Læsetid: 4 min.

Der bliver ikke stjålet mange bøger. Men når der gør, så er det Nietzsche

Landets boghandlere er ganske forskånede for tyverier, viser en rundringning. Men når der bliver stjålet, er bøger om rockere og tyske filosoffer i høj kurs
Christina Thiemer, der er leder af Politikens Boghal, har engang måtte sende en medarbejder grædende hjem, fordi der igen var stjålet Nietzsche. Han var så rystet over, at man ikke kan stole på nogen.

Christina Thiemer, der er leder af Politikens Boghal, har engang måtte sende en medarbejder grædende hjem, fordi der igen var stjålet Nietzsche. Han var så rystet over, at man ikke kan stole på nogen.

Andreas Szlavik

4. november 2017

Det startede med en mission. Information havde sat sig for at lave en liste over hvilke bogtitler, der oftest bliver stjålet fra de danske boghandlere. En ‘beststjælerliste‘, om man vil. Men efter en systematisk rundringning til boghandlere i hele landet åbenbarede sig et lykkeligt problem: Bøger bliver ikke stjålet.

Ikke særlig tit i hvert fald og slet ikke i et sådan omfang, at man kan lave en reel liste. Mange af de boghandlere, Information har talt med, har simpelthen aldrig oplevet, eller opdaget, tyverier fra deres butikker. 

Enkelte boghandlere har dog bemærket mystiske hændelser. En boghandler på Frederiksberg fortæller om en snedig Camus-tyv, som de aldrig så skyggen af, mens en boghandler på Østerbro i en periode fik stjålet Alfons Åberg-bøger.

Boghandler Iben Lenler i Aarhus oplever, at bøger med kunstfotografier af nøgne kvinder af og til forsvinder. »Det er jo nok, fordi folk synes, det er lidt pinligt at smide sådan en på disken,« siger hun. Men det er altså enkeltstående hændelser i enkelte butikker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Jørn Andersen
Niels Duus Nielsen og Jørn Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Jeg tror, at Nietzsche ville have bifaldet, at man stjæler hans bøger. Her er jo tale om en helt konkret "omvurdering af alle værdier" og et direkte angreb på den kræmmermentalitet, som han foragtede.

Bøger er sgu også blevet dyre. Men hvis man kan læse tysk, findes Nietzsche i en udgave, hvor man kan erhverve sig hele hans værk i tre tykke bind, der hver går for ca. 100 kr. Det har selv en kontanthjælpsmodtager råd til, hvis han/hun køber dem en ad gangen. Og det tager altså mere end en måned at tygge sig igennem disse koncentrerede mesterværker, så udgiften kan fordeles over et helt år!