Bastard Café har 2.400 brætspil under samme tag

På Bastard Café i København mødes funktionærer, hipstere og pensionister for at spille et af de tusindvis af brætspil
På Bastard Café behøver man ikke være en bestemt type eller del af en hardcore kerne, hvor man er helt utroligt fordybet og nørdet omkring spillet.

På Bastard Café behøver man ikke være en bestemt type eller del af en hardcore kerne, hvor man er helt utroligt fordybet og nørdet omkring spillet.

Ulrik Hasemann

Kultur
15. december 2017

»Her er utroligt mange brætspil at vælge imellem, stemningen er god, og pomfritterne er exceptionelle,« siger 27-årige Kristian Kjærsgaard om brætspilscafeen Bastard Café, som han besøger denne tirsdag eftermiddag sammen med sin ven Justin Willocks, der er 29 år gammel og kommer fra Tennessee i USA.

Cafeen har til huse i et stort kælderagtigt rum i forlængelse af Huset i Magstræde i København. Der er fyldt med væg til væg-reoler og hylder oppe under loftet, som alle er proppet med brætspil, der er inddelt efter tema og genre. I alt er der 2.400 forskellige spil på cafeen, og blandt dem er både kendte mainstreambrætspil som matador eller ludo, helt nye indiebrætspil og gamle, slidte kasser med spil i, hvoraf det dyreste er en sjælden collectors edition af spillet ’Small World’, der er 10.000 kroner værd.

Køen til baren, hvor man blandt andet kan købe specialøl og nachos, er lang, der dufter af gløgg, og der kommer gammeldags jazz ud af højttalerne. Selv om det er tirsdag og klokken kun er lidt i 16, er der allerede næsten helt fyldt ved alle bordene.

Kristian Kjærsgaard og Justin Willocks skal til at spille ’Scythe’, som for tiden er et af brætspilscafeens mest populære spil. De har brugt den sidste halve time på at sætte det op og forstå reglerne.

Scythe er et slags strategispil, som blev finansieret over hjemmesiden Kickstarter, hvor almindelig mennesker kan støtte projekter med små beløb. Sådan er mange af spillene på cafeen blevet til virkelighed.

»Justin støtter ofte nye spil gennem Kickstarter,« siger Kristian Kjærsgaard om sin barndomsven, der i løbet af sin korte ferie i København allerede har besøgt cafeen flere gange.

Et inkluderende sted

Kristian Kjærsgaard har en marineblå blazer på og ligner en, der kunne være kommet direkte fra kontorjobbet. Andre på cafeen har manbun og næsering, andre igen har shorts på, selv om det er minusgrader udenfor. I et hjørne sidder et par i pensionsalderen og spiller kort over en kop kaffe.

»Det er det, jeg godt kan lide ved stedet. Det er meget inkluderende. Andre steder skal man være en bestemt type eller del af en hardcore kerne, hvor man er helt utroligt fordybet og nørdet omkring spillet. Men her kan man bare komme og spille hvad som helst og alligevel føle sig velkommen,« siger Kristian Kjærsgaard.

Justin Willocks er så glad for konceptet med en brætspilscafé, at han overvejer at åbne en lignende hjemme i Tennessee. Han indrømmer gerne, at han er lidt af en brætspilsnørd.

Justin Willocks er så glad for konceptet med en brætspilscafé, at han overvejer at åbne en lignende hjemme i Tennessee. Han indrømmer gerne, at han er lidt af en brætspilsnørd.

»Det er også en god ting at være nørdet omkring, for det er så fedt, hvordan brætspil bringer folk sammen. Man behøver ikke engang at tale samme sprog,« siger Kristian Kjærsgaard og holder en tænksom pause.

»Tja,« siger Justin og griner. »Men det hjælper jo nok på det, hvis man gør.«

Spil, venner, spil!

Brætspil anno 2017 er både hipt, samfundsnyttigt og fællesskabsdannende. Kulturredaktionen sætter fokus på den analoge samværsform og opfordrer til at spille med.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her