Læsetid: 11 min.

Sjælehistorikeren Svetlana Aleksijevitj

Svetlana Aleksijevitj trækker det politiske og samfundsmæssige ind på følelsernes og moralens område, når hun i sine vidnesbyrdromaner beskriver sit lands historie og dets katastrofer fra det lille menneskes perspektiv. I hendes nye værker er det ikke krigen og katastrofen, der er omrejningspunktet, men derimod alderdom og kærlighed – og her er det sværere at ’høre musikken i det samlede kor’, fortæller hun
Svetlana Aleksijevitj er ikke så høj, og da hun første gang mødte Mikhail Gorbatjov, udbrød han: ’Har sådan en lille kvinde skrevet så store bøger?’ Hendes svar var: ’De er nu heller ikke selv nogen kæmpe, og alligevel har De væltet et helt imperium!’

Svetlana Aleksijevitj er ikke så høj, og da hun første gang mødte Mikhail Gorbatjov, udbrød han: ’Har sådan en lille kvinde skrevet så store bøger?’ Hendes svar var: ’De er nu heller ikke selv nogen kæmpe, og alligevel har De væltet et helt imperium!’

Lærke Posselt

4. november 2017

Det første, der slår én ved mødet med Svetlana Aleksijevitj, er, at der er 100% overensstemmelse mellem værkerne og forfatteren. Hun er nøjagtig som sin stemme i bøgerne og altså ikke en anden i rollen som verdensberømthed på turné. Hun er tydeligvis ikke interesseret i at blive hyldet og dyrket og fremstår som en direkte antitese til begrebet glamour. Det, der interesserer hende, er det menneskelige møde.

Selv om hun virker glad for at møde en sal fuld af intenst lyttende tilskuere, kan hun ikke komme hurtigt nok væk fra scenen, fotograferne og autografjægerne, mens hun til gengæld troligt bliver stående og signerer sine bøger for lange køer af læsere. Det gør ikke noget, hvis læseren bliver stum og bare står der, ofte med tårer i øjnene, for Aleksijevitj stiller selv spørgsmål til alle dem, hun møder.

Når man spørger Aleksijevitj, om der er forskel på hendes læsere i de forskellige lande, svarer hun benægtende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hun er en fremragende forfatter. Rystende læsning. Gid mange flere ville læse hende. Hendes tre bøger på dansk, er noget af det bedste jeg har læst i mange år.