Interview
Læsetid: 2 min.

Gid det var mig: Liv Nimand Duvå

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
Kultur
23. december 2017

Liv Nimand Duvå ville ønske, hun havde skrevet: 

»Definer det ensomme?

Ja.

Det vi ikke kan gøre for hinanden.

Hvilken betydning har vi for hinanden?

Hvilken betydning har et liv?

Hvorfor er vi her hvis ikke for hinanden?«

Fra Claudia Rankines ’Lad mig ikke være ensom’, som udkommer i Liv Nimand Duvås oversættelse på Kronstork, februar 2018.

Begrundelse:

Jeg læste Rankine og tænkte aldrig gid det var mig. Jeg tænkte, det er mig, det er mine spørgsmål, hun stiller. Det er alles spørgsmål, hun stiller. At leve i en tiltagende racistisk virkelighed, hvor udsatheder ikke bare andetgøres, men sygeliggøres. Hvor fjernsynet og medicinalindustrien gennem underholdning og psykofarmaka opdrager os til passivitet, ikke solidaritet. Vi påvirkes alle, men hvordan? Teksterne er en undersøgelse, og jeg ville kende svarene. Så jeg begyndte at oversætte, jeg ville forstå. Jeg blev en igle, sugede mig fast til sætningerne, som var de mine. Til sorgen og tvivlen, som var den min.

Den både var det og var det ikke. Rankines poetiske prosa arbejder anekdotisk, og erfaringen af individuelt tab såvel som at være sort i USA, er unik. Men den er samtidig strukturel. Ligesom ensomheden er. Der er dage, hvor jeg læser bogen som et kampskrift, en grundig fremvisning af strukturernes virkning. Andre dage står den for mig som klagesang over alt det, vi ikke kan gøre for hinanden. Et forsøg på at forstå: Hvorfor er vi her hvis ikke for hinanden? Et forsøg på at gøre erfaringer delbare: Lad mig ikke være ensom. Med disse tanker, denne sorg.

Med voldsomme beskrivelser af politivold og drab på sorte borgere i USA befinder teksterne sig helt tæt på den amerikanske virkelighed. En virkelighed, der i stigende grad nærmer sig den danske. Under en tvangsudsendelse i Kastrup for en måned siden døde en algerisk mand sandsynligvis som følge af politivold. Reaktionen fra myndighederne var stilhed, ingen fyringer, ingenting. Igen og igen vender jeg tilbage til Rankine. Hvad er det, der sker? Hvilken betydning har et liv?

Liv Nimand Duvå debuterede i april med romanen ’Vi er vel helte’.

Serie

Gid det var mig

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? I serien 'Gid det var mig' fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor.

Seneste artikler

 • Gid det var mig: Lars Husum

  13. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver danske forfattere hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Inge Pedersen

  6. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Sebastian Bune

  30. december 2017
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, vedkommende ville ønske, at han eller hun selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her