Klumme
Læsetid: 1 min.

Fiktionen er den bedste måde at aflægge vidnesbyrd på

Nogle af de bedste skildringer af virkeligheden er skrevet som autofiktive romaner, og ikke som dokumentariske beretninger, netop fordi forfatteren i romanformen kan forbinde den personlige skæbne med en større og dermed give den almen gyldighed. Seneste stærke bevis på det er Sara Omars debutroman ’Dødevaskeren’
Kultur
2. december 2017

Jeg kom til at tænke på en ting, da jeg den anden dag læste Sara Omars debutroman Dødevaskeren med den krasse skildring af muslimsk kvindeundertrykkelse og udsat pigeliv. Jeg nåede kun lige at nævne det i min anmeldelse af bogen i torsdagens avis, nemlig det med, at Sara Omar vælger ikke at skrive en personlig beretning, men tyr til autofiktionen, når hun skriver om en piges opvækst i et mandsdomineret og ekstremt kvindeundertrykkende samfund.

Her forløser autofiktionen så at sige vidnesbyrdromanen. Det siges ikke eksplicit, heller ikke i interview med Sara Omar, at romanen baserer sig på forfatterens egen historie. Men hovedpersonen Frmesk deler by og fødselsår med forfatteren, og der er ingen tvivl om, at fiktionen er endog meget tæt på virkeligheden.

Når det som her handler om at afdække og fremstille grusomme forhold i visse muslimske samfund, kan der være mange gode grunde til, at forfatteren gemmer sig bag fiktionen. Det er imidlertid det dårligste argument for, at fiktionen kan mere end den rent dokumentariske beretning.

Det gode argument er, at lige præcis fiktionen er den bedste måde at aflægge vidnesbyrd på, fordi den i det her tilfælde bedre formår at skabe en sammenhæng og forståelse for, hvordan social kontrol, vold, voldtægt og æresdrab opretholdes i de samfund, og hvad det gør ved det enkelte menneske.

Hvor vidnesbyrdromanen tidligere primært var forbeholdt skildringerne af eksempelvis Holocaust, så er Sara Omars roman et eksempel på, hvordan den genre på en ny måde kan iscenesættes til at skildre forholdene i meget voldelige miljøer. Uden selv at have været en del af det miljø, ville Sara Omar ikke kunne skrive så autentisk, men samtidig er det lige præcis i romanformen, hun kommer længst.

Nogle af de bedste skildringer af Auschwitz er netop skrevet som autofiktive romaner, tag eksempelvis Imre Kertész’ De skæbneløse, og ikke som dokumentariske beretninger, netop fordi forfatteren i romanformen kan forbinde den personlige skæbne med en større og dermed give den almen gyldighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

@Peter Nielsen
Hvordan kan man som udefra kommende sætte sig ind i en helt fremmed kultur. Kan man tage afstand fra dele af den uden at være racist og når samtidig kvindeundertrykkelsen og voldtægtskulturen er så massiv i dk blandt ikke-muslimer anno 2017. Det har bl.a. Information dokumenteret.
Vi kan jo se hvordan at Anden Verdenskrig er ved at blive omdøbt til holocaust af Steven Spielberg og Hollywood. Holocaust er et gammelt ord, men blev udbredt i nyere tid via en tv-serie fra sluthalvfjerserne med Meryl Streep i en af hovedrollerne. Men nu kan man vel både tale om holocaust mytologi, holocaust kultur og holocaust industri. Tag ikke fejl jeg er den sidste til at begræde udfaldet af Anden Verdenskrig, og jeg mener bestemt at nazismen er et usympatisk, militaristisk racistisk projekt og ideologi som jeg tager afstand fra - jeg har stor forståelse for jødernes historie og deres situation. Det er nok ikke nemt at være kvinde eller muslimsk minoritet, der bliver hetzet af majoriteten i dk. På verdensplan er muslimer bestemt ikke nogen minoritet ligesom det er værd at bemærke at det jo ikke kun var jøder der sad i kz-lejr så rigtigt det er nok et godt udgangspunkt at gøre det personlige til noget alment.
Jeg sad lige og tænkte på om "hvis dette er et menneske primo Levi" skulle med på listen og Viktor Frankl, der er en slags psykiater brugte sin erfaring som Kz-lejr overlever som baggrund for sin forskning.

Dorte Sørensen

Ja Peter Nielsen autofiktionen er et godt middel til at beskrive "virkelighedens" undertrykkelse. Den brugte Jeppe Aakjær, Hans Scherfig o.m.a. også til at beskrive undertrykkelsen i Danmarks kristne samfund.