Læsetid: 8 min.

Hlynur Pálmason om ’Vinterbrødre’: ’Kunst skal altid være så tæt på katastrofe som muligt’

Der var næppe mange, der havde hørt om dansk-islandske Hlynur Pálmason, før han tog røven på de danske anmeldere med sit internationalt prisvindende sansebombardement af en debutspillefilm, ’Vinterbrødre’. Vi har talt med instruktøren bag den uventede prissluger
’Når man laver film, arbejder man med et grundlæggende paradoks; man vil skabe noget, der er levende ud fra dødt materiale. Når man skriver noget ned, så dør det. Når man fotograferer noget, dør det,’ mener Hlynur Pálmason.

’Når man laver film, arbejder man med et grundlæggende paradoks; man vil skabe noget, der er levende ud fra dødt materiale. Når man skriver noget ned, så dør det. Når man fotograferer noget, dør det,’ mener Hlynur Pálmason.

Sille Veilmark

8. december 2017

Man skal ikke snakke mange sekunder med den dansk-islandske filminstruktør Hlynur Pálmason, før det står klart, at han er æstetiker helt ind i hjertet. Og at filmen har en særlig plads heri.

Noget af det første, han fortæller mig, er, hvordan han i sin tid forvildede sig ind i en biograf og så et værk, der påvirkede ham »så sindssygt meget, at han så det smukke i livet klarere end nogensinde før«. Han er vild med selve materialet og den overrumplende, fysiske oplevelse, det er muligt at få af film, der udnytter salens mørklagte omgivelser til fulde og engagerer sanserne via lyd og billede.

Præcis sådan en fysisk totaloplevelse har han selv skabt med sin debutfilm Vinterbrødre, der vandt New Talent Grand PIX-prisen på dette års filmfestival CPH:PIX. Den er blevet hyldet af de danske anmeldere og har høstet prestigefulde, internationale priser for sine skuespilpræstationer, sin bemærkelsesværdige brug af lyd og sin sælsomme fotografering.

I gårsdagens avis kaldte Lone Nikolajsen filmen grænseoverskridende og dybt rørende: »Det er sjældent, at en dansk spillefilm har så særpræget, konsekvent og dragende et filmisk formsprog.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maria Francisca Torrezão
Maria Francisca Torrezão anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu