Læsetid: 2 min.

Prins Harry symboliserer kongehusets progressive potentiale

Prins Harry er gået fra uregerlig enfant terrible til idealbilledet på den moderne mand, som ærligt reflekterer over sine følelser. Nu er han blevet forlovet med Meghan Markle, der både er fraskilt og har blandet etnicitet. Dermed fører han det konservative, britiske kongehus i en inkluderende og progressiv retning
Prins Harry er netop blevet forlovet med amerikaneren Meghan Markle. Det er første gang i 81 år, at en royal brite gifter sig med en fraskilt.

Prins Harry er netop blevet forlovet med amerikaneren Meghan Markle. Det er første gang i 81 år, at en royal brite gifter sig med en fraskilt.

Dominic Lipinski

29. november 2017

At turde tale om sin sorg

Prins Harry var bare 12 år, da hans mor, prinsesse Diana, døde efter en trafikulykke i Paris i 1997.

Til hendes begravelse, som mere end 30 millioner tv-seere fulgte med i, gik han trods sin unge alder med i optoget bag Dianas kiste gennem Londons gader. Hans alvorlige blik og det sorte jakkesæt talte for sig selv. 

I næsten 20 år fortalte Prins Harry ikke om sorgen over sin mors død. Men i foråret lukkede han omverdenen ind i sit royale følelsesliv. »Jeg har nok været meget tæt på at bryde totalt sammen flere gange,« fortalte prinsen, som har gået til terapi og har bokset sine frustrationer ud. Ved at turde at være åben om sine egne følelser har Prins Harry skabt rum for den ellers tabubelagte snak om død og sorg. 

Festprins med bar røv og nazistkostume

Prins Harry har, ligesom flere medlemmer af det danske kongehus, været en festglad ung mand. The party prince, som britiske medier har døbt ham, har røget hash, festet nøgen til et poolparty i Las Vegas og været udklædt som nazist til en privatfest.

Sidstnævnte episode skabte overskrifter i hele verden og mødte skarp kritik fra flere politikere, Israels udenrigsminister og overlevere fra koncentrationslejre. Prins Harry har vist, at også de kongelige tager dårlige beslutninger i de sene nattetimer, men han er blevet tilgivet af mange af dem, som tidligere forargedes over hans eskapader.

I dag er rebellen i det konservative, britiske kongehus blevet tæmmet, og i anledning af hans netop annoncerede forlovelse beretter flere britiske medier om udviklingen fra festprins til respekteret royal.

Rødhåret sexsymbol

Diverse dameblade og magasiner har beskæftiget sig med prins Harrys udseende. Han bliver beskrevet som hot og sexy, og da mediet Express kårede verdens lækreste kongelige, løb prins Harry med titlen. Det er især hans røde hårfarve, som er omdrejningspunkt for meget begejstring.

Prinsen er blevet kåret som den mest sexede rødhårede, også af Express, og i en artikel hævdes det, at »rødhårede har fået et selvtillidsboost« på grund af prins Harry. Dermed har de rødhårede, som ofte har været ofre for hånliggørelse og genstand for mange sære myter, fået et royalt forbillede.  

Progressiv forlovelse

Prins Harry er netop blevet forlovet med amerikaneren Meghan Markle. Det lyder umiddelbart som en tilforladelig begivenhed, men det er faktisk en milepæl for det britiske kongehus.

Meghan Markle har nemlig til dels afroamerikansk baggrund. Og så er hun fraskilt. Forlovelsen er dermed et udtryk for, at den traditionsbundne og konservative britiske kongefamilie bliver stadig mere inkluderende og rummelig. For bare få år siden ville det være utænkeligt for en kongelig at gifte sig med en mulat med et ægteskab i baggagen.

Derudover er det første gang i 81 år, at en royal gifter sig med en fraskilt. Det er ikke sket, siden kong Edward III blev gift med den fraskilte Wallis Simpson, hvilket krævede, at han abdicerede. 

Kilder: DR, Reuters, The Telegraph, The Time, The Express

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Frede Jørgensen

Ugeblads læsning i venteværelset hos tandlægen.

Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Finn Egelund, Hans Larsen, Morten Clausen, Katrine Damm og Johnny Christiansen anbefalede denne kommentar
Frank Rasmussen

Hmm - det er prøvet i det danske kongehus med Alexandra. Der var ikke specielt meget fornyelse.
Prins Harry er desuden nummer 5 i arvefølgen og er omtrent lige så relevant som arveprins Knud var efter 53 tronfølgerloven blev gennemført.
Men de bliver begge sikkert gode ugebladsmateriale - Den første overraskelse for hende bliver spekulationerne om hendes forplantningevne hendes alder taget i betragtning.

Frank Rasmussen, allerede sidste år var der en alvorlig sag, hvor prinsen klagede over den jagt, som pressen havde indledt på hende. Den førte vist nok til, at det hele er stilnet lidt af.