Læsetid: 8 min.

Forfatter har analyseret 16 års nytårstaler og trænet en algoritme i at skrive som Dronning Margrethe

Robotterne truer med at tage vores arbejde. Både det monotone arbejde ved samlebåndet og det kreative ved skrivebordet. Men hvad kommer det til at betyde for dronningens nytårstale? Forfatter Tomas Thøfner har på foranledning af Information analyseret 16 års nytårstaler og trænet en algoritme i at skrive som dronningen. Resultatet: Det rene volapyk eller poetisk skønhed – døm selv
Illustration: Ditte Lander Ahlgren/Ibureauet

Illustration: Ditte Lander Ahlgren/Ibureauet

30. december 2017

Det virker som en gentagelse, hver gang vi nytårsaften tænder for tv’et kl. 18 for at lytte til dronningens nytårstale. Først kommer der noget om det forgangne år, for eksempel at det har været uroligt med terror i Europa, og at politiet skal have en stor tak for deres indsats, eller at det har været et uroligt år med krige i verden, og at det danske forsvar skal have en stor tak for deres indsats. Derefter kommer der noget om kongefamiliens rejser til udlandet eller rundt i Danmark, om det kommende år og økonomien, ofte lidt om kongeskibet og næsten altid noget om Grønland.

Og til sidst altid: Gud bevare Danmark.

Men selv om dronningens nytårstale med sine faste fraser og tilbagevendende emner er gentagelsen over dem alle, så indeholder den så mange sproglige variationer, så meget syntaktisk forståelse, så meget om det forgangne år og så meget menneskelig tone, at det kan være svært for en computer at genskabe den. At få den til at lyde som dronningen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Anker Nielsen
Niels Duus Nielsen og Anker Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

ER det ikke bare fuldstændigt ligegyldigt hvad den utvivlsomt rare gamle koner mener og dette og hint; hun og hvad hun repræsenterer er en døende anakronisme.
Lad os nu få skovlet det latterlige kongehus og adelen ud, lad os droppe de forældede betegnelser som disse udemokratiske betegnelser står for.
Lad os i stedet vælge et overhoved, eller hvad med at "nøjes" med en statsminister som landets overhoved?

Jens Winther, Søren Bro, Benny Larsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Jeg synes det er en ret god nytårstale, som dronningen godt kunne lade sig inspirere af, der kan nok redigeres lidt her og der og hvis man kan få en robot til at oversætte den for en, vil det sikkert hjælpe. Men alt i alt, thumps up.

Det var dog det værste vrøvl, jeg nogensinde har læst! Der er ingen intern sammenhæng i teksten, ingen finurlige eller charmerende eller glidende overgange mellem afsnittene, f.eks. så kommer der en sætning om Århus midt i det hele??!! Og Grønland nævnes så også lige - uden sammenhæng med teksten i øvrigt! Vrøvl og ævl er det!

Poul Genefke-Thye

Det var virkelig fornøjelig læsning, der bragte mindelser om det gode gamle Eliza-program, som vi morede os med for mere end 30 år siden.
Det bekræftede mig også i den opfattelse, at AI - hvis det nogensinde bliver en realitet - ligger meget, meget langt ude i fremtiden :-D

nåmen igen i år fik hun hakket sig igennem en tale af ligegyldigheder, hun efter sigende selv skulle have forfattet, 4 linier per side og få ord hun kunne huske, ak ja, lad os nu få det hus privatiseret, så de, der virkeligt tjener på det, kan få lov til at betale selv, og tag bare folkekirken med, når vi nu er i gang.

At "nøjes" med statsministeren - så hellere Margrethe, og det er såmænd ikke fordi jeg læser Billedbladet eller lign. - Gud bevare Danmark, det kunne godt blive nødvendigt!

Anne Mette Jørgensen

Jeg er ikke royal, men dette var den bedste tale jeg hørt fra monarkens mund i årevis.
Selv små børn kunne kunne forstå.
Især hendes opfordring til at lade det unyttige få plads i et Danmark , hvor alle taler om bundlinjer og arbejds hamsterhjul, hvor dvælen ved hamsterhjul og smøre leverpostejmadder var det opløftende og livsbekræftende, at blive mindet om andre værdier.
Jeg har jo aldrig troet på, at leverpostejsmadder er livets indhold handler om det alene.
Når det er sagt er det alt andet er lige er nemmere, for de med deres på det tørre har ved, at få tid og råd til de fornøjelser, som ikke koster noget i husholds budgettet. Det problem har monarkiet trods alt ikke.
For os der ikke i fritiden ikke har til og økonomisk overskud er det dog alligevel vigtigt at stoppe op i ny og næ, op og huske på hvad der trods alt betyder en verden til forskel og ikke kun er en tur i badeland.
Tak til dronning, margrethe der i sit livs efterår ved hvad livet består af.
Jeg håber, at de fattige også forstår, som jeg selv har foretaget med barn, at en ferie kan bestå i andet end en tur ved en swimmingpool, men kan være en billig tur i skoven med brikjuice og hjemmesmurte madder.

Johnny Vulcan, Karen-Margrete Frederiksen, Anne Eriksen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Det var en fin, stilfærdig og rund tale fra en monark, som har været igennem en del siden sidste nytårstale.

Anne Eriksen og Karen-Margrete Frederiksen anbefalede denne kommentar