE HER MOTHERFUCKING TITTIES SUTTES skråstreg beundres, for ellers...!

For du hentyder vel ikke til, at kvinders patter af og til kan være karrierevejen frem, fordi de mænd, de møder på deres vej, har stor pattelyst og er pænt liderlige? Så er vi jo igen tilbage ved udgangspunktet: At det er mænds lyster, der kører showet.

Charlotte Obel, Bjarne Bisgaard Jensen, Maria Bjørnsten, Eva Schwanenflügel og Maria Jensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Kvindkamp er klassekamp, gør det private politisk og vice versa

"Hun var fattig, men så ærlig,
hun var barndomshjemmets pryd.
Men en rigmand blev begærlig,
og så stjal han hendes dyd.
Sådan er kapitalismen" - - - et cetera ad libitum

Odin Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Morten Balling og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Morten P. Nielsen

Jeg kunne godt tænke mig at vende den om og få en sober snak om, hvor krænket en voksen kvinde med rimelighed kan blive af en mand, der giver sig til at onanere efter at have spurgt om lov.

Basere på mit kendskab til kvinder tror jeg mange vil opleve den handling som lettere ynkelig og påstanden om krænkelse og årelange eftervirkninger virker umiddelbart lidt søgt. Dermed ikke sagt, at nogle kvinder ikke kan have følt sig krænkede. Men det leder blot hen til spørgsmålet, om de berørte kvinder i mange af disse fortællinger så påberåber sig ansvarsfrihed - en personlig safe zone. For det er et tveægget sværd, der i sig også rummer en umyndiggørelse, som kvinder umuligt kan være interesseret i? Jeg synes også i den sammenhæng, at det ville klæde vores kvinder, hvis de vedkender sig deres egen bevidsthed om de seksuelle virkemidler, som alle mænd udsættes for i forskellige sammenhænge.

Men bottom line: Kan det subjektive krænkelsesbegreb virkelig fungere i et retssamfund baseret på universelle menneskelige rettigheder, hvor det materielle anbringende, det, der objektivt kan bedømmes, ellers udgør nettets fineste masker?

Jonathan Larsen, Morten Fals og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Morten P. Nielsen, jeg forstår faktisk ikke hvad du mener.

"det ville klæde vores kvinder, hvis de vedkender sig deres egen bevidsthed om de seksuelle virkemidler, som alle mænd udsættes for i forskellige sammenhænge", skriver du. Hvad betyder det? Er det, at jeg har en kvindekrop med bryster og numse et seksuelt virkemiddel, som jeg udsætter mænd for? Eller har det noget at gøre med at mit tøj skal være tækkeligt, hvis jeg ikke vil være medansvarlig for mænds grænseoverskridende opførsel overfor mig? Hvilke forholdsregler skal jeg tage, for at det ikke er min skyld, hvis en mand glemmer normerne for god opførsel? Hvem er det egentlig, der er nypuritansk her?

Bjarne Bisgaard Jensen, Michael Friis, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Er det egentlig ikke lidt perverst at spørge om lov først? På den måde at stille offeret overfor en person, der ikke engang er en rigtig blotter! Umiddelbart vil jeg mene det er dobbelt krænkende, idet hele konceptet traditionelt et nonverbalt overgreb. Jeg håber blotter-akademiet vil gå ind i sagen.

Selv hvis det viste sig at John Oliver havde penge i skattely på Bermuda, ville det virkeligt være svært for mig, ikke at holde af ham.

Mennesker bliver jævnt hen testet af livet på , hvorvidt de har erhvervet den nødvendige moralske stamina . Ikke uden grund spiller Fristeren en væsentlig rolle i den kristne verdensforståelse.

Dersom I ikke fremdrager , det som er skjult , vil det som I ikke fremdrager ødelægge Jer. Dersom I fremdrager , det som er skjult , vil det som I fremdrager frelse Jer . Thomas evangeliet.

Og ja, det er ikke kun i filmbranchen man finder mænd som misbruger deres magt til deres underlige perversiteter; det gælder overalt i den "kreative" klasse, såvel som iøvrigt overalt hvor mænd gives magt, enten i form af deres stilling i hierakiet eller alene i kraft af deres mange penge.

Og ja, det er rigtig ærgerligt at miste sine idoler, for eksempel når man som taxichauffør gentagne gange oplever disse magtmenneskers "afslappede" livsstil på deres vej til Helgolandsgade, for at "handle handlede kvinder" som en flok kreative "samfundsstøtter" en gang så poetisk udtrykte det.

Dér mistede jeg også (igen!) et stort idol, men det tab var nu nok den mindste skade i denne sammenhæng!!

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne, Jørn Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Hollywood er for meget idealiseret og kunstigt. Sex og magt er komplekse sfære. I min oplevelse kan mange chefer eller andre der er lidt ved musikken være modbydelige og egoistiske når man møder dem. Det er det menneskelige, der tæller. Der er en gammelkendt fortælling om magt der korrumperer og om succes, penge og berømmelse der ødelægger mennesker. Der mister jordforbindelse, og dømmekraft. Der sælger ud og misbruger deres position på den ene og den anden måde. Verden trænger så meget til healing.

Eva Schwanenflügel, Jørn Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Thi kendes for ret:

Sving det gyldne piskeris og nak og æd en en gammel gris, nu skal der gås på bordet.
I gåsens ryg et flag skal stå, og den har små manchetter på og grankrans om sin mave.