Læsetid 4 min.

Der bliver ikke stjålet mange bøger. Men når der gør, så er det Nietzsche

Landets boghandlere er ganske forskånede for tyverier, viser en rundringning. Men når der bliver stjålet, er bøger om rockere og tyske filosoffer i høj kurs
Christina Thiemer, der er leder af Politikens Boghal, har engang måtte sende en medarbejder grædende hjem, fordi der igen var stjålet Nietzsche. Han var så rystet over, at man ikke kan stole på nogen.

Christina Thiemer, der er leder af Politikens Boghal, har engang måtte sende en medarbejder grædende hjem, fordi der igen var stjålet Nietzsche. Han var så rystet over, at man ikke kan stole på nogen.

Andreas Szlavik

4. november 2017

Det startede med en mission. Information havde sat sig for at lave en liste over hvilke bogtitler, der oftest bliver stjålet fra de danske boghandlere. En ‘beststjælerliste‘, om man vil. Men efter en systematisk rundringning til boghandlere i hele landet åbenbarede sig et lykkeligt problem: Bøger bliver ikke stjålet.

Ikke særlig tit i hvert fald og slet ikke i et sådan omfang, at man kan lave en reel liste. Mange af de boghandlere, Information har talt med, har simpelthen aldrig oplevet, eller opdaget, tyverier fra deres butikker. 

Enkelte boghandlere har dog bemærket mystiske hændelser. En boghandler på Frederiksberg fortæller om en snedig Camus-tyv, som de aldrig så skyggen af, mens en boghandler på Østerbro i en periode fik stjålet Alfons Åberg-bøger.

Boghandler Iben Lenler i Aarhus oplever, at bøger med kunstfotografier af nøgne kvinder af og til forsvinder. »Det er jo nok, fordi folk synes, det er lidt pinligt at smide sådan en på disken,« siger hun. Men det er altså enkeltstående hændelser i enkelte butikker.

Tyve vil læse om rygmærker

Der er dog en lille genre, som hos flere boghandlere lokker de lange fingre frem fra lommerne: rockerbøger. Rockerbøger er bøger som Exit Sandberg af Søren Raastrup og Kronvidnet af Morten Frich. Den nyudgivne Bullshit af Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen handler også om rockerbevægelsen.

»Vi får stjålet utrolig få bøger, men når vi gør, er der et helt tydeligt billede af, at det er bøger i genren ’rockerbøger’, der forsvinder,« fortæller Emil Toftager Bovien, som er ansvarlig for bogafdelingen i Boghandleren i Frederiksberg Centret.

»Da Kronvidnet udkom, var det så slemt, at vi kun kunne have et enkelt eksemplar stående på hylden ad gangen. Så vidste personalet, at de lige skulle sætte en ny op, når vi havde solgt en.« Selv om Emil Toftager Bovien aldrig har taget en rockerbogstyv på fersk gerning, ser han scenariet for sig.

»En gang fik vi stjålet ti eksemplarer på én gang, og jeg forestillede mig, hvordan en hætteklædt person kom ind med en sportstaske, tømte hylden, og så delte ud nede i klubhuset.«

I Politikens Boghal på Rådhuspladsen i København har de helt måttet fjerne rockerbøger fra hylden efter problemer med tyveknægte med smag for rygmærker.

»Hvis vi vender ryggen til en rockerbog, så er den simpelthen væk,« fortæller Christina Thiemer, som er leder af den store boghandel.

Boghallen har af samme årsag måttet opgive at sælge bøger om tatoveringer og graffiti. »Hvis vi køber dem hjem, så er det i så små partier, at de kan stå på disken. Vi har opgivet at skulle have dem på reolerne. Vi går rundt og leder efter dem, men kan ikke finde dem.«

Nietzsche og Kant

Christina Thiemer har dog større problemer end forsvindende rockerbøger. »Vi oplever ikke tyveri i stor stil, og jeg tror simpelthen, det er fordi, bøger er svære at afsætte. Men vi oplever, at når der er tyveri, så er det ofte i vores filosofiske afdeling. Filosofi-tyverierne er et større dagligdagsproblem end andre genrer. Vi kan jo ikke droppe filosofien helt, men der forsvinder altså rimelig meget Nietzsche,« fortæller hun.

De Nietzscheglade tyve er drevet af et næsten eksistentielt behov, mener Christina Thiemer.

»Jeg tror, at når du stjæler en rockerbog, er det fordi, du kender til personen, som optræder i bogen eller miljøet, og gerne vil læse, hvad de har sagt og ved. Men filosofi, det er et presserende behov, som skal dækkes på den ene eller den anden måde. Det er jo nærmest dostojevskijsk, at man simpelthen bare bliver nødt til at begå en forbrydelse,« siger hun med henvisning til forfatterens Forbrydelse og Straf, hvor den unge Rodion Raskolnikov føler sig hævet over lov og moral og får overbevist sig selv om, at han har ret til at dræbe pantelånersken, som ingen alligevel vil savne.

Selv om problemet ikke truer den lille filosofiafdeling i Politikens Boghal med lukning, er det frustrerende for medarbejderne ikke at have styr på deres bøger, fortæller Christina Thiemer.

»Jeg har engang sendt en medarbejder grædende hjem, fordi der igen var stjålet Nietzsche. Han var så rystet over, at man ikke kan stole på nogen.«

Når det netop er Nietzsche, det går ud over, så skyldes det, at den tyske filosof fungerer som den første trædesten på rejsen ind i filosofiens verden, forestiller Christina Thiemer sig. »Nietzsche er jo en klassiker inden for filosofien, og mange kender til ham. Det er jo med ham, man begynder sin rejse ind i filosofien, selv om vi også får stjålet en del Kant.«

Butikkens medarbejdere forsøger at have et ekstra vågent øje på de dragende filosofireoler. Oftest er det enkelteksemplarer, der ryger i tasken, og altså ikke hele partier af bøger, fortæller Christina Thiemer.

»Jeg har ikke indtryk af, at det er til videresalg, jeg tror snarere, det er til eget forbrug. På en eller anden måde er de jo tit lidt hullede i jakkerne og har nogle andre prioriteringer, dem, som står i filosofiafdelingen,« siger hun.

»Ja, det er lige før, man under dem det.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Nielsen
  • Jørn Andersen
Niels Nielsen og Jørn Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg tror, at Nietzsche ville have bifaldet, at man stjæler hans bøger. Her er jo tale om en helt konkret "omvurdering af alle værdier" og et direkte angreb på den kræmmermentalitet, som han foragtede.

Bøger er sgu også blevet dyre. Men hvis man kan læse tysk, findes Nietzsche i en udgave, hvor man kan erhverve sig hele hans værk i tre tykke bind, der hver går for ca. 100 kr. Det har selv en kontanthjælpsmodtager råd til, hvis han/hun køber dem en ad gangen. Og det tager altså mere end en måned at tygge sig igennem disse koncentrerede mesterværker, så udgiften kan fordeles over et helt år!